Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit nálev na okurky? Se správně dochuceným lákem budou vaše nakládačky nepřekonatelné
Zdroj: Toprecepty-EvaCh

Sezóna okurek nakládaček je v plném proudu a pokud již máme ústa plná, je třeba naplnit i sklenice, aby nic nepřišlo nazmar. Tajemství výtečných sterilovaných okurek tkví ve sladkokyselém nálevu s vůní zeleniny a koření.

Recept na domácí nakládané okurky je často předáván v rodině již po několik generací. Do českých domácností totiž sladkokyselé okurky jednoduše patří. Využíváme je jako přílohu, na chlebíčky, do tradičního salátu a do znojemské omáčky. Chuťově nejlepší jsou mladé okurky nakládačky ve velikosti do 11 cm. A jak na to, vám poradíme v našem článku. 

Jak připravit nálev na okurky

Bez dobrého nálevu by byly nakládané okurky zcela bez chuti. Do nálevu patří voda, cukr, ocet a koření. Můžeme použít hotovou směs nakládacího koření na okurky zvanou DEKOsladidlo sacharin, které zajistí křupavost okurek. Pokud si připravíme vlastní směs koření, na jednu sklenici počítáme: 1 bobkový list, 3 zrnka černého pepře, 3 zrnka nového koření a několik kuliček hořčičného semínka. Nesmíme zapomenout přidat do sklenic také nakrájenou zeleninu jako je mrkev, cibule, pro vůni květenství kopru a pro pikantnost kousek křenu. Množství zeleniny na 10 sklenic je asi 3 kg. Podle některých receptů můžeme přidat i vinné listy

  1. Na nálev pro 10 sklenic o objemu 750 ml krátce svaříme (2-3 minuty) 2 l vody, 0,5 l octa, 1 balíček DEKA, 150 g cukru krystal a 25 ks tablet sacharinu. 
  2. Do čistých sklenic naskládáme nakrájenou zeleninu, očištěné okurky a vše zalijeme vychladlým nálevem
  3. Okraje sklenic otřeme, dobře zavíčkujeme a zavaříme v hrnci, myčce na nádobí, nebo v troubě
Podrobný návod, jak připravit znojemský nálev na okurky, můžete zhlédnout také v našem video-receptu

Vyzkoušejte také nálev na okurky bez vaření, vše jen navrstvíme do sklenic a zavaříme.

Budeme rádi, když se o vaše zkušenosti s nakládáním okurek podělíte s námi do komentářů. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více