Slané - články, postupy a rady
Den "Sněz, co chceš"
Den plísňového sýra
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Závin nebo také štrúdl je moučník pocházející z Rakouska, z 18. století. Těsto, ze kterého záviny pečeme, může být listové, kynuté nebo křehké. Každý druh má něco do sebe. U nás se plní většinou strouhanými jablky, ale také makovou, tvarohovou a nebo oříškovou náplní. Nemusí zůstat jen u sladké varianty, záviny jsou oblíbené i slané, plněné šunkou, sýrem, slaninou i kysaným zelím.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Křupavý, jemný, kynutý, slaný, sladký - ve všech těchto podobách se může preclík vyskytovat. Těsto se vyválí do tenkého válečku, stočí se do kruhu, konce se překříží a přilepí. Historie je spojena s náboženstvím a hlavně Velikonocemi, má připomínat paže a ruce pri modlení. Nyní se preclíky pečou celoročně, sypou se mákem, solí. Německé preclíky se před pečením na 30 sekund ponoří do horké vody se sodou.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Quiche je tradiční francouzský slaný koláč, jehož základem je křehké těsto. Připravuje se s různými náplněmi, např. se šunkou, slaninou, smetanou a vejci, se sýrem nebo také špenátem. Tento koláč se podává jako předkrm, svačina nebo lehká večeře.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 13 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 16 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 19 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 20 hodinami