Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na čokoládové brownies, aby zůstaly krásně vláčné s křupavým povrchem: Roli hrají správný poměr surovin, ale i velikost formy
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Americký dezert brownie je oblíbený pro plnou chuť čokolády. Není na něm nic složitého, když víte, jak docílit toho, aby zůstal na povrchu pevný a uvnitř vlhký. Zjistěte, jak upéct luxusní brownie.

Jak má vypadat brownie

Oblíbený americký dezert je čokoládový, ale někdy také s jinými přísadami, jako je dokonce zelenina či luštěniny. Ale to, jak nemá vypadat lahodné brownie, je vysušený dezert. Tento moučník je vlastně čokoláda v jiném skupenství a stále by měl uvnitř být mírně vlhký. Na co si dát pozor při přípravě brownie? 

Po kterých surovinách sáhnout na brownie

Nejdůležitější je dobrá čokoláda. Protože se jedná o hodně čokoládový dezert, je dobré sáhnout po čokoládě, která nám skutečně chutná. Většinou se doporučují alespoň s 50 a více procenty kakaa. Neměl by chybět ani dostatek másla a vajec. Dobře rozšlehaná vejce s cukrem jsou důležitá pro správnou podobu brownies. Dostanete tak do těsta hodně vzduchu a zajistíte kyprost brownies.

Součástí moučníku, ve kterém mouka představuje pouze malou složku, mohou být například také různé druhy ořechů, jako jsou arašídy, vlašské ořechy. Cukr můžete využít třeba třtinový a dodat čokoládovým kouskům karamelový nádech. Cukr zajišťuje zvlhčení a zvláčnění dezertu.

Na co si dát pozor při pečení brownie

Suché ingredience prosejeme, abychom odstranili případné hrudky a provzdušnili tak směs. Nebude příliš hutná.

Než budete péct, zvolte správně velkou formu, protože má vliv na výsledek. Když bude vrstva těsta vyšší, bude se péct o trochu déle (ale je větší šance, že uvnitř bude vlhčí), zatímco stav nižší vrstvy bude třeba hodně hlídat. Upeče se totiž rychle. Tvrdé a vysušené brownie nejsou žádným obzvlášť příjemným zážitkem. 

Jak už jsme uvedli, nejdůležitější je způsob pečení. Moučník nesmí být přepečený. Ze začátku se doporučuje péct prudčeji (200-180 °C), pak teplotu o trochu zmírníme. Test upečení pomocí špejle tentokrát příliš nemá smysl, protože na ní stále bude zůstávat těsto, i když dezert už bude hotový.

Jak upéct brownie

Na zapékací misku si připravte: 360 g čokolády, 250 g másla, 240 g cukru krystal, 90 g hladké mouky, 3 vejce, 2 lžičky kypřicího prášku a tuk na vymazání. Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Do hrnce s horkou vodou na dně dejte menší kastrůlek. Do něj nalámejte čokoládu a přidejte máslo. Nechte rozpustit. Vejce rozklepněte do misky, šlehejte, dokud nezesvětlají. Pak přidejte krystalový cukr a ušlehejte vše do husté lesklé směsi. Pak vejce opatrně vmíchejte k čokoládové směsi. Přidejte prosátou mouku a kypřící prášek a vše smíchejte. Do zapékací misky dejte pečicí papír. Směs nalijte do misky a vložte ji do předehřáté trouby.

Po 15 minutách teplotu snižte na 180°C a dopečte. Když povrch začne být lesklý a mírně popraská, tak dezert vyndejte z trouby. Na povrchu by mělo být brownie pevné a suché, zatímco uvnitř vlhké. Pokud přece jen zkusíte těsto špejlí, zůstanou na ní lehce tekuté kousky těsta.

Brownies s formou vyndejte a zhruba 10 minut ho nechte mírně vychládat ve formě, pak ho i s pečicím papírem vyndejte ven, ideálně na mřížku. Nechte zcela vystydnout. Jíst ho můžete samotné, ale brownie výborně chutná třeba s vanilkovou zmrzlinou, případně se šlehačkou. Vyzkoušet můžete i tyto brownies se smetanou. 

Zdroj informací:
https://bakewithshivesh.com

Náš tip: Připravte si brownie podle tohoto video receptu:

 

Recepty k tomuto článku