Jak připravit malinový dort Charlotta? Křehký korpus s nadýchanou ovocnou pěnou
Sněhově nadýchaný korpus s vysokou vrstvou nadýchané ovocné pěny, obložený cukrářskými piškoty nebo také upečeným korpusem, a na povrchu posypaný ovocem, ano, řeč je o dokonalém francouzském dortu Charlotta.
Charlotta je velmi chutný a svěží dort plný lahodného krému i ovoce, na který můžeme najít celou řadu receptů, a to jak na pečenou, tak i na nepečenou verzi. Po tomto krásném a hlavně chutném dezertu se jen zapráší a u strávníků sklidíte jen samou chválu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se připravuje dort Charlotta
Tento dort se skládá ze spodního korpusu, který obložíme upečeným korpusem, který je slepený marmeládou a nakrájený na tenké pásky. To vše zalijeme báječným krémem. Na závěr dort zaskládáme malinami a polijeme jahodovým želé.
Na korpus si připravíme 220 g hladké mouky, dále 200 g cukru, 6 g prášku do pečiva, 2 g soli, 100 g podmáslí, 50 g oleje, 6 vajec, 350 g čerstvých malin a džem na namazání korpusu.
- Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme cukr a vyšleháme do pevného sněhu.
- Do vyšlehaného sněhu přidáme žloutky, dále podmáslí, prášek do pečiva, sůl, olej i hladkou mouku, a ručně vše smícháme pomocí metličky dohladka.
- Připravíme si plech vyložený pečicím papírem a 2/3 hmoty rozetřeme rovnoměrně na plech. Z tohoto korpusu budeme tvořit okraje dortu.
- Zbylou 1/3 těsta vložíme do menší pečicí formy na koláč, ta nám bude sloužit jako spodek Charlotty a lehce ji posypeme malinami.
- Plát i korpus ve formě můžeme péct v troubě naráz při teplotě 180 ºC přibližně 10 minut. Korpus ponecháme péct o 5 minut déle než plát na plechu. Po upečení necháme oba vychladnout.
- Po vychlazení z plátu odstraníme pečicí papír a rozkrojíme jej na 4 stejně široké pásky po 7 centimetrech (podle výšky formy), které namažeme po celé délce rybízovým džemem a naskládáme je na sebe.
- Namazané pásy marmeládou nakrájíme zhruba na 1 centimetr široké pásky, které budou sloužit jako obložení Charlotty, a vyskládáme je po celém obvodu dortové formy.
- Do připravené obložené formy vložíme dovnitř upečený korpus s malinami a naplníme jej hladkým krémem. Vložíme do lednice ztuhnout na 1 hodinu.
- Po ztuhnutí dort zaskládáme malinami a zalijeme teplým jahodovým želé a necháme pár minut chladit v lednici.
Jak připravit krém na Charlottu
Na lehký a nadýchaný krém si připravíme tyto suroviny: 150 g jahodového pyré, 100 g cukru krupice, 30 g medu, 110 g vody, 10 g vanilkového cukru, 3 g agaru a 300 g smetany ke šlehání.
- V hrnci smícháme agar, vanilkový cukr i cukr krupici, dále přidáme vodu, med a přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme zhruba 10 sekund a odstavíme.
- Mezitím si připravíme smetanu a vyšleháme dotuha.
- Nyní si ochutíme směs s agarem jahodovým pyré a lžící šlehačky, a řádně rozmícháme metličkou.
- Tuto směs přelijeme do mísy s vyšlehanou šlehačkou a opět je vše třeba pořádně rozmíchat metličkou do hladkého krému.
Jak připravit jahodové želé
Jahodové želé lijeme na závěr na téměř hotový dort, jako dozdobení. Připravíme si tyto suroviny: 120 g jahodového pyré, 120 g vody, 2 g agaru a 20 g cukru krupice.
- V hrnci smícháme cukr s agarem a přidáme vodu. Vše přivedeme k varu a opět od bodu varu postačí 10 vteřin, pak odstavíme z plotýnky.
- Přidáme jahodové pyré a rozmícháme metličkou. Ještě zatepla přidáváme na dort.
Na závěr vám nabízíme další tip na báječný nepečený dort s náplní z tvarohu, přelitý malinovou omáčkou a doplněný ovocem. Napište nám, jak se vám povedl.
Komentáře
27. 2. 2024 22:48
jedná se opravdu o poměrně složitý recept, který nelze bohužel napsat příliš stručně, co se týče postupu. U dortu Charlotta můžeme využít k obložení cukrářské piškoty i upečený nakrájený korpus, tak jak je zmiňované hned v prvním odstavci.
Přesto si vážím vaší reakce na tento článek a mrzí mě, že se zdá popsán příliš složitě.
26. 2. 2024 15:24