Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na rychlý rybízový džem bez zrníček? Tenhle voní vanilkou a rumem a připravit se dá i skoro bez práce
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Sezona rybízu je tady a tak přichází i u nás doma čas na zavařování. Mám vyzkoušený džem z kombinace červeného a černého rybízu. Džem je po uvařený hustý a hladký a přitom se do něj přidává jen cukr, případně podle chuti vanilka a rum. Příprava je snadná a za chuť ručím!

Jak se dělá džem z rybízu?

Rybízový džem je snad nejsnazší ze všech ovocných zavařenin. Rybíz totiž obsahuje dostatek pektinu, proto krásně želíruje a není potřeba už nic přidávat. Stačí jej jednoduše povařit s cukrem a počkat, až dostatečně zhoustne. 

Pro chuť i vzhled zavařeniny je pak podle mých zkušeností nejlepší kombinace červeného a černého rybízu. Černý rybíz je velice výrazný v chuti i barvě a je i sladší, tudíž ten červený dobře doplní. Míchat oba můžete v libovolném poměru. Já to tak dělám a nikdy neřeším, jestli je jednoho nebo druhého více. 

Ostatně, nemám zahradu a rybíz dostávám každý rok od své sestry, takže si ani moc nemůžu vybírat, který rybíz bude převažovat. Ale nevadí mi to, díky tomu je chuť pokaždé malinko jiná, zajímavá.  

Tohle trápí mnoho milovníků rybízu a někteří kvůli tomu rybízové zavařeniny ani nejedí. Zrníčka zkrátka všichni nemusejí. Dá se jich ale snadno zbavit a protože sama patřím mezi ty, kteří pak chtějí mít na Vánoce do lineckého džem zcela hladký, zrníček se zbavuji.

Jak? Jsou nejméně dvě možnosti. Buď můžete ovoce krátce svařit a pak přecedit. Anebo ovoce smíchat s cukrem, nechat v chladu den macerovat a pak rozmixovat a přecedit, případně místo mixování prolisovat či umlít v odšťavňovacím mlýnku. Každopádně platí, že na 1 kg rybízu potřebujete 700 g cukru. 

Recept na voňavý rybízový džem s rumem

Krásně hladký, bez zrníček, hustý skoro jako povidla. A podobně tmavý. Vánočnímu lineckému bude tenhle džem skvěle slušet. Co budete potřebovat: 1 kg rybízu ( mix červený a černý), 700 g krystalového cukru, trochu vanilky a rumu

Jak na to? Rybíz omyjte a oberte z něj větvičky, lístečky apod. Smíchejte s cukrem a nechte 24 hodin v lednici. Druhý den rybíz rozmixujte ponorným mixérem a důkladně přeceďte nebo propasírujte. Šťávu pak svařte s vanilkou (1 vydlabaný lusk) a trochou rumu do zhoustnutí. Trvá to asi 10 minut.

Horký džem lijte do vysterilizovaných sklenic. Zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Rychlá verze: Otrhaný omytý rybíz i s lístečky a větvičkami smíchejte s cukrem (na 1 kg rybízu 700 g cukru) a nechejte 24 hodin v chladu. Pak důkladně propasírujte a šťávu svařte do zhoustnutí na džem. 

Superrychlá verze: Otrhaný omytý rybíz propasírujte a šťávu odměřte. Na 1 litr šťávy použijte 800 g cukru a svařte do zhoustnutí. 

Moje tipy navíc: 

  • Skleničku můžete vypláchnout rumem. Bude působit jako konzervant a ještě džem krásně provoní.
  • Cukru můžete dle sladkosti rybízu dát i více. Klidně i 800-900 g na 1 kg ovoce.
  • Na vaření džemu použijte spíše nižší kastrol se širším dnem. Džem se svaří rychleji. 
  • Během vaření udělejte talířovou zkoušku. Malý talířek nechte předem vychladit v lednici a pak na něj kápněte lžičku džemu. Talířkem pohněte. Pokud džem nestéká, je hotovo.
  • Místo drahého vanilkového lusku můžete použít vanilkový cukr. Vmíchejte jej až ke konci vaření, jen tak, aby se cukr stihl rozpustit. 
  • Delším vařením džem houstne víc a víc. Tudíž si hustotu můžete i regulovat sami. Čím hustší džem bude, tím déle vydrží. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více