Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře na paprice z pečených paprik
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Kuře na paprice s jemnou smetanovou omáčkou zbarvenou do oranžova je česká klasika, která má v mnoha domácnostech nezastupitelné místo. Přidáním pyré z pečených paprik bude chuť intenzivnější, barva výraznější a určitě tato netradiční verze stojí za vyzkoušení.

Původ receptu na kuře na paprice

I když desítkami let prověřený recept na kuře na paprice už dlouho považujeme za národní poklad, inspirace na kuřecí díly dušené ve smetanové omáčce s cibulí a paprikou k nám přišla z území dnešního Maďarska. A jak mnozí tuší, jde o tradiční maďarský kuřecí paprikáš.

V maďarské verzi má kuře na paprice stejný základ, tedy kuřecí díly podušené na cibuli, zaprášené paprikou. Oproti naší modifikaci do něj ale místo sladké smetany patří zakysaná, a rovněž rajčata v českém receptu nenajdeme. Také přílohu obvykle volíme jinou. Maďaři dávají přednost malým nokům, zatímco u nás obvykle vítězí těstoviny nebo houskový knedlík.

Jak upéct papriky na kuře na paprice?

Vylepšení v podobě doměkka upečených červených paprik, ze kterých se snadno udělá pyré, pozvedne chuť omáčky o další level. Příprava pečené papriky sice protáhne dobu strávenou v kuchyni, rozhodně se ale investice času vyplatí. Na kuře na paprice se mohou použít jakékoli papriky, vždy by však měla alespoň jedna být červená pro krásnou barvu omáčky.

Celé papriky omyjte, osušte, položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte upéct na 230 °C do té doby, než bude jejich povrch alespoň z poloviny opálený až dočerna. To bude trvat v závislosti na typu trouby asi 15-25 minut, během kterých papriky otočte pro rovnoměrné připálení. Poté ještě horké papriky vložte do igelitového sáčku, utěsněte a nechte 20 minut zapařit.

Po uplynutí této doby půjde slupka velmi snadno stáhnout. Odstraňte kromě slupky i jádřince a upečené papriky rozmixujte na pyré. Celý proces se dá udělat i den předem, ideálně ve větším množství, ze kterého část lze použít na jiný pokrm. Skvělý je například jednoduchý salát z pečených paprik.

Další ingredience na kuře na paprice

Kromě již zmíněného pyré z pečených paprik všechny další suroviny na kuře na paprice zůstávají stejné jako u tradiční české verze.

Kuřecí díly

Na kuře na paprice se dá použít jakákoli část kuřete, za nás jsou nejlepší horní stehna a tzv. paličky, které se do pokrmu dávají i s kostmi a kůží. Potřebujete-li však ušetřit čas nebo máte v plánu servírovat jídlo dětem, dají se použít pouze zprudka orestované kuřecí nudličky.

Kuřecí díly se v první fázi zprudka zatáhnou v hrnci s trochou rozehřátého oleje, poté se vyjmou a nechají na teplém místě, dokud nepřijde čas je vrátit do základu.

Základ z cibule a papriky

Nakrájená cibule musí nejprve změknout, aby byla dobrým základem pro fantastickou omáčku. To se děje ve stejném hrnci, ve kterém předtím pobylo kuře. Jakmile cibule zesklovatí, přichází na řadu paprika. Do tradičního receptu patří větší množství sladké papriky, v této obměně se však cibule paprikou pouze zlehka zapráší a přidá se pyré z pečených paprik.

Kuřecí vývar

Omáčka ke kuřeti na paprice se dá udělat s přidáním vody, horký kuřecí vývar jí však dodá silnější chuť a určitě ho doporučujeme mít zásobu v mrazáku pro tyto případy.

Smetana a zahuštění

Hustota omáčky závisí na preferencích každého strávníka. Někdo se obejde úplně bez mouky po vzoru maďarského paprikáše, jiný zase upřednostňuje hustší konzistenci. Podle toho se buď hladká mouka rozmíchá ve smetaně, nebo se použije pouze smetana pro zjemnění omáčky. Smetanu doporučujeme vybrat alespoň 30%, která zajistí tu správnou plnou chuť a krémovitost.

Recept na kuře na paprice z pečených paprik

Ideální je na kuře na paprice pořídit celé kuře, které si rozporcujete dle libosti a ještě vám zbyde skelet na kuřecí vývar.

Na 4 porce kuřete na paprice budete potřebovat 1 menší kuře (nebo kuřecí díly dle preferencí), 3 červené papriky, 1 větší cibuli, 150-200 ml kuřecího vývaru, 150 ml smetany ke šlehání, 1 zarovnanou lžičku sladké papriky, 1 lžíci hladké mouky, sůl, pepř a olej. Jak na to?

Celé papriky omyjte, osušte, položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 230 °C na 15-25 minut. Cílem je, aby papriky byly alespoň na polovině povrchu připálené až do černa. Během pečení je obraťte, aby se slupka spálila rovnoměrně.

Horké papriky dejte do igelitového sáčku, utěsněte a nechte 20 minut zapařit. Poté je oloupejte, odstraňte i jádřinec se stopkou a rozmixujte na pyré, které zlehka osolte a opepřete.

V hrnci dostatečně širokém na to, aby se do něj vešlo všechno maso v jedné vrstvě, rozehřejte olej a zprudka na něm opečte osolené a opepřené kuřecí díly ze všech stran. V menším hrnci je možné opéct maso nadvakrát. Maso vyjměte z hrnce a nechte odpočívat na teplém místě.

Do výpeku z kuřecích dílů dejte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Ještě předtím, než začne cibule hnědnout, zaprašte ji sladkou paprikou, zamíchejte a přidejte pyré z pečených paprik. Krátce společně promíchejte a zalijte horkým vývarem.

Nyní vraťte kuřecí díly do hrnce, přikryjte pokličkou a duste asi 25-35 minut podle velikosti masa. Chcete-li omáčku úplně hladkou, tedy bez kousků cibule, v této fázi vyjměte maso a rozmixujte ji.

Mouku rozmíchejte ve smetaně, za stálého míchání přilijte do omáčky a nechte ještě 15-20 minut za občasného zamíchání provařit. Na závěr dochuťte solí a pepřem.

Kuře na paprice podávejte s těstovinami, houskovým knedlíkem, noky nebo haluškami.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více