Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Treska podle středověkého receptu: V pivní omáčce je neuvěřitelně jemná, voní cibulí a kořením a chutná fantasticky
Zdroj: Profimedia

Tento recept pochází z Anglie 16. století. A přitom i v současné době jde o velice chutný pokrm, který není nijak složité si připravit. Treska v pivní omáčce určitě zaujme i dnešní gurmány.

Ryby ve středověké Angli

Přestože byly ryby ve středověké Anglii poměrně základní potravinou, nebyly tak běžné jako maso, drůbež a zelenina. Metoda přípravy ryb byla základní a zcela jednoduchá, zahrnovala totiž jen vaření nebo smažení. Takto připravená ryba měla přirozeně velmi nevýraznou chuť, takže se k ní často připravovala speciální omáčka, která se k ní podávala jako příloha, aby jídlo bylo chutnější.

Treska jednoskvrnná je údajně ten pravý originál pro přípravu v Británii oblíbených Fish&Chips. Konzumovala se běžně i ve středověku, kdy se připravovala vařená a ochucovala omáčkou.

Skvělé maso z tresky

Jak se můžeme dozvědět na webu irybarstvi.cz, čerstvá treska má jemné bílé maso a labužníci ji připravují podobně, jako maso tresky obecné. Struktura masa je velmi jemná, proto se distribuuje hlavně v chlazené formě. Zmražením by došlo k roztrhání svaloviny a ztráty chuti.

Čerstvost filé lze zjistit tím, jak dobře drží maso pohromadě. Do obchodů je obyčejně dodáváno maso půlmetrových ryb, které váží kolem půldruhého kilogramu. Ochutnáte-li tresku jednoskvrnnou, ucítíte moře a jód. Maso je téměř sněhobílé a libové. Pokud si tuto tresku budete smažit sami, musíte to udělat zprudka a poměrně krátce. Při dlouhém smažení maso ztrácí svou typickou chuť i nutriční hodnotu.

Jak připravit tresku podle středověkého receptu?

Budete potřebovat: 900 g filé z tresky jednoskvrnné (nahradit ji můžete i jiným druhem tresky), sůl, 75 g oloupané a nadrobno nakrájené cibule, olej nebo máslo na smažení, 1⁄4 lžičky mletého bílého pepře, 75 g jemné bílé strouhanky, 125 ml černého piva (pokud nemáte rádi pivo, můžete  použít jablečný mošt).

  1. Filet z tresky jednoskvrnné stáhněte z kůže a nakrájejte na několik kusů.
  2. Do mělké pánve nalijte tolik osolené vody, aby byla ryba pokryta, a přiveďte ji k varu. Vložte rybu a chvíli vařte, poté pánev přikryjte a stáhněte z ohně - ryba se bude vařit v horké vodě, zatímco budete připravovat omáčku.
  3. K tomu na tuku osmahněte cibuli, dokud nezačne hnědnout. Smíchejte pepř se strouhankou a přidejte ho k cibuli spolu s pivem a 225 ml vody použité k vaření ryby. Pomocí mixéru ji zpracujte dohladka a pak ji několik minut povařte, aby se prohřála.
  4. Během vaření slijte z uvařené ryby zbylou vodu a položte kousky na grilovací rošt. Potřete je trochou rozpuštěného tuku a poté je na pár minut umístěte pod rozpálený gril.
  5. Nakrájejte je na porce velikosti sousta nebo porce k servírování a přelijte je lžící omáčky.
  6. Servírujte s čerstvým pečivem.

Náš tip: Úžasnou tresku si můžete připravit také podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

britishmuseum.org: Looking for an alternative Christmas dinner? Whip up a medieval feast with 11 recipes from the Middle Ages

irybarstvi.cz: Treska jednoskvrnná – úlovek, kterým rybáři často opovrhují

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více