Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na perníčky, které jsou hned měkké? Univerzální těsto se hodí na Mikuláše, Vánoce i na jiné svátky
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Milujete vůni perníčků, ale nebaví vás čekat, až změknou? Nemusíte! Tento recept zaručuje, že jsou perníčky měkké hned po upečení a měkké i zůstanou. Tedy, pokud se rychleji nesnědí.

Naše domácí perníčky 

Víte, že na 21. listopadu vychází Den perníků? Je to tedy možná ideální chvilka zadělat těsto, které bude tuze vláčné a voňavé, se kterým se dobře pracuje, skvěle se upeče a perníčky z něj nemají chybu. 

Recept na právě takové těsto pro vás mám. Za léta, kdy peču, jsem vyzkoušela receptů ne perníčky vícero a mám je dodnes ve své příruční malé kuchařce založené. Ale pořád se vracím k tomuto původnímu, ve kterém jsem během let jenom Heru nahradila máslem a malinko upravila množství medu

Medu je tedy v těchto perníčcích o trochu více, ale díky tomu jsou opravdu voňavé a neskutečně chutné. Kakao do těsta nedávám, i když i to jsem zkusila. V naší rodině se ovšem recept s kakaem neujal, protože kakao pro nás přebíjí chuť medu a koření. A my jsme zkrátka spíš na ten med. 

Perníčky jsou právě kvůli absenci kakaa i světlejší a jdou tedy nejen chutí, ale i barvou do medového tónu. Ale už vás nebudu déle napínat, tady je náš, dvaceti lety pečení vyzkoušený, recept. 

Univerzální těsto na hned měkké perníčky 

Na parádní měkké a tvárné těsto na perníčky budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 2 vejce, 100 g trochu povoleného másla, 4 lžíce polotekutého medu, 1 lžičku sody a 2 lžičky perníkového koření. Na dokončení: 1 vejce, 1 bílek a 180 g moučkového cukru 

Jak na to? Všechny suroviny ručně nebo v robotu zpracujte na kompaktní těsto. To zabalte a dejte do lednice minimálně na 24 hodin, ale klidně je tam nechte několik dní. Potom těsto na lehce pomoučeném vále vyválejte, vykrajujte tvary a ty klaďte na plech vyložený pečicím papírem. 

Perníčky pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 8 minut. Že jsou upečené, to poznáte podle toho, že je lze snadno nadzvednout od plechu a při lehkém zatlačení prstem se těsto nepropadne.  

Upečené perníčky vyndejte i s plechem z trouby a perníčky ihned potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem. Nechte je zcela vychladnout a dle své fantazie zdobte polevou. 

Bílkovou polevu na perníčky připravíte tak, že ručně utřete bílek a 2-3x prosátý moučkový cukr dohladka. Vzniklou polevu dejte do zdobicího sáčku a perníčky jí nazdobte. Nechte zcela zaschnout. 

Moje tipy

  • Proč těstu říkám "univerzální"? Protože perníčky z něj pečeme obvykle už před Mikulášem, ony se do Mikuláše snědí a pak je pečeme na Vánoce znova. A nejen to. Tohle těsto využívám i před Velikonocemi, kdy z něj dělám velikonoční perníkové kraslice. A hodí se i na medové plátky k výrobě medovníku. Takže opravdu - téměř univerzální perníkové těsto. Nevyužijete je jen tam, kde je potřeba, aby byly upečené perníky tvrdší (třeba při stavění chaloupky). 
  • Nebojte se toho, že je těsto při zpracování trochu měkčí. V lednici ztuhne a pak se s ním velice dobře pracuje (vyndávejte je vždy po částech). Rozhodně nepřidávejte mouku, perníčky by nebyly tak měkké. 
  • Vyvalování těsta: Doporučuji vyválet těsto na silnější plát, asi 4 mm, jinak se perníčky snáz vysuší. Tuhle radu mi dala kamarádka, zkušená perníkářka, a opravdu to funguje.
  • Potírání perníčků vajíčkem: Ze všech možných způsobů se mi nejvíce osvědčilo potírání ještě horkých perníčků ihned po upečení, a to celým rozšlehaným vajíčkem. Při potírání před pečením perníčky trochu popraskají, při potírání jen žloutkem a vodou se zase tolik nelesknou. 
  • Skladování perníčků: Upečené a nazdobené perníčky skladujte nejlépe v plechové krabici, vystlané čistým pečicím papírem, a to na chladném místě, třeba na balkoně, nebo na parapetu. K těmto perníčkům nemusíte nikdy přidávat jablko. Pokud se nesní (což tedy reálně hrozí), vydrží stále krásně měkké. 

    gastronomická novinářka Šárka Adámková

    „Vaření je moje vášeň!“

    Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

     

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více