Naklíčená čočka, hrách

Postup přípravy receptu

  1. Šošovicu alebo hrach preberieme, umyjeme, dáme do vody napučať na 6-10 hodín.

  2. Vodu zlejeme.

  3. Do umelohmotného sitka dáme staršiu utierku, plátenko namočené vo vode, pridáme mokrú šošovicu, zakryjeme mokrými cípmi utierky, dáme nad hlbšiu misu.

  4. Trikrát denne premyjeme, necháme odkvapať vodu...zrnká musia byť neustále vlhké, nesmú uschnúť, ale ani stáť vo vode - vtedy začne hnilobný proces a objaví sa aj zápach.

  5. Po dvoch dňoch sa začnú objavovať klíčky. (Ak sa objavujú aj zelenkasté lístočky, už sme to prešvihli, mení sa chuť.).

  6. Konzumujeme v surovom stave samotné s maslovým chlebom, pridávame do pomazánok, alebo pridávame do zeleninových šalátov. Ja pridávam aj do "číny".

  7. Alebo nastrúham jablko, mrkvu, klíčenú šošovicu a med, citrón.

  8. Výborná je pečená naklíčená šošovica alebo hrach.

  9. Na pekáč - plech dáme masť, naklíčenú šošovicu alebo hrach, pečieme, osolíme, okoreníme, príp. pridáme ku koncu pečenia pretlačený cesnak.

Poznámka od kuchařky

Existujú rôzne spôsoby ako klíčiť semená, ja používam tento, preto som si dovolila ho pridať. Naklíčené semená sú bohatým zdrojom vitamínov a enzýmov a sú veľmi zdravé.

Pečený naklíčený hrach patrí do kategórie starých receptov.

Komentáře k receptu Naklíčená čočka, hrách

  • Fabin Fabin

    Když rozpůlíš prase,teky ho už nevykrmíš.Tak se divím,že řešíte půlený hrách :-D

    Odpovědět

  • Pafta Pafta(neregistrovaná)

    Ja klíčím v plastove lahvi od coca coly ale jedno jakou použijete :) uriznete hrdlo a date předem namocenou čočku nebo co mate rádi. a do dna jsem propicnul par děr. 3x za den proplachnu a samo se to s cedi na vrch uřezane lahve dam folii a cocka je stale vlhka a nic to nestoji... :)

    Odpovědět

  • mr pruda mr pruda(neregistrovaná)

    já jsem z předku králíka udělal svíčkovou a zadek nechal oramlovat:yes:.

    Odpovědět

  • chemieimech chemieimech(neregistrovaný)

    můj děda skoušel výsev mletého máku -prý mu ho vyroste 2x tolik- samozřejmě nic. škoda že nevyrostly rovnou buchty. ale šlupky z brambor vyklíčí i vyrostou musí mít klíček a kousek pův brambory. půlený hrách klíčky nemá tedy nemá co klíčit.

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    Evo, zrovna včera jsem konzumovala zbytek mungo fazolí, které mi z nějakého záhadného důvodu nevyklíčily, ač jsem postupovala úplně stejně jako vždycky. Nic jim nebylo, jen neměly klíčky. Tím, že jsem je poctivě proplachovala, byly O. K. i po třech dnech. Snad jsem pomohla :-)

    Odpovědět

  • Eva (neregistrovaný/á), neporadím, nemám skúsenosť, inštinkt mi čosi hovorí o hnilobných procesoch. Vyskúšaj - uvidíš. Ak to bude mať nejaký pach, buď nemilosrdná a vyhoď.

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    magdalenka: já tím myslela, ne to tři dny nechat bobtnat ve vodě, ale právě v pet láhvi s dírami bez vody, kterou bych prolévala, jako kdyby to klíčilo, jenže to klíčit nebude, když je to ruzpůlené, tak jsem to myslela, jestli to bude dobré, když to bude po stejném procesu, jako by to klíčilo...;-)

    Odpovědět

  • Eva (neregistrovaný/á), ja som vždy dávala klíčiť iba nelúpané strukoviny, s lúpanými nemám skúsenosti. (tipujem, že nevyklíčia)
    2-3 dňové namočené strukoviny by som ja osobne nekonzumovala.

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    já to namočím do kastrolku nebo sklenice jen přes noc, pak si odstřihnu vrch z PET lahve, do dna udělám díry a tu čočku nebo hrách nebo cizrnu jen proplachuju pod tekoucí vodou v té PETce...

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    A myslíte, že to pak můžu také jíst, když to bude jen 2-3 dny bobtnat a ne klíčit? Bude to dobré?

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Tak to Kadlík potvrdil,já si to také tak myslím.;-):yes:

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik

    Evo, jenom to nabobtná. Nezi těma půlkama /hrachu nebo čočky, aby bylo jasno!!!;-)/ je uložený malý zárodek klíčku. A při tom loupání a půlení většinou odpadne.:-//

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Evo já si myslím,že půlená luštěnina Ti nenaklíčí,je to moje domněnka,přeci jen je porušeno vlastně semeno a tak ten proces nemůže nastat.:-(,ale vydrž třeba někdo ještě poradí,bude vědět nebo bude mít zkušenost.;-)

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Dobrý den, POTŘEBUJI PROSÍM POMOCT.
    Včera jsem dala namočit a dneska naklíčit mísu plnou hrachu a mísu čočky. Jenže teď jsem se na někde na internetu dočetla, že by se neměl klíčit loupaný a půlený hrách/čočka. Já se šla podívat, a zjistila jsem, že hrách i čočka jsou půlené! Myslíte, že to vubec neklíčí, nebo to po napůlení nejde???? Moc díky

    Odpovědět

  • návštěvník návštěvník(neregistrovaný)

    Prosím vás, můžete tu někdo napsat recept na čočkový salát z naklíčený čočky? Nikde tu není zapsaný.:-(

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: jak naklíčit čočku jak naklíčit hrách salát z naklíčené čočky jak nechat naklicit cocku hrach recepty klíčky z čočky naklíčená čočka salát čočka klíčky klíčky čočka naklíčené obilí čočkový salát z naklíčené čočky jak naklíčit semena klíčky čočky recepty z naklíčených semen naklicene lusteniny recepty jak klíčit čočku hrách recept naklíčit čočku salát z naklíčených semen naklíčená čočka saláty