Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdeněk Pohlreich, Miroslav Kalina i Marek Fichtner chtějí v Česku michelinské restaurace.
Zdroj: Se svolením TV NOVA, Miroslava Kaliny a Bocuse d'Or

Michelinská hvězda je pro každou  restauraci tím největším oceněním, které může získat. V Česku ovšem v poslední době budí velké vášně. Reálně totiž hrozí, že si tuzemské podniky už nadále v průvodci „ani neškrtnou“. Zdeněk Pohlreich, Miroslav Kalina, Radek Kašpárek a další slavní profíci proto bijí na poplach a vyzývají vládu, aby české gastronomii pomohla.

Poplatek, který nehodláme zaplatit?

Problém s možným neudělováním michelinských ocenění u nás nastal v momentě, kdy francouzská společnost změnila pravidla. Od loňského roku totiž požaduje po všech zemích, které do svého průvodce zařazuje, poplatek, který má pomoci krýt propad prodeje publikace, která se částečně přesunula do digitální verze.

Hrozbu, že by v Česku Michelin přestal hodnotit restaurace chtějí odvrátit špičkoví kuchaři, kteří se pokusí sběrem podpisů přesvědčit vládu, aby na tříletou prezentaci naší gastronomie vynaložila zhruba 10 milionů korun.

„Myslím si, že v oblasti gastronomie je to zcela zásadní počin. Pokud se to nestane a stát na to ty peníze nedá, tak se vracíme ani nevím kam,“ sdělil serveru Toprecepty.cz šéfkuchař Kalina Cuisine & Vins Miroslav Kalina.

„Michelin funguje snad na všech kontinentech světa a my v srdci Evropy budeme opět papežštější než papež a tudíž 100 let za opicemi,“ dodal jeden z dřívějších porotců soutěže MasterChef Česko.

Podle kuchaře se zkušenostmi z Norska, Německa či Francie všechny západní civilizace vnímají jako prioritu mít ve své zemi hodnocení průvodce Michelin. Jde prostě o celosvětový fenomén. Je to stejně absurdní, jako kdyby se vládla rozhodla, že v České republice nebude Facebook,“ vysvětluje Kalina.

Odpůrce gastronomie nezajímá 

Připomíná také, že přítomnost českých restaurací v michelinském průvodci přinese státu nemalou částku v podobě vybraných daní. „To je ale pro odpůrce marginální věc, nebo si to vůbec neuvědomují. Že by to zásadně posunulo celou českou gastronomii dopředu, mezi vyspělé civilizace, už nezajímá vůbec nikoho. Upřímně řečeno, je mi z toho smutno, ale zřejmě si nezasloužíme nic lepšího,“ říká Miroslav Kalina.

Nízká položka v rozpočtu

Na důležitost zastoupení České republiky v michelinském průvodci upozornila na svém facebookovém profilu i vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková. Není to podpora konkrétní soukromé restaurace, ani konkrétního kuchaře. Je to podpora turistiky a ta tvoří zásadní příjem do státního rozpočtu,“ připomněla kuchařka, pracující podle mnohých odborníků v nejlepší světové restauraci Geranium.

Podle mladé kuchařské naděje má Česká republika co nabídnout a zrovna gastronomie se u nás posunula mílovými kroky kupředu. „Jenom pro informaci, ročně se na podporu cestovního ruchu České republiky alokuje z rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj přibližně 1,2 miliardy korun a roční poplatek za Michelin guide z této částky tvoří 0,28 %, vysvětluje Nemčková.

Odmítáme být součástí Západu

Za zachování Česka na mapě světové gastronomie usiluje i Petr Kunc, šéfkuchař restaurace Salabka. „Je s tím spojeno mnoho oborů z celé země. Je to velice smutné, že se tady musíme dohadovat a prosit od státu tak zanedbatelnou částku,“ řekl pro Toprecepty.cz šéf vítěze Pohlreichova souboje restaurací.

Kunc přirovnává michelinskou hvězdu k Oscarovi a zdůrazňuje, že Michelin je největší meta v gastro světě. „Nabízí nám, abychom byli jeho součástí a my odmítáme. Pro mě je to nepochopitelné a trhá mi to srdce,“ říká šéfkuchař, který se pro svou profesi rozhodl již v devíti letech.

Postupně sbíral zkušenosti například ve Velké Británii po boku michelinských kuchařů. „Jsme v 21. století a chceme být stále součástí Západní Evropy tak se tam pojďme posouvat. Pojďme všichni podpořit české gastro a posunout ho na světovou úroveň,“ říká šéfkuchař Salabky.

Zbohatnutí za peníze daňových poplatníků

Marek Fichtner, šéfkuchař restaurace Červený jelen, mimo jiné upozorňuje na špatnou interpretaci problému ze strany některých médií. „Michelinský průvodce jednoznačně přivádí do země určitou škálu turistů, to bez debat. Czech tourism má určitý rozpočet peněz ze státní kasy a právě i na tyto účely. Bohužel to bylo veřejnosti přes média prezentováno tou formou, že nám lidé ze svých daní platí hvězdy, na nichž my bohatneme. To je samozřejmě holý nesmysl,“ sdělil serveru Toprecepty.cz bývalý porotce MasterChef Česko.

Petici za zachování Michelina v česku podepsali mimo jiné i Radek Kašpárek a Zdeněk Pohlreich, který je nejen zastáncem české gastronomie, ale především skvělým šéfkuchařem. Pro web Visitchef.com uvedl, že lidé by si měli uvědomit, že gastronomie je plnohodnotný obor a jako takový je součástí místní kultury a historie. „Když se můžou dávat peníze na opravy kostelů nebo na filmové festivaly, měly by jít i na tohoto průvodce,“ dodal pro Visitche.com slavný šéfkuchař. 

Zdroje informací: 
Visitchef.com: Chceme Michelin v Česku, žádá veřejnost a píše dopis vládě

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více