Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výlet od středověku: Masové kuličky v mandlové omáčce voní vínem a kořením a chutnají fantasticky
Zdroj: Toprecepty.cz, mika59

Občas překvapí, jak a co konzumovali lidé před mnoha stoletími. Koho by napadlo, že na oblíbených masových kuličkách podobných těm z restaurací obchodů s nábytkem si pochutnávali už v Anglii 15. století?

Hodně koření a ovoce

Recept na masové kuličky pumpes pochází z roku 1429. Existuje mnoho verzí tohoto pokrmu, některé obsahují ovoce, jiné mandle a různé bylinky a koření. Původní středověké receptury samozřejmě nemají uvedeno přesné množství surovin a zruční kuchaři vše posuzovali „podle oka“.

Masové pokrmy byly tehdy dost kořeněné a často podávané s ovocem. Většinou šlo o jablko, rybíz či rybízové želé. Pokud jde o koření, to bylo velmi drahé, přesto ale ve středověké stravě oblíbené. Možná i proto, že aby se skryla chuť ne zrovna čerstvého masa...

Původní recept Vezmi a uvař dobrý kus vepřového masa, tak křehký, jak jen můžeš najít; pak ho nakrájej na co nejmenší kousky. Vezmi hřebíček a muškátový květ a nasekej s vepřovým masem a nasekej také s rybízem. Pak válej kuličky tak malé, jak jen můžete. Polož je na misku. Udělej dobré mandlové mléko, zahusti ho rýžovou moukou a nech to dobře provařit, ale dej pozor, aby nebylo moc husté. U stolu polož pumpes do misky a přelij omáčkou. A chceš-li, každou kuličku ozdob květem, posyp cukrem a muškátovým květem a podávej. A někdo dělá kuličky z hovězího a telecího masa, ale vepřové je nejlepší a nejšťavnatější.

Pumpes mají mnoho verzí

Pumpes měly spoustu různých variant. Maso mohlo být vepřové i hovězí nebo telecí, ale i jehněčí a skopové. Ve středověku se maso nejprve uvařilo, teprve pak jemně nasekalo a zpracovalo do tvaru kuliček. To je samozřejmě možné i dnes, i když pro urychlení lze nejprve nahrubo umlít syrové maso, ochutit ho o další ingredience a poté dát vařit.

Koření se také používalo různé, záleželo na tom, jaké měl kdo k dispozici. Muškátový oříšek nebo muškátový květ (případně obojí) je ve všech receptech. Často se přidával zázvor, někdy kardamom.

Mandlové mléko, které je potřeba do omáčky, si můžete snadno připravit podle našeho receptu.

Středověké masové kuličky „pumpes“ i dnes mohou být perfektním jídlem na párty či obyčejným obědem nebo večeří. 

Moderní recept na pumpes

Pokud byste se chtěli pustit do jejich přípravy, budete potřebovat: 500 g mletého hovězího masa, 2 žloutky, ¼ šálku rybízu, 1  lžíci cukru, ⅛ lžičky mletého černého pepře, ¼ lžičky muškátového květu, ¼ lžičky mletého hřebíčku, ¼ lžičky mletého pepře kubeba (lze nahradit bílým pepřem), ¼ lžičky skořice, ¼ lžičky soli, špetku šafránu, 4 šálky hovězího vývaru a ¼ šálku vína

Na omáčku si připravte: 2 šálky mandlového mléka, 1 polévkovou lžíci rýžové mouky, 3 lžíce cukru, špetku muškátového květu a špetku skořice.

  1. Smíchejte mleté ​​hovězí maso, žloutky, rybíz, cukr a koření. Vytvarujte malé kuličky o průměru asi 1 centimetr.  Vložte do vroucího vývaru spolu s vínem a vařte asi 15 minut. Vyjměte z vývaru a vložte do mísy.
  2. Zatímco se kuličky vaří, přichystejte si omáčku. V samostatné pánvi smíchejte mandlové mléko, rýžovou mouku, cukr a muškátový květ. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte na středním plameni do zhoustnutí.
  3. Pumpes přelijte takovým množstvím omáčky, aby se důkladně obalily, a podávejte. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

Náš tip: Připravit si můžete také skvělé švédské masové kuličky podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

medievalcookery.com: Pumpes

godecookery.com: Pumpes

recipereminiscing.wordpress.com: Pumpes – Meat Balls

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více