Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Desatero - jak na česnekové pesto. Jak se připravuje, co do něho patří a jak ho využijeme
Pixabay

Medvědí česnek je oblíbená sezonní bylina, která si získává stále větší popularitu. Roste brzy na jaře - v době, když máme nedostatek jiných vitamínů z přírody. Sběr svěžích listů spojíme s příjemnou procházkou a po návratu si připravíme skvělé pesto.

1

Jak se dělá česnekové pesto

Česnekové pesto připravíme rozmixováním omytých a osušených listů s dalšími surovinami podle konkrétních receptů. Často se přidávají ořechy nebo semena. Důležitý je olej a sůl. Kdo chce, může přidat parmezán, ale trvanlivost pesta pak bude kratší. Na povrch pesta nalijeme vrstvičku oleje, která naopak trvanlivost prodlouží. Trošku oleje přidáváme vždy po odebrání pesta ze skleničky.

2

Co s pestem z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku se hodí na dochucování různých jídel. Nejčastěji se používá do těstovin, ale i do karbanátků, nádivek a zapékaných jídel. Dochucujeme jím polévky, především zeleninové a luštěninové. Hodí se všude tam, kam bychom jinak přidali obyčejný česnek. Můžeme jím potřít topinky nebo chléb s máslem, doplníme jím pomazánky.

3

Jak zavařit pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku nezavařujeme. Uchováme ho v syrovém stavu, vydrží dostatečně dlouho. Pokud do něj ale použijeme parmezán, měli bychom ho spotřebovat do dvou týdnů. Bez parmezánu vydrží déle. Uskladňujeme ho na chladném místě, nejlépe v ledničce. Při dobrém uložení vydrží až do další sezony.

4

Jak rozmixovat medvědí česnek

Medvědí česnek rozmixujeme se všemi ostatními surovinami (podle konkrétního receptu) pomocí elektrického přístroje. Olej, sůl i listy (nejlépe pokrájené) mixujeme současně. Dobrým a dostatečným pomocníkem je tyčový mixér. Listy přidáváme po menším množství a pokud jsou velké, nejprve je nakrájíme na menší části. Záleží na našem přístroji a na našich zkušenostech s jeho využitím. 

5

Jak chutná medvědí česnek

Medvědí česnek má výraznou česnekovou vůni a chuť. Tuto sezónní rostlinu máme k dispozici pouze krátký čas. Nejvíce ho oceníme na jaře, když máme nedostatek další zeleniny ze zahrady. Česnek je příjemným zpestřením a specialitou časného jara. Stačí nám ho menší množství, na kterém si pochutnáme. 

6

Jaký olej do pesta

Olej je důležitou součástí pesta. Tradičně se používá olivový (nejlépe panenský), ale můžeme použít i jiný. Případně použijeme směs olejů. 

7

Kde použít pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku má velmi široké a univerzální využití a uplatnění. Tradičně ho přidáváme na uvařené těstoviny. Pesto je ochutí a velmi rychlé jídlo máme během chvilky hotové. Kdo chce, ještě těstoviny posype strouhaným sýrem. Pesto se hodí na dochucování jídel, které bychom jinak dochutili obyčejným česnekem.

8

Jak usušit medvědí česnek

Sušení medvědího česneku jde nejlépe pomocí sušičky. Čisté listy rozložíme do jedné vrstvy. Po důkladném usušení lze listy rozemnout nebo rozmixovat na prášek. Sušený česnek uložíme na suché místo, nejlépe do šroubovací skleničky. Můžeme ho přidávat do směsí, které slouží k dochucování polévek a dalších jídel. 

9

Jak vypadá medvědí česnek

Medvědí česnek nacházíme v přírodě, často roste na velkých plochách, nejlépe se mu daří na vlhkých a mírně zastíněných místech. Najdeme ho v polostínu mezi stromy, kolem říček a potoků. Má svěží zelené listy, které připomínají konvalinky. Roste však dříve a vyznačuje se výraznou česnekovou vůní, díky ní ho s konvalinkami nemůžeme zaměnit. Rozdílný je samozřejmě květ - nicméně česnek se sbírá v době, kdy ještě nekvete. Jakmile se objeví květenství, již ho nesbíráme.

10

Jak nejlépe uchovat medvědí česnek

Medvědí česnek můžeme mrazit, sušit a připravovat z něj česnekové pesto. Poslední způsob je nejoblíbenější. Česnek si v pestu uchová svou chuť a vůni po dlouhou dobu. Pesto je trvanlivé a při správném uložení (nejlépe v ledničce) může vydržet až do další sklizně.

Tento tip je užitečný  (24x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům