Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Levné a zdravé vaření: Z hlívy ústřičné můžeme připravit výtečnou polévku, voňavé rizoto i vegetariánský guláš
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

I v zimě se můžete vydat na houby jednou z nich je hlíva ústřičná. Z této zdravé houby si můžete připravit řadu výborných jídel. Udělejte si z ní třeba polévku, guláš i rizoto.

Hlíva ústřičná roste hlavně na podzim a v zimě

M8te týden do výplaty a nevíte, co a z čeho uvařit? Vyrazte do lesa nasbírat si hlívu! Ještě před pár dny, kdy nebyl sníh, se dala hlíva krásně najít. Teď vám to dá trochu práce, ale když objevíte strom s hlívou, nejspíš bude její sklizeň stačit na alespoň na dvě jídla. A co je výhodné, můžete se ji vydávat hledat opakovaně až do jara. Hlívu najdete v trsech na kmenech rostlých i spadaných stromů a na pařezech listnáčů (buk, ořešák, topol, lípa, bříza). Takže na ni klidně narazíte i v příměstských parcích. 

Výbornou houbu můžete ale pěstovat i doma na substrátu ze slámy, nebo kukuřičných klasů, variantou jsou i dřevěné špalky. A stojí to za to, protože z hlívy se toho dá uvařit mnoho. Pojďte si s námi dnes připomenout známé i méně obvyklé recepty.

Falešná dršťková polévka z hlívy

Tradičním rychlým a na přípravu snadným jídlem je falešná dršťková polévka z hlívy. Na její přípravu budete potřebovat: 400 g hlívy, 2 velké cibule, sádlo, 1 lžíci sladké papriky, 1 l vývaru/vody, 1 lžičku hladké mouky (nebo 1 nastrouhanou bramboru) na zahuštění, 2 stroužky česneku, majoránku, pepř a sůl.

Jak na to? Hlívu očistěte, odkrojte tuhou spodní část a houbu nakrájejte na větší kousky. Cibuli očistěte a nakájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm cibuli dozlatova. Přidejte hlívu, osolte a poduste ji asi 10 minut. Přisypte papriku, promíchejte a zalijte horkým vývarem. Vařte asi 20 minut. Hlíva by měla být trošku měkká. Mouku rozmíchejte v trošce vody a nalijte ji do polévky. Promíchejte a vařte zhruba deset minut. Pak do polévky prolisujte česnek, dochuťte solí, pepřem, a přidejte majoránku promnutou dlaní. Pokud nechcete zahušťovat moukou, přidejte k hlívě hned na začátku oloupaný a najemno nastrouhaný brambor. 

Guláš z hlívy

Kromě polévky můžete z hlívy udělat i skvělý guláš. Na přípravu si přichystejte: 500 g hlívy, 2 lžíce sádla, 2 střední cibule, 2 lžíce mleté papriky, lžíci protlaku, špetku pálivé papriky (není nutné), špetku drceného kmínu, 2 velké stroužky česneku, 1 l vývaru/vody, mletý pepř, tmavý chléb bez kůrky, majoránku podle chuti a sůl. Jak na to? Oloupejte cibule a nakrájejte je nadrobno. Hlívu očistěte, odkrojte tuhý spodek, a nakrájejte na střední kostky. V hrnci na středním plameni nechte rozpustit sádlo, přidejte cibuli, orestujte ji dozlatova a přidejte hlívu. Chvíli restujte dál, a pak přisypte kmín, opepřete, osolte a promíchejte.

Pak přidejte mletou papriku (pokud milujete pálivé, tak přidejte i tento druh papriky), promíchněte, vložte protlak a hned zalijte vodou/vývarem. Duste pod pokličkou asi 20 minut, aby trochu hlíva změkla. Přidejte prolisovaný česnek, Můžete zahustit kousky chleba. Nechte je mírně rozvařit, pak guláš dochuťte. Na závěr do guláše přidejte promnutou majoránku. Guláš z hlívy je nejlepší s chlebem, hodí se i brambory, nebo rýže. Pokud jste milovníky masa či uzenin, přidejte v průběhu vaření do guláše 1 na kolečka nakrájenou klobásku. Pro větší jedlíky doporučujeme do guláše přihodit i 2 oloupané a na kostičky nakrájené brambory a nechat povařit společně s hlívou.

Rizoto z hlívy

Stejně, jako je řada pokrmů z hlívy, je i spousta variant rizota. Můžete ho připravit tak, že maso v rizotu zaměníte za tuto výbornou houbu. Velmi šťavnaté bude, když rizoto připravíte se spoustou zeleniny a kořením garam masala. Tato kořenicí směs se dá zakoupit hotová, nebo ji můžete doma vyrobit sami z kmínu, koriandru, kardamonu, bobkového listu, pepře, skořice, muškátového květu a oříšku, hořčičných semínek, kurkumy a semínek fenyklu.
Variantou je také třeba smetanově krémové rizoto s hlívou. Chuť mu dodá drůbeží vývar, cibule a česnek. 

Jak vidíte, možností je mnoho. Zkuste třeba hustou polévku podle našeho video receptu:
videoRecipe:44343;show_title=1]

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více