Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léto na záhoně: Koncem července můžeme vysévat polníček, rukolu, dubáček i klasický hlávkový salát
Zdroj: Unsplash, Ann

Červenec je měsícem sklizní. Na zahradách, polích i sadech leccos dozrává a není problém si tak z vlastních surovin připravit lehkou a zdravou večeři. Současně se už objevují i prázdné záhony, které volají po dalším využití. Je to perfektní doba právě na vysetí salátů. Nabídka je pestrá.

Saláty jako sázka na jistotu

Saláty mají poměrně krátkou vegetační dobu (např. proti paprikám či rajským) je tedy možné je vysévat opakovaně během celé pěstební sezony. V průběhu července se stává, že jsou některé záhony už po sklizni.

Saláty nepohrdnou dobře prohnojeným záhonem, nemusí být zrovna celý den na slunci a budou tak spokojené s nějakým pohyblivým stínem stromu či jiných plodin jako např. kukuřice, rajských, fazolů.

Nejrůznější saláty se dají také skvěle pěstovat v nádobách na balkoně. Stačí tedy kousek volné odplevelené zeminy a můžete se dát do výsevu. Ideální je vždy mít strategii postupného výsevu, po cca dvou týdnech, jen tak docílíte toho, že budete mít pořád co sklízet. 

Polníček po celý rok

Polníček kozlíček je skvělou volbou. Dá se vysévat v průběhu celé vegetační sezony. Pokud vyséváme během července, chystáme se tak na podzimní sklizeň. Polníček má skvělou vlastnost, a tou je mrazuvzdornost.

Při výsevu polníčku během září si v podstatě chystáme vitamíny na předjaří. Polníček na záhoně zimu přečká a budeme ho sklízet hned zjara. Není na zahradě moc takových otužilců a pokud jste milovníky čerstvé zeleniny, tak vedle polníčku by na vaší zahradě neměly scházet růžičkové kapusty či zimní pórky. Po celou dobu se dají průběžně sklízet, v opačném případě porostou až do jara. 

Polníček vyséváme do rýhy do hloubky cca 1 cm. Ocení pravidelnou zálivku (koření mělce a má tendenci zasychat) a prokypření půdy. Sklízet se dají v době, kdy roste čtvrtý pár lístků, a to dvěma způsoby: buď vytrhneme celou rostlinu i s kořínky, ty pak následně odstraníme, nebo opatrně otrháme jen největší listy a polníček bude dále dorůstat.

V kuchyni oblíbená rukola

Další jasnou volbou co právě v červenci na záhonky či do truhlíků je rukola nebo spíše její příbuzná roketa. Semínka pravé rukoly (rucola selvatica) nejsou u nás běžně k dostání a zakoupíte si tak příbuznou roketu (eruca sativa).

Rozdíly jsou zejména ve tvaru listu – roketa není tak ostře vykrajovaná a má také jemnější chuť. Roketa se dá pěstovat i celoročně doma. Stejně tak je tato listová zelenina často pěstována na klíčky.

Listy rukoly používejte ihned po sklizni, jinak velmi rychle ovadají. Starší listy už bývají nahořklé, ale i zde je možnost, jak je zpracovat, a to tepelně upravit podobně jako špenát. Pokud už nevíte, co se sklizenými listy rukoly, vrhněte se do výroby pesta. 

Dubáček – listový salát, kde je sklizeň zaručená

Další salátovou variací pro letní výsevy jsou nejrůznější listové saláty. Zde se podíváme blíže na dubáček, který můžete pěstovat jak v zelené (Dubagold), tak v červené variantě (Dubared). Listové saláty je možné sklízet asi sedm týdnů od výsevu. 
Velkou výhodou těchto salátů je skutečnost, že nevybíhají do květu a prostě jen pravidelně odtrháváte či stříháte tolik listů, kolik zrovna potřebujete (vždy jen k okamžité spotřebě, listy moc dlouho nevydrží a uvadají). Výhodou je tady opakované sklizeň (i když dorůstající listy už jsou tužší). Zalévat je nutné pravidelně, v menších dávkách, aby měly kořeny (často mělké) přísun vody a současně mohly dýchat. 

Hlávkové saláty pro podzimní sklizeň

Červenec je také skvělým obdobím pro výsev klasického hlávkového salátu, který bude tak ke sklizni v průběhu září a října. Vyséváme rané odrůdy, a to ideálně nejpozději do půlky srpna.

Je dobré volit letní odrůdu, aby neměl salát tendenci jít do květu. Vyséváme mělce a ne na husto, jinak budeme muset hodně jednotit či přesazovat (přesazené samozřejmě mají vyšší nároky na zálivku). V případě teplého léta je lepší si předpěstovat saláty na nějakém stinném místě či doma, neboť za tropických teplot nebudou moc ochotně klíčit.


Zdroje informací:

Časopis Naše krásná zahrada, Konečně čerstvý salát, 4/2023

Časopis Flóra, Co sít a sázet na poslední chvíli? 8/2022

Osej.cz: Kozlíček polníček
nzip.cz: Rukola
Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více