Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Avokádový tatarák je skvělou náhradou za masovou verzi.
Zdroj: freepik

Klasický tatarský biftek patří mezi pokrmy, které buď milujete nebo vůbec nejíte. Někdo má totiž problém se syrovým masem, z něhož je „tatarák“ připraven. Přitom právě tuto surovinu, i když je tou základní, lze velmi jednoduše vyměnit za pro někoho schůdnější variantu. Vesměs jde o zeleninovou náhradu, ale existují i výjimky.

Zeleninová varianta

Naškrábaná hovězí svíčková, smíchaná s kořením, kečupem, hořčicí, worchesterovou omáčkou, cibulí či vejcem a namazaná na topinku, je pro mnohé top jídlem. Někdo si raději dá tatarák z lososa, vyrobit se dá i ze pštrosího masa, ale velká část strávníků tyto alternativy neakceptuje. Právě pro ně jsou tu varianty z avokáda, mrkve, syrečků, červené řepy nebo brambor.

Výrazná chuť

Ačkoliv by se mohlo zdát, že nemohou dosáhnout chuťového dojmu z „pravého“ tataráku, někdy dokonce mohou zanechat intenzivnější dojem než ty masové. Většinou je to tím, že použité ingredience jsou daleko výraznější než hovězí či losos.

Topinka nebo hranolky?

Co ovšem zůstává důležitou součástí i u „falešných“ tataráků, je nezbytná topinka. Bez ní by se to v našich končinách neobešlo. Například v Belgii byste ji ovšem hledali zbytečně, tam jako přílohu volí bramborové hranolky, v jiných zemích si zase potrpí spíš na tousty nebo tmavý žitný chléb.

Čím si ovšem pečivo potřít, když je pro vás syrové masu tabu? Nabízíme tři recepty, s nimiž si dokážete vyrobit tatarák, který by v soutěži s tím „originálním“ jistě obstál.

Avokádový tatarák

Na přípravu „zelené“ varianty budete potřebovat tyto ingredience: 1 středně velké uzrálé avokádo, 4 sušená rajčata v olivovém oleji, 1 stroužek rozmačkaného česneku, 30 g kapar, 30 g najemno nakrájené červené cibule, šťávu z  ½ citronu, 1 lžičku worchesterové omáčky, sůl a pepř.

Jak na to?

  • Avokádo rozpůlíme a odstraníme pecku. Dužinu lžící vyjmeme a nakrájíme. Vložíme do mísy. V ní avokádo ještě rozmačkáme vidličkou.
  • Přidáme citronovou šťávu, worchester, cibuli, kapary, česnek, rajčata a promícháme. Můžeme použít i tyčový mixér.
  • Směs ochutnáme a podle potřeby osolíme a opepříme.
  • Podáváme na opečeném toustu či klasické topince.

Mrkvový tatarák ze Salabky

Recept od šéfkuchaře restaurace Salabka, vítěze Pohlreichova souboje restaurací, Petra Kunce nabízíme ve variantě pro deset porcí, protože až tuto lahůdku ochutnáte, budete si chtít několikrát přidat. Na přípravu budete potřebovat následující suroviny: 500 g mrkve, 50 ml olivového oleje, 10 g soli, 10 větviček tymiánu, 50 g kaparů, 20 g kopru, 30 g rajčatového protlaku, 3 g červeného kampotského pepře, 50 g sladkokyselé hrubozrnné hořčice, maldonskou sůl dle chuti, 50 g konfitované šalotky, 30 g konfitovaného česneku.

Jak na to? 

  • Mrkev rozkrájíme podélně na půlky. Společně s olivovým olejem, solí a tymiánem vložíme do speciálního sáčku a zavakuujeme.
  • Nyní použijeme metodu Sous-Vide, tedy vaření při konstantní nízké teplotě, nebo můžeme zvolit troubu, kde na 82 °C „na páru“ necháme mrkev zhruba hodinu, cílem je její změknutí.
  • Poté ochladíme ve vodní lázni, do níž můžeme přidat kostky ledu.
  • Studenou mrkev umeleme například v mlýnku na maso, v misce smícháme s konfitovanou šalotkou a česnekem, rajčatovým protlakem, nasekaným koprem, kapary a hořčicí.
  • Nezapomeneme osolit a opepřit.

Tatarák z červené řepy

Pokud máte v oblibě chuť červené řepy, udělejte si „biftek“ z ní. Připravte si tyto suroviny: 4 ks naložené červené řepy, 1 menší červenou cibuli, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžičku rajčatového protlaku, 1 lžičku plnotučné hořčice, sůl a pepř.

Jak na to?

  • Do mísy najemno nastrouhejte řepu.
  • Přidejte česnek, cibuli, rajčatový protlak, hořčici a olivový olej. Osolte a opepřete.
  • Vše pečlivě promíchejte a nechte minimálně 30 minut odpočinout v lednici.
  • Podávejte na topice, smažené na oleji či na sucho.

Co byste řekli na tatarák z olomouckých tvarůžků? Podle našeho videoreceptu ho vytvoříte za chvíli: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více