Iris vyrůstala v děcáku, ale nikdy se nevzdala. Dnes pro Kuchařky bez domova peče cukroví, po kterém se jen zapráší
20. 12. 2023 Rozhovory a reportáže
Sváteční čas je jedinečnou možností pomoci lidem, kteří se ocitli v nelehké životní situaci. Právě o to se snaží i projekt „Kuchařky bez domova“, který nabízí pomocnou ruku ženám, k nimž nebyl život vždy přívětivý. Na novou životní etapu připravují i paní Iris, která statečně bojuje se svými trablemi.
Pomocná ruka
Osudy některých Kuchařek bez domova jsou skutečně pohnuté. „Ženy, se kterými pracujeme, čelí na trhu práce mnohonásobné diskriminaci. Kvůli tomu, že jsou ženy, cizinky, Romky, mají zdravotní potíže, chybí jim peníze, často za sebou mají traumatické zkušenosti, nebo obtížný vstup do života,” vysvětlila pro Toprecepty.cz Olga Pek z projektu Kuchařky bez domova.
Konkrétně paní Iris strávila dětství v dětském domově. Nenechala se však složitou životní situací srazit a rozhodla se pro vzdělání. Vyučila se kuchařkou a posléze si našla zaměstnání.
I když to bylo náročné, dokázala se protloukat mezi prací a přebýváním na ubytovnách. Poslední čtyři roky spolupracuje s Kuchařkami bez domova. „Výdělek jí umožňuje zaplatit si nájem v sociálním bytě, kde ji navštěvuje její přítel a kde žije se svou černou mopsí holčičkou Laurinkou, které se ujala, když ji její předchozí majitel nechal na ubytovně a odešel,” popisuje Olga Pek.
Iris ráda poslouchá hudbu, hlavně romské písničky a techno. Od Kuchařek má podle svých slov nejradši noky se špenátem.
Mohlo by vás zajímat
Co je v nabídce
Nabídka pokrmů, které v současnosti 11 žen bez domova v pražském podniku na Smíchově připravuje, je ovšem daleko větší. Základem je sladké i slané občerstvení a hlavní jídla.
„Máme například chlebíčky s pomazánkami, které připravujeme podle receptur našich kuchařek. Oblíbené jsou pizza a pizza šneky. Nabízíme také vyhlášené a hodně oblíbené slané záviny se zelím a špenátem,” popisuje Pek.
V nabídce jsou i sladké dobroty – brownies, svatební koláčky, chia pudink. Mezi populární hlavní jídla patří hlívový guláš, tikka masala či veganské burgery.
Za kolik je oběd či cukroví
Ceny jsou přijatelné, zohledněn v nich pochopitelně je i aspekt pomoci potřebným. „Sladké a slané dobroty u nás pořídíte v cenové relaci okolo 30 – 60 Kč, porci polévky za 60 Kč, hlavní jídlo okolo 170 Kč,” říká PR manažerka projektu pro Toprecepty.cz.
Bramborový vegan salát koupíte před Vánoci za 250 Kč za kilogram nebo při benefiční ceně za 500 Kč a kilo ručně vyrobeného cukroví bylo k dispozici za 1500 Kč a jen se po něm zaprášilo.
Jak se dá pomoci
Vše vyrábí kuchařky, které vědí, co a jak. „Ženy u nás standardně získají praxi a vzdělání v profesionálním gastronomickém provozu,” vysvětluje Olga Pek. Část z nich využívá i další služby, které nabízí mateřská organizace Jako doma. Docházejí do denního komunitního centra pro materiální pomoc, žijí na ubytovně nebo v sociálním bytě.
„Ženy, které jsou u nás v rámci programu Akademie Kuchařek bez domova, navíc mají k dispozici dluhové a pracovní poradenství a mají možnost psychoterapie. Jednorázově pomáháme s tím, co zrovna potřebují. Například teď pro ně sháníme dárky, které by si přály pod stromeček,” říká bývalá podporovatelka a současná spolupracovnice Kuchařek bez domova.
Bistro i svatby
Projekt nyní čeká znovuotevření bistra v Brožíkově 6 na Praze 5, které se odehraje 4. ledna 2024. Do toho však mají kuchařky i dost jiné práce. „Měsíčně máme několik cateringů, které si u nás objednávají firmy, neziskovky i jednotlivci, moc rády třeba děláme svatby. Abychom však mohly být dlouhodobě udržitelné, určitě potřebujeme fungovat stejně i nadále,” sdělila pro Toprecepty.cz Olga Pek.
A pokud i vy rádi pomáháte ženám v nouzi, budete-li mít v lednu cestu kolem, třeba se do bistra zastavte na oběd. Nebo jen na kus řeči s Iris.
Náš tip: Podívejte se do naší fotogalerie, jak to vypadá, když se Kuchařky bez domova pustí do práce:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Hitem letošních Vánoc jsou sušenkové krémy z Lotusek, Orea i Mila tyčinky. Takhle snadno se připravují
Fotograf Jan Saudek Vánoce rád nemá, nejraději by si dal na Štědrý den znojemskou, prozradila jeho žena Pavlína
Pět nejlepších krémů do cukroví: Salkový s máslem, šlehaný vaječný, čokoládový i pudinkový provoní každý sváteční stůl
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborový salát podle Zdeňka Pohlreicha: Slavný šéf do něj přidává salám a jednu speciální pikantní ingredienci
Iris vyrůstala v děcáku, ale nikdy se nevzdala. Dnes pro Kuchařky bez domova peče cukroví, po kterém se jen zapráší
Vánoční chvíle Lucie Bílé: Na obalované oříšky z kuchařky po mamince nedám dopustit, říká zpěvačka