Holka u plotny radí: Hitem letošních Vánoc jsou sušenkové krémy z Lotusek, Orea i Mila tyčinky. Takhle snadno se připravují
18. 12. 2023 Vaření
Jestli něco z obyčejného lineckého košíčku nebo korpusu udělá skvostnou delikatesu, pak je to určitě krém. Mnoho rodin má ty své oblíbené a vyzkoušené, ale hitem letošních svátků jsou, možná překvapivě, krémy s příchutí cukrovinek. Vyzkoušela jsem, jak se dělají i jak chutnají.
Jednoduchý a rychlý krém do cukroví
Před týdnem jsem zde psala o jednoduchém krému z másla a Salka a přišlo mi několik dotazů. Ten nejčastěji zmiňovaný byl, zda se Salko do krému musí vařit. Odpověď je, že nemusí! Ale zároveň i může.
Obě možnosti jsou v pořádku. Lze změklé máslo lze jen vyšlehat se Salkem, anebo Salko předem nechat zkaramelizovat ve vodní lázni, nechat řádně vychladnout a až pak prošlehat s máslem. Krém bude mít v tomto případě karamelovou chuť.
Rychlejší a chuťově neutrálnější je krém z nevařeného Salka a másla. Stačí, když Salko jen vyšleháte se změklým máslem. Nebojte se, zpočátku bude krém vypadat řídký, ale postupným šleháním houstne. Celý recept najedete v předchozím článku (viz odkaz níže).
Poměr Salka a másla může být na 1 máslo 1 Salko, anebo na 1,5 másla jedno Salko. Tak postupuji já. A právě tento krém je základ pro dochucení cukrovinkami.
Mohlo by vás zajímat
Sušenkové krémy: jak na ně
Cukroví z cukrovinek není žádná novinka. Připomeňme si třeba kuličky z Mila tyčinek, nebo oblíbené sněhové pusinky z Kofily či výborné Kofilové slzičky, . Ale krémy z těchto i jiných cukrovinek jsou relativní novinkou posledních pár let a letos se staly vyloženě hitem.
Základem je buď klasický máslový krém, tedy jen vyšlehané máslo s cukrem, anebo právě již zmíněný krém ze Salka a másla, který se dochutí rozmixovanými cukrovinkami. Právě tak jsem postupovala já.
Jak na to? Připravila jsem krém z jednoho Salka a 1,5 másla a rozdělila jej na 3 části. Zvlášť jsem nastrouhala 1 Mila tyčinku a rozmixovala 1 balení Oreo sušenek a malé balení lotusek a postupně jsem sušenkové drtě vmíchávala vždy do jedné části krému. Tři různě dochucené krémy jsem poté dala do cukrářského sáčku se zdobičkou a naplnila jimi připravené košíčky.
Pro vás nyní shrnu mé zkušenosti: Hůř se pracovalo s Mila tyčinkou, která díky množství krému nejde nastrouhat úplně dohladka. Pro příště bych ji zkusila rozmixovat, protože jinak drobky z tyčinky ucpávají zdobicí trubičku, i když je širší.
Výborně se pracovalo s rozmixovanými Oreo sušenkami a úplně nejlépe s lotuskami. Všechny tři cukrovinky základní krém taky zajímavě obarvily, jak můžete vidět na fotkách. Chuťově nejzajímavější nám doma připadal lotuskový krém.
Celkově je nutné počítat s tím, že struktura všech krémů není úplně hladká a sušenky, byť rozmixované, tam jdou znát. Je na každém, zda mu to vyhovuje, nebo ne. Každopádně jsou sušenkové krémy zajímavým zpestřením svátečního cukroví.
Jak jsem postupovala, na to se můžete podívat v galerii:
Fotogalerie - Holka u plotny radí: Hitem letošních Vánoc jsou sušenkové krémy. Tyhle tři si zamilujete na první ochutnání
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 10 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 23 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Holka u plotny radí: Hitem letošních Vánoc jsou sušenkové krémy z Lotusek, Orea i Mila tyčinky. Takhle snadno se připravují