Sterilovaná mrkev ve sladkokyselém nálevu: Skvěle dochutí maso nebo saláty, chuťově ozvláštní polévky, přitom ji snadno připravíte
13. 8. 2023 Ostatní
Mrkev se díky své sladké chuti stala oblíbenou i mezi nejnáročnějšími strávníky – dětmi. Navíc je zdraví prospěšná, a tak je důležité, abychom ji konzumovali celoročně. Nemusí to však být vždy v syrovém stavu, můžeme si totiž mrkev velmi jednoduše zavařit.
Zelenina pro mnoho použití
Díky tomu, že je mrkev vhodnou surovinou pro slanou i sladkou kuchyni, je dobré využívat její přednosti různorodě. Syrová se hodí například do skvělého dortu s krémem, perfektní i je dušená k masu. Pokud se ovšem rozhodneme mrkev zavařovat, musíme počítat s tím, že jí přidáme novou, speciální chuť.
Mohlo by vás zajímat
Chuť navíc
Sladkokyselý nálev, který známe spíše z nakládaného zelí či okurek, totiž z mrkve udělá surovinu, která se bezvadně hodí třeba do polévek, kterým přidá „něco navíc“. Použít se dá také do salátů, v nichž svou sladkokyselou chutí může nahradit zálivku z octa, cukru a vody.
Cukr a vitaminy
Kromě toho, že syrová mrkev chutná sladce, čímž je přístupnější i pro ty nejmenší, obsahuje také mnoho vitaminů, vlákniny a minerálů. Ve velké míře je v ní obsažen cukr, převážně ve slupce, a proto si hlavně diabetici musejí dávat pozor na přehnanou konzumaci mrkve. Odborníci doporučují jíst mrkev včetně dobře omyté slupky, pozdní kusy by se měly oloupat.
Mrkev ve sladkokyselém nálevu
Na přípravu sklenice sterilované mrkve (1 ½ litru) budete potřebovat: 2 svazky čerstvé mrkve, 30 g soli, 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, ½ menší cibule, 0,4 l jablečného octa, 150 g cukru a 1 ½ litru vody.
Jak na to?
- Mrkev řádně očistíme a nakrájíme na kolečka.
- V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Vložíme do ní mrkev a necháme vařit zhruba 15 minut.
- Mezitím si v další nádobě připravíme nálev – do1 ½ vody přidáme ocet a cukr a necháme povařit.
- Mrkev scedíme a naplníme ji do zavařovacích sklenic. Přidáme koření a na měsíčky nakrájenou cibuli.
- Sklenice naplníme horkým nálevem a zavřeme víčkem.
- Sterilujeme v zavařovacím hrnci při teplotě 100 °C zhruba 45 minut.
Náš tip: Mrkev můžete pochopitelně zavařovat i oškrábanou. Zbavíte se však části její sladkosti, která se ukrývá právě ve slupce, stejně jako vitamin A či draslík.
Zkuste si uvařit dušenou mrkev podle našeho videoreceptu. Budete překvapeni, jak skvělý tento pokrm může být:
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechová hvězda z kynutého těsta se skořicí a rumem
Přidáno před 17 hodinami
Rozmarýnové housky
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové plátky v omáčce z výpeku
Přidáno před 22 hodinami
Sádlové houstičky
Přidáno před 22 hodinami
Zapečené flíčky se zelím hlávkovým
Přidáno 4. 12. 2023 09:02
Žebírka v pivní marinádě
Přidáno 3. 12. 2023 23:11
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více