Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pavel Berky měl slibně rozjetou kariéru módního návrháře. Pak se ovšem přihlásil do soutěže MasterChef Česko, což mu částečně změnilo život. Díky tomu, že v populární show skončil na třetím místě, stal se vyhledávaným kuchařem, začal moderovat svůj televizní pořad, napsal kuchařku a pořádá vlastní kurzy. V rozhovoru pro Toprecepty.cz Pavel zavzpomínal na chvíli, kdy ho napadlo, že se přihlásí do celosvětově známé soutěže, řekl, zda se lze připravit na vaření pokrmů, které neznáte, či kde je jeho největší kuchařská slabina.

Pavle, uplynuly tři roky od chvíle, kdy jste skončil třetí v MasterChefovi. Jak se od té doby Váš život změnil?

Po pravdě, otočil se vzhůru nohama (smích). Od té doby všichni včetně mě zapomněli na Pavla - návrháře. Z čista jasna se totiž objevil Pavel - kuchař. Ale nějak výrazně mi to nevadilo. Vaření jsem miloval vždy a byla to moje vášeň už od dětství. Najednou jsem si ale musel zvyknout na úplně nový svět, nové lidi, nový režim i nové pracovní příležitosti.

Ještě v roce 2019 byla vaší prioritou móda a její navrhování. Nepokazila vám televizní soutěž plány, když z vás udělala vyhledávaného kuchaře?

Právě, že ani ne. V dobu, kdy jsem se hlásil do soutěže MasterChef, jsem měl módy trochu po krk. Možná jsem byl vyhořelý, jak se říká a potřeboval jsem si od ní na chvíli oddechnout. Proto jsem hledal něco, co by mě aspoň na chvíli zabavilo. Gastro mě lákalo už delší dobu. Doma jsme s přítelem pořád sledovali různé kuchařské pořady a soutěže. Jeden večer jsem se náhle odhodlal a poslal přihlášku. Věděl jsem, že vařit nějak umím, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že se probojuji tak daleko a že se najednou kuchařina stane číslem jedna v mém pracovním životě. Byl to zvláštní pocit, ale pomalu jsem si na to zvykl a dnes můžu říct, že za celou tu skutečnost jsem rád a toho kroku nelituji.

Brzy bude startovat nová série MasterChef Česko, co byste poradil jejím účastníkům?

To je velmi individuální. Každý potřebuje trochu jinou radu, ale je jedna, kterou bych vzkázal všem a je k nezaplacení: Buďte sami sebou, neberte si nic osobně a užijte si to naplno!

Dá se na něco připravit dopředu, třeba si doma zkoušet vařit některé druhy pokrmů? Jak jste se chystal vy?

Ono nejhorší na tom celém je, že nevíte, co se máte učit. Je velmi krátká doba mezi tím, kdy víte, že jste v TOP 16 a tím, kdy již opravdu stojíte před kamerami. Za tu dobu toho moc nestihnete, a proto je lepší spíš věřit tomu, co umíte. Já jsem se taky moc nepřipravoval, ale je pravda, že jsem začal doma vařit častěji. Třeba i 3 - 4 krát denně. Byly to ale jen klasické pokrmy, které jsme měli k obědu či večeři. Podle mě je mnohem důležitější, abyste se v kuchyni opravdu cítili dobře. Abyste se v ní dokázali obracet, jak se říká.

Televize se i po MasterChefovi stala součástí Vašeho života. Pořad Ve dvou se to lépe vaří je důkazem. Jak se televizní vaření liší od toho „domácího“ či profesionálního?

Zase až takový rozdíl to není. Já měl štěstí na skvělého režiséra Jirku Charváta, který taky miluje dobré jídlo, takže vždy věděl, o čem mluvím a častokrát mě dokázal i nasměrovat nebo dát věcnou radu, když jsem si nebyl v něčem jistý. Ale samozřejmě nastanou situace, kdy musíte brát ohled na natáčecí plán. Takže některá jídla se připravují na třikrát. Například koláč, který se peče dvě hodiny, musí být nachystaný v jeho různých fázích připrav. To znamená, že máte tři stejné plechy, na jednom z nich je těsto v syrovém stavu, na druhém v předpečeném, a pak finální plech s hotovým koláčem. Z časových důvodů je to nevyhnutelné. Naštěstí máte k ruce asistenta, který vám vzadu v kuchyni pomáhá.

Jaké jídlo vaříte nejraději a máte naopak nějaké, jehož přípravu nemáte rád, ale musíte ho občas uvařit?

Mně nedělá problém vařit cokoliv. Naopak, mám rád, když třeba objevím nějaký recept, který je hodně náročný a vyžaduje někdy i měsíc připrav. To se pak na to vaření strašně těším. Například teď mám doma v kuchyni naloženou rebarboru už pomalu čtyři týdny. Každým dnem ji testuji a odhaduji, kdy bude ten správný čas přejít k další úpravě, aby z toho vznikl nějaký skvělý recept. Vaření vás musí bavit ve všech směrech, jestli je něco, co neradi vaříte, tak to sakra nevařte vůbec (smích).

Kde máte největší kuchařskou slabinu a chtěl byste se jí zbavit?

Ještě je toho dost. Je spousta různých technik, které neovládám, nebo možná ještě lépe, ani o nich nevím. Každým dnem se učím něco nového. Ale je pravdou, že pečení je občas problémovější. Proto obdivuji všechny cukrářky a cukráře a vůbec lidi, kteří se věnují tomuto oboru. To je pro mě zatím největší slabina.

Co je podle vás úplně nejsložitější jídlo na přípravu?

To se asi nedá takhle specifikovat. Ale mohli bychom říct, že to budou jídla z moderní gastronomie, a pak jsou to i pokrmy z jiných světových kuchyní. Asijské pokrmy jsou například celkem obtížné, protože k přípravě potřebujete opravdu spoustu neznámých surovin, které jsou těžko sehnatelné.

Věnujete se i kurzům vaření, jaký je zájem Čechů o to se naučit vařit?

Zájem je obrovský, což mě na začátku dost překvapilo. Vždy se sejde skvělá parta lidí, kteří milují dobré jídlo. Kurzy vaření jsou jedna z těch věcí, kterou v tom každodenním pracovním nasazení miluju a vždy se neskutečně těším na každý další. Bohužel nemám tolik času, abych mohl mít více kurzů. Mrzí mě to, a proto se snažím alespoň do toho jednoho měsíčně vložit všechnu svoji energii a s účastníky si to užít!

Kromě vaření se věnujete i psaní kuchařek, šijete na míru, jak se to dá všechno stihnout?

No, kuchařka je zatím jenom jedna, ale pracovali jsme na ní dlouho a jsem na ni moc hrdý. Kromě toho jsme se pustili i do výroby krásných lněných zástěr a utěrek. Mimo to pořád funguju jako návrhář, takže se na můj e-shop snažíme dávat i nové módní kousky. Před nedávnem to byla trička s vlastním designem, nebo větrovky z padákoviny, které se už staly naším jakýmsi ikonickým kouskem. Samozřejmě nejsem na to všechno sám.

V první řadě mám přítele Matěje, který je organizačně výborný. Řeší všechny objednávky, schůzky a stará se o spolupráce. Pak máme úžasnou chráněnou dílnu v Uherském Hradišti, kde nám holky šijí věci. Nebo fotografku Hanku, která nám pomáhá s focením pokrmů a mimo jiné fotila i celou kuchařku. Zakázkové šití je kapitola sama o sobě. To jde většinou přímo přese mě. Zrovna jsem například dodělával róby na festival do Karlových Varů.

Podělil byste se s našimi čtenáři o některý z vašich oblíbených receptů?

Teď jsem si oblíbil jeden můj skvělý recept na indické kuře. Je to jednoduchý recept, který je ale pěkně chuťově výrazný a myslím, že se bude hodit na tohle léto.

Indické kuřecí špízy podle Pavla Berkyho

Na přípravu oblíbeného pokrmu semifinalisty MasterChef Česko 2020 budete potřebovat tyto suroviny: 500 g kuřecích prsou, 130 g řeckého jogurtu 5 % + na servírování, 2 lžíce zázvorové pasty, 1 lžičku mleté kurkumy, 1 lžičku kajenského pepře, 1 lžičku kmínu, 1 lžičku kardamomu, ¼ celé skořice, 2 ks badyánu, 2 stroužky česneku, čerstvý koriandr, kešu ořechy na posypání, olivový olej, sůl

Jak na to?

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na větší kostky a dejte do mísy. Přidejte jogurt, zázvorovou pastu, kurkumu, kajenský pepř a sůl.
  2. V hmoždíři rozdrťte skořici, badyán, kmín a kardamom na jemný prášek. Prosejte ho do mísy k masu a vše důkladné promíchejte.
  3. Zakryjte potravinovou fólií a nechte marinovat alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
  4. Na pánvi rozehřejte olivový olej a česnek rozmačkaný i se slupkou.
  5. Uleželé maso napíchejte na špízy nebo špejle a opékejte na pánvi ze všech stran dozlatova. Během pečení je potírejte olivovým olejem.
  6. Špízy podávejte s nasekanými kešu oříšky, čerstvým koriandrem a bílým jogurtem.

Na důležité momenty a osoby v životě Pavla Berkyho se můžete podívat do naší fotogalerie:

Pokud jste dostali chuť například na koláč, o němž Pavel v rozhovoru mluví, zkuste si upéct třeba ten, který nabízíme v našem videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více