Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Kuřecí vývar s jemnými máslovými nočky zahřeje a připomene chvíle u babičky
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Silný kuřecí vývar je lékem na kdeco, od nachlazení přes splín až po kocovinu. Když se do něj přidají jemné a nadýchané máslové nočky, stane se z relativně obyčejného jídla sváteční.

Síla vývaru i přísad  

Masový nebo zeleninový vývar je esencí české kuchyně, dříve býval neodmyslitelnou součástí svateb a nedělních obědů, a to i proto, že jeho příprava zabere více času. Uvařit pořádně silný vývar je záležitostí několika hodin. 

Na druhé straně, jakmile už jsou všechny suroviny v hrnci, pak se vše "táhne" samo. Vývar je tedy na přípravu snadná polévka, jen je potřeba počítat s tím, že není hotová do půlhodinky. 

Odjakživa se vývar doplňoval a zpestřoval různými zavářkami a vložkami. Typickou zavářkou bývaly a stále jsou nudle, mezi oblíbené vložky do polévek patří nejrůznější knedlíčky či noky. Rozdíl mezi zavářkou a vložkou pak popisuje Nová domácí kuchařka z roku1972 tak, že zavářky se do polévek zaváří, kdežto vložky do polévek se vaří zvlášť a vkládají se do hotové polévky, a to hlavně proto, aby polévku nezakalily. A to je přesně případ mého dnešního receptu. 

Recept na kuřecí vývar najdete zde, níže nabízím už jen tu pověstnou třešničku na dortu, tedy recept na jemné máslové nočky. Mně osobně tyhle zavářky a vložky vždycky připomenou poctivé domácí vaření, na které si pamatuju od babičky. 

Máslové nočky do vývaru: prověřený recept 

Nočky jsem dělala už vícekrát a postupně ladila poměr všech surovin. Následující verze nám doma připadá nejjemnější, nejlahodnější a zároveň neskutečně snadná na přípravu. Tyhle nočky zvládne i začínající hospodyňka!

Potřebujete: 80 g strouhanky, 1 vejce L, sůl, petrželku, 30 g změklého másla
10 lžic mléka, špetku muškátového oříšku a trochu nasekané petrželky. 
Jak na to: Kuřecí vývar udělejte klasicky, jak jste zvyklí, poté oberte maso a spolu s nakrájenou zeleninou je dejte zpět do čistého přecezeného vývaru. 

V menším kastrůlku přiveďte k varu osolenou vodu. Všechny suroviny na nočky smíchejte a pomocí dvou lžiček namáčených do vody tvořte nočky. Ty ihned vkládejte do vroucí osolené vody. Vařte asi 6 minut, poté vyjměte pomocí lžíce nebo odpěňovačky. Nočky ponechte stranou a při servírování polévky je přidejte do vývaru. 

Moje tipy: 

  • Nočky jsou krásně jemné i nadýchané zároveň, příprava je snadná a je to zase změna. Obyčejný vývar získá trochu slavnostnější formu. 
  • Nočky je určitě potřeba vařit zvlášť, protože vodu při vaření zakalí a totéž by se stali i u vývaru. 
  • Hotové vychladlé nočky uchovejte v chladu a můžete je i zamrazit. 
  • Já obvykle vařím vývaru více a po vychladnutí část naliji do tvořítek na led, zamrazím a nechávám na vylepšení omáček nebo pod maso, část studeného vývaru uchovám v zavřených plastových krabičkách v mrazničce na příště. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více