Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový salát si musí vegani upravit podle vlastního receptu.
Zdroj: timolina / freepik

Vegani se zdržují konzumace jakýchkoli živočišných produktů, včetně masa, ryb, vajec, mléčných výrobků a medu. Když se blíží Vánoce a s nimi i příprava bramborového salátu, vegani musí být opatrní, aby se vyhnuli běžné používaným ingrediencím.

Nutné změny v receptu

Vegani se musí vyvarovat několika běžných ingrediencí, které se často objevují v tradičních receptech na bramborový salát. Mezi tyto neveganské složky patří majonéza kvůli obsahu vajec, smetana a zakysaná smetana, které jsou mléčnými produkty, stejně jako máslo a natvrdo uvařená vejce. Aby byl bramborový salát vhodný pro vegany, je třeba tyto komponenty nahradit rostlinnými alternativami.

Čím je salát rizikový

Například, místo klasické majonézy, která je vyrobena z vajec, by vegani sáhli po sojanéze, která je dostupná v obchodech a je vyrobena bez vajec, často na bázi sóji, slunečnicových semínek, avokáda nebo akvafaby.

Vejce, která jsou běžnou součástí bramborového salátu, by vegani nahradili tofu nebo veganskými „vejci“ v prášku. Uzeniny, pokud se v rodinném receptu objevují, jako je uzené maso nebo šunka, by byly nahrazeny rostlinnými alternativami nebo by z receptu byly vynechány úplně.

Náhražka majonézy

Při výběru ingrediencí pro veganský bramborový salát je klíčové se ujistit, že neobsahují živočišné produkty, ale zároveň je důležité, aby salát zachoval tradiční chuť a konzistenci.

Veganské verze bramborového salátu mohou být připraveny tak, aby byly stejně chutné a uspokojivé jako tradiční recepty. Velkou roli, stejně jako u „obyčejného“ bramborového salátu hraje především množství a chuť majonézy, u veganů tedy sojanézy.

Sojanéza

Na výrobu domácí vegan majonézy, tedy sojanézy, budete potřebovat: 150 ml sójového mléka, 300 ml slunečnicového nebo řepkového oleje, šťávu z jednoho menšího citronu, 1,5 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžičku soli a pepř.

Jak na to?

  1. Vyberte dostatečně vysokou nádobu pro mixování, do ní nalijte sójové mléko.
  2. Přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z citrónu a vše promixujte ponorným mixérem.
  3. Pomalu a postupně do směsi přilévejte olej, přitom neustále mixujte, dokud směs nezhoustne a nedosáhne požadované konzistence.
  4. Do zhoustlé směsi vmíchejte hořčici. Přidávejte sůl a pepř podle chuti a znovu důkladně promíchejte.
  5. Nechte sojanézu vychladit v lednici a můžete ji podávat. 

Náš tip: Vyzkoušejte také náš video recept na vídeňský bramborový salát, budete mile překvapeni:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více