Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit petrželové pesto. Skvěle se hodí k dochucení těstovin, masa či grilovaných pochoutek
Zdroj: pixabay, milivigerova

Velkou úrodu petrželky můžeme různými způsoby uchovat pro pozdější využití. Jedním z nich je umíchat pesto, velmi obdobně jako známější pesto z bazalky či z medvědího česneku. Poradíme vám, jak na to.

Petrželové pesto využijete spolu s nastrouhaným sýrem k dochucení těstovin nebo si ho můžete mazat na topinku či bagetu. Své uplatnění najde i při dochucování grilovaných pochoutek a masa. Přidávejte ho také do zapékaných pokrmů, pomazánek a hlavních jídel.

Jak připravit petrželové pesto

Postup jeho výroby je zcela jednoduchý:

  • Petrželovou nať nadrobno nakrájejte nebo umixujte, promíchejte s česnekem a olivovým olejem, případně s oříšky či parmezánem.
  • Vzniklou směs ukládejte do malých skleniček a zakápněte ještě olivovým olejem.
  • Pesto skladujte v chladu v lednici a po otevření brzy spotřebujte. 
  • Tip 1: Když trochu odeberete, vždy směs znovu zakápněte olejem
  • Tip 2: Pesto s parmezánem má kratší trvanlivost, proto pokud si ho přejete uchovat déle, sýr vynechejte.
Máte na zahrádce velkou úrodu nejen petržele, ale i dalších bylinek? Pesto snadno připravíte nejen z petrželky, bazalky, medvědího česneku a rukolyale vyzkoušejte ho také z libečku. Názorný postup přípravy bazalkového pesta nabízíme ke zhlédnutí v následujícím video-receptu:
 
A jaké zkušenosti s pestem máte vy? Z jakých bylinek ho nejraději připravujete? Budeme rádi, když nám své rady a tipy napíšete do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Další tipy a triky