Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový salát podle Zdeňka Pohlreicha: Slavný šéf do něj přidává salám a jednu speciální pikantní ingredienci
Zdroj: se souhlasem nakladatelství Sevruga/koláž Toprecepty

Na vánoční bramborový salát se spousta lidí těší snad ještě víc než na řízky. I Zdeněk Pohlreich si na tom svém zakládá a pro čtenáře webu Toprecpety.cz prozradil nejen svůj recept, ale i fígle, užitečné při přípravě.

Mnoho verzí bramborového salátu

Snad žádný jiný vánoční pokrm nemá tolik variant jako právě bramborový salát. A málokteré jídlo vzbuzuje takové emoce a vyvolává dohady o tom, co do něj správně má patřit. Recepty na něj jsou v mnoha rodinách téměř posvátné a na ten svůj nedá nikdo dopustit. Někdo ho dělá s majonézou, další dává přednost odlehčené verzi s jogurtem, jiní jej vylepšují jablíčkem a další zase směsí nakládané zeleniny nebo dokonce kukuřicí. Variant, jak udělat bramborový salát je zkrátka nepočítaně. 

Slavný šéfkuchař ovšem sází na majonézovou klasiku, kterou dochucuje lákem z okurek a kromě tradiční kořenové zeleniny přidává ještě zelený hrášek, ovšem ten mražený, ne nakládaný, který salát hezky barevně oživí. Kromě toho se nebojí salát vylepšit i nějakou tou uzeninou: „Je to každého věc, třeba já tam dávám vždycky trochu šunky a nevadí mi to vůbec. Dělám si takový polovlašák,“ svěřil se Topreceptům Zdeněk Pohlreich.

Příprava salátu je pak pro Pohlreicha 24. 12. takovým jeho ranním rituálem. Jak říká ve své nejnovější kuchařce Zlatá klasika, kam recept zařadil: „Já vstávám brzy a do večera se krásně proleží, i když ho musím chránit před ochutnávači.“ Těm, kteří nevstávají tak brzy jako náš nejznámější šéfkuchař doporučuje připravit si salát už večer den předem, aby se krásně rozležel a všechny chutě se prolnuly. 

Recept na bramborový salát Zdeňka Pohlreicha

Pokud patříte k těm, kteří ohledně bramborového salátu stále tápou a experimentují, určitě vám recept na salát podle Zdeňka Pohlreicha přijde vhod. A jak na něj? 

Budete potřebovat: 1 kg salátových brambor (typ A), nálev z kyselých okurek (asi 100 ml), 1 šalotku, 100−150 ml bílého vinného octa, 2 mrkve, 1/3 celeru (bulvy), 1 petržel, 5 vajec, 3 střední kyselé okurky, 200 g šunkového salámu, hrst mraženého hrášku, 200 g majonézy, 1 a ½ lžíce dijonské hořčice, 3 lžíce zakysané smetany. Na dochucení: šťávu z citronu podle chuti, sůl a čerstvě mletý pepř a 1 lžíci strouhaného křenu.

  1. Brambory ve slupce uvařte ve vroucí osolené vodě do poloměkka až měkka. (Pozor, nepřevařte je, aby nebyly rozvařené a drolivé.) Slijte je, nechte mírně vychladnout a ještě teplé nakrájejte na 0,8−1cm kostičky a vložte do salátové mísy. Zalijte lákem z okurek.
  2. Šalotku oloupejte, nakrájejte najemno, povařte minutu v rendlíku s octem a přeceďte přes síto.
  3. Mrkev, celer a petržel očistěte, oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a povařte ve vroucí vodě přibližně 7 minut a sceďte. Vejce uvařte natvrdo, trvá to 8 minut od bodu varu, nechte vystydnout. Poté vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Okurky a šunkový salám pokrájejte také na malé kostičky.
  4. Do mísy k bramborám přidejte šalotku, nakrájenou povařenou zeleninu, vejce, okurky, šunkový salám, přidejte hrášek, majonézu, hořčici, zakysanou smetanu a promíchejte. Osolte, opepřete, zakápněte citronem a znovu promíchejte.
  5. Salát nechte odstát přes noc v lednici, pak znovu ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a případně i křenem.

Náš tip: Dáváte-li přednost salátu bez majonézy, můžete vyzkoušet tento vídeňský podle našeho video receptu

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více