Dušená mrkev
Skromné a dobré jídlo, na které se téměř zapomnělo. Domácí dušená mrkev se dá připravovat kdykoli během roku, což je její velká výhoda oproti sezónní zelenině. Můžete si ji dát jen tak se šťouchanými brambory, nebo jako přílohu k masu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 225 kJ / 771 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 9,43 g |
Tuky | 51,77 g |
Vláknina | 19,60 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 408 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 58,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 2: Do kastrolu vlijeme olej, přidáme cibuli a orestujeme ji lehce do sklovita. Pak přidáme mrkev, promícháme, osolíme a zalijeme vodou v množství cca 250 ml. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit.
Krok 3: Mezitím připravíme v malém kastrůlku z oleje a hladké mouky světlou jíšku.
Krok 4: Když je mrkev téměř měkká, za stálého míchání ji zahustíme připravenou jíškou rozšlehanou v cca 100-150 ml vody.
Krok 5: V průběhu přípravy, když mrkev houstne, podle potřeby přidáme vodu až do požadované konzistence.
Krok 6: Zahuštěnou mrkev ještě necháme za občasného promíchání pozvolna přibližně 15 minut provařit, až je úplně měkká.
Krok 7: Ke konci přípravy mrkev ochutnáme, pokud je třeba, dosolíme a můžeme dosladit špetkou cukru podle vlastní chuti.
Krok 8: Podáváme s vařeným bramborem a dušeným vepřovým masem.
Zveřejněno 28. 9. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušená mrkev
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNJy
Moje poznámka
Dušená mrkev
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNJy
Nejnovější recepty
Kančí gulášek
Přidáno před 4 hodinami
Marinované medailonky z divočáka
Přidáno před 6 hodinami
Tilápie na přepuštěném másle a bylinkách
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí kapsa s brokolicí a kapií
Přidáno před 20 hodinami
Zvěřinové kuličky se zakysanou smetanou
Přidáno 1. 11. 2024 16:00
Zázvorový sirup
Přidáno 1. 11. 2024 14:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Pařížský salát podle ČSN: Retro recept nabízí větší kvalitu než obchody. Důležitý je výběr salámu i krájení
Vynálezce a diplomat Benjamin Franklin musel mít brambory a kukuřici. Zlobil se na manželku, když mu neposlala sud jablek
Uzeniny vyrábějí v rodině Čejkových již více než 100 let. Vyhlášená je jejich tlačenka podle receptu po dědovi
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jogurtová bábovka II
Fitulka před 24 minutami
Polévka z červené čočky s česnekem
Martina0 před 35 minutami
Skořicové šneky z listového těsta
jarus 2104 před 57 minutami
Tvarohový koláč s jablky a skořicovou vůní
hkleslova@seznam.cz před 1 hodinou
Jemné a šťavnaté kuřecí maso v pikantní kari omáčce
martiline před 4 hodinami
Avokádová pomazánka
hahaha před 4 hodinami
Domácí kečup
dej.v před 4 hodinami
Květák smažený v troubě
Macek13 před 5 hodinami
Vepřová krkovice na slanině se zeleninou
leonida48 před 5 hodinami
Bramboráková polévka
Lucie1001 před 5 hodinami
Tématické fráze:
dušená mrkev,
výborná dušená mrkev,
dušená mrkev na másle s vepřovým masem,
dusena mrkev bez masa,
dušená mrkev recept,
mrkev dusena,
recepty dusena mrkev,
vařená mrkev,
recept dušená mrkev,
recept na dusenou mrkev,
mrkev recepty,
vařená mrkev recept,
top recepty dušená mrkev,
sladká mrkev,
dusena mrkev s bramborem,
dušená mrkev na másle,
dušená mrkvička,
mrkev na sladko,
recepty z mrkve,
dušená mrkev recepty
Suroviny:
mrkev,
cibule,
olej,
voda,
sůl,
cukr krupice,
olej,
mouka hladká,
voda
Komentáře (31)