Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pesto z lichořeřišnice: Podle bylinkářky Lindy je třeba kvalitní olej a předem namočená slunečnicová semínka
Zdroj: se souhlasem Lindy Mahelové/koláž Toprecepty

Znáte lichořeřišnici? Tato bylina nepatří k těm nejběžnějším, jde však přímo o zázračnou rostlinku s výjimečnými účinky na lidské zdraví. Většinou se s ní setkáváme ve formě různých tinktur. Pokud ale máte na zahrádce samotnou rostlinu, můžete ji zpracovat do formy pesta podle receptu bylinkářky Lindy Mahelové. 

Pesta z různých bylinek

Pesto je nejznámější bazalkové, tato zelená omáčka italské kuchyně, kterou si nejčastěji dáváme na špagety i místo pomazánky na opečený chléb, se však dá udělat z mnoha dalších bylinek. Ty jí pak propůjčí své léčivé schopnosti a také specifickou chuť, kterou zajistí další ingredience (oříšky, parmazán nebo olej).

Díky oleji je pak pesto skvělou možností, jak si prodloužit a uchovat bylinky na delší dobu. Kromě bazalkového pesta si tedy můžeme pochutnávat na pestu z medvědího česneku, petrželovém, libečkovém nebo třeba právě tom lichořeřišnicovém

Z lichořeřišnice využijete vše

Lichořeřišnice je bylina s výraznými oranžovými květy a zvláštními kulatými listy s dlouhými stonky. V minulosti byla dokonce v Evropě pěstována výhradně jen jako okrasná rostlina. V zemích Jižní Ameriky, odkud pochází, se však už dávno předtím využívala jako koření a staří Inkové si byli vědomi i jejích léčivých schopností. Z lichořeřišnice se totiž dá využít vše – květy, listy i semena (ta se sklízejí až po dozrání, což je právě teď v září a v říjnu).

Tinktury se pak vyrábějí ze semen, listů i pupenů. Lichořeřišnicové kapky lze užívat při různých zdravotních obtížích. Obecně se má za to, že rostlinka je působí jako úžasné přírodní antibiotikum. Pomáhá hlavně na problémy s dýchacími a močovými cestami a působí hojivě i na pokožku, kterou můžete potírat odvarem z této byliny. 

Co s listy lichořeřišnice?

Listy je možné přidávat do salátů, pomazánek, dipů a dalších zeleninových jídel - mají totiž výraznou kořeněnou chuť podobnou řeřiše. Musí se ale konzumovat čerstvé, když se totiž dlouho skladují, stávají se hořkými. Stejným způsobem lze na jaře a v létě používat i poupata a květy (rostlina dokonce kvete až do října).

Listy je možné trhat po celou dobu vegetace, je však třeba si pospíšit, neboť je rostlinka velmi náchylná na počasí a už první mrazíky ji mohou zahubit. Pokud se vám tedy lichořeřišnice po zahradě trochu rozrostla, nejlepší možností, jak listy zpracovat, je právě pesto. Aspoň si pak budete moci chuť lichořeřišnice užívat i později. 

Jak na pesto z lichořeřišnice podle bylinkářky

Pesto se dá použít stejně jako to bazalkové do těstovin, klidně je ale můžete vmíchat do salátu, přidat k bramborám a do různých zeleninových pokrmů. A jak tedy pesto z lichořeřišnice připravíte? Zkuste to podle receptu bylinkářky Lindy Mahelové.

Budete potřebovat: 2-3 hrnky květů a listů lichořeřišnice, 100-150 ml kvalitního rostlinného oleje, hrst slunečnicových semínek, sůl.

  1. Květy a listy omyjte a pak je postupně rozmixujte v mixéru. Přilije rostlinný olej a den předem propláchnutá a namočená slunečnicová semínka a mixujte, dokud nevznikne hustá hmota. Nakonec pesto dochuťte solí, ale není to nutné. 
  2. Do pesta můžete přidat i pár listů mangoldu, který ostrou chuť pesta trochu zjemní.
  3. Je možné přidat i plané bylinky ze zahrady, třeba merlík bílý, ptačinec prostřední, kopřivu dvoudomou a další. 
  4. Hotové pesto dejte do skleněné zavařovačky, navrch nalijte ještě trochu oleje a uchovávejte v lednici. Když ze skleničky pesto odeberete, opět navrch nalijte olej. Zabráníte tak tomu, aby se vám pesto předčasně nezkazilo. 

Náš tip: Pesto lze udělat i z rukoly. Zkusit to můžete podle našeho video receptu.

Zdroje informací: 
Lindamahelova.cz: Lichořeřišnice větší

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více