Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jestli něco z obyčejného lineckého košíčku nebo korpusu udělá skvostnou delikatesu, pak je to určitě krém. Mnoho rodin má ty své oblíbené a vyzkoušené, ale hitem letošních svátků jsou, možná překvapivě, krémy s příchutí cukrovinek. Vyzkoušela jsem, jak se dělají i jak chutnají.

Jednoduchý a rychlý krém do cukroví

Před týdnem jsem zde psala o jednoduchém krému z másla a Salka a přišlo mi několik dotazů. Ten nejčastěji zmiňovaný byl, zda se Salko do krému musí vařit. Odpověď je, že nemusí! Ale zároveň i může.

Obě možnosti jsou v pořádku. Lze změklé máslo lze jen vyšlehat se Salkem, anebo Salko předem nechat zkaramelizovat ve vodní lázni, nechat řádně vychladnout a až pak prošlehat s máslem. Krém bude mít v tomto případě karamelovou chuť. 

Rychlejší a chuťově neutrálnější je krém z nevařeného Salka a másla. Stačí, když Salko jen vyšleháte se změklým máslem. Nebojte se, zpočátku bude krém vypadat řídký, ale postupným šleháním houstne. Celý recept najedete v předchozím článku (viz odkaz níže). 

Poměr Salka a másla může být na 1 máslo 1 Salko, anebo na 1,5 másla jedno Salko. Tak postupuji já. A právě tento krém je základ pro dochucení cukrovinkami. 

Sušenkové krémy: jak na ně

Cukroví z cukrovinek není žádná novinka. Připomeňme si třeba kuličky z Mila tyčinek, nebo oblíbené sněhové pusinky z Kofily či výborné Kofilové slzičky, . Ale krémy z těchto i jiných cukrovinek jsou relativní novinkou posledních pár let a letos se staly vyloženě hitem. 

Základem je buď klasický máslový krém, tedy jen vyšlehané máslo s cukrem, anebo právě již zmíněný krém ze Salka a másla, který se dochutí rozmixovanými cukrovinkami. Právě tak jsem postupovala já. 

Jak na to? Připravila jsem krém z jednoho Salka a 1,5 másla a rozdělila jej na 3 části. Zvlášť jsem nastrouhala 1 Mila tyčinku a rozmixovala 1 balení Oreo sušenek a malé balení lotusek a postupně jsem sušenkové drtě vmíchávala vždy do jedné části krému. Tři různě dochucené krémy jsem poté dala do cukrářského sáčku se zdobičkou a naplnila jimi připravené košíčky. 

Pro vás nyní shrnu mé zkušenosti: Hůř se pracovalo s Mila tyčinkou, která díky množství krému nejde nastrouhat úplně dohladka. Pro příště bych ji zkusila rozmixovat, protože jinak drobky z tyčinky ucpávají zdobicí trubičku, i když je širší. 

Výborně se pracovalo s rozmixovanými Oreo sušenkami a úplně nejlépe s lotuskami. Všechny tři cukrovinky základní krém taky zajímavě obarvily, jak můžete vidět na fotkách. Chuťově nejzajímavější nám doma připadal lotuskový krém.

Celkově je nutné počítat s tím, že struktura všech krémů není úplně hladká a sušenky, byť rozmixované, tam jdou znát. Je na každém, zda mu to vyhovuje, nebo ne. Každopádně jsou sušenkové krémy zajímavým zpestřením svátečního cukroví. 

Jak jsem postupovala, na to se můžete podívat v galerii: 

Fotogalerie - Holka u plotny radí: Hitem letošních Vánoc jsou sušenkové krémy. Tyhle tři si zamilujete na první ochutnání

Ukázat 8 fotografií

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více