Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánka z červené řepy je do podzimních dnů jako dělaná.
Zdroj: Toprecepty.cz

Červená řepa patří v posledních letech mezi velmi oblíbené druhy zeleniny. Vyznačuje se nejen specifickou sladkou chutí, ale i výraznou červenou barvou, která často poslouží i jako „barvivo“ v některých jídlech. Hlavním lákadlem řepy je vysoký obsah vitamínů a minerálů, které mají pozitivní vliv na lidský organismus.

Řepa na sto způsobů

Pro kuchyni je červená řepa univerzální surovinou. Lze ji totiž konzumovat syrovou, vařenou, pečenou, ale i nakládanou. Například syrová červená řepa je skvělá nastrouhaná v salátech. Můžete ji také nakrájet a smíchat s jablečným octem, medem a citrónovou šťávou, čímž v létě vytvoříte osvěžující a zdravý salát, dá se použít i do netradičního carpaccia.
Vařená červená řepa je základem pro výrobu tradiční východoevropské polévky, jejíž původ se váže především k Ukrajině - boršče. Tato zelenina se také často používá v různých druzích pečiva, například v oblíbeném ruském chlebu či v řadě dezertů.

Pečená červená řepa má velmi intenzivní chuť a je skvělá jako příloha k masu nebo jako součást vegetariánských jídel. Můžete ji také nakrájet na tenké plátky a podávat jako chipsy či z nich v troubě vytvořit chutné zeleninové hranolky.

Nakládaná červená řepa je oblíbenou součástí zimních salátů, lze ji také použít jako základ pro zdravé a chutné smoothie. Kromě toho se červená řepa také používá pro přírodní barvení potravin - díky své výrazné barvě je skvělá pro oživení těstovin, rizota či omáček. V podzimní době skvěle poslouží jako základ zdravé a velmi chutné pomazánky.

Pomazánka z červené řepy

Na přípravu chuťově výrazné pomazánky budete potřebovat: 3 střední červené řepy, 1 malý celer, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 100 g tvarohu nebo bílého jogurtu, nasekaný kopr, sůl a pepř.
Jak na to?

  1. Řepu a celer očistíme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme asi 40 minut, dokud není zelenina měkká.
  2. Uvařenou zeleninu necháme vychladnout, poté ji dáme do mixéru spolu se stroužky česneku, olivovým olejem, citronovou šťávou a tvarohem či jogurtem.
  3. Celou směs rozmixujeme na hladkou pomazánku.
  4. Dochutíme solí a pepřem a koprem. Můžeme přidat i další oblíbené koření, například římský kmín.
  5. Hotovou pomazánku servírujeme na čerstvém pečivu, posypanou koprem.

Náš tip: Tato pomazánka je skvělá na sendviče nebo jako dip k pečené zelenině.

Červenou řepu si můžete také marinovat. Vyzkoušejte to podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více