Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět nejlepších krémů do cukroví: Salkový s máslem, šlehaný vaječný, čokoládový i pudinkový provoní každý sváteční stůl
Zdroj: Toprecepty, Hella

Vánoce jsou už téměř za dveřmi, takže je třeba pomalu finišovat přípravy. To v případě cukroví znamená jediné – slepit jednotlivé kousky, případně je něčím naplnit. A krémy jsou k tomuto účelu přímo ideální. Jaký si vyberete?

Jaké krémy jsou vhodné do cukroví?

Krémy se používají do mnoha druhů vánočního cukroví. Můžete jimi pospojovat linecká kolečka, slepíte jimi dvě poloviny ořechů a jsou báječnou náplní do košíčků. Krémů, jimiž můžete naplnit cukroví, existuje celá řada. Některé jsou tučnější, jiné trochu odlehčené, obvykle je ale jejich základem máslo.

Krémy navíc můžete mnoha způsoby dochutit třeba vanilkou, rumem, koňakem, kávou, skořicí, ořechy, mletými mandlemi, kokosem nebo karamalem. Díky tomu obohatíte cukroví o další chutě, krémy navíc křehké korpusy příjemně zvláční. A jaké krémy patří k nejoblíbenějším

Tento krém je taková klasika. Jeho základem jsou vejce s cukrem, která se míchají nebo šlehají v nerezové míse nad párou do zhoustnutí a poté se po vychladnutí vyšlehají se změklým máslem.

Vzniklý krém je výtečný sám o sobě, ale lze jej libovolně dochutit rumem, čokoládou, oříšky nebo kokosem. 

Přesný popis přípravy jsme už dříve popsali v tomto článku:

Pudinkový krém

Pokud je pro vás máslový krém příliš hutný a tučný, můžete si jej nastavit a odlehčit pudinkem. Pudink lze připravit od základu ze žloutků, mléka a kukuřičného škrobu, nebo lze použít pudink z prášku. Navíc můžete používat pudinky různých příchutí, kromě klasického vanilkového třeba i kakaový, karamelový nebo jahodový či kokosový

Krém se připravuje jednoduše tak, že se uvařený pudink prošlehá s máslem. Důležité je, aby byly pudink i máslo stejné pokojové teploty. Pudink je rovněž nutné k máslu přidávat postupně. A jak pudinkový krém uděláte? 

Nejprve uvařte pudink z 500 ml mléka, moučkového cukru podle chuti a 2 pudinkových prášků. Hotový hustý pudink zakryjte potravinářskou folií, aby se na povrchu pudinku nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. 500 g másla pak vyšlehejte do světlé pěny. Postupně do másla zašlehávejte vychlazený pudink, dokud nevznikne hladký, hustý krém.

Vzhledem k obsahu mléka je trvanlivost tohoto krému kratší, neboť může zkysnout. Takovým krémem proto plňte cukroví ideálně dva dny před svátky. Opět jej uchovávejte v chladu

Bílkový máslový krém

Pokud vám naopak zbyly po pečení cukroví bílky, můžete vyzkoušet pro změnu odlehčený máslový krém s bílkovým sněhem. Tento krém známý jako swiss meringue buttercream (švýcarský sněhový máslový krém) je hitem současné cukrařiny a používá se hlavně na dorty, neboť krásně drží tvar. Stejně tak dobře se ale hodí i třeba do košíčků nebo i ke slepení sušenek. Navíc se dá snadno obarvit i potravinářskými barvami nebo dochutit kakaem či kávou. Připravíte ho takto: 

Ve větší nerezové misce smíchejte nad horkou párou 4 bílky s 210 g cukru, dokud se cukr nerozpustí a směs nezhoustne. Směs pak ještě šlehejte ručním elektrickým šlehačem nad párou asi dvě minutky, pak sundejte ze sporáku a šlehejte až do vychladnutí. Nechte stát při pokojové teplotě asi hodinku. Pak vešlehejte hodně změklé máslo. I tento krém vzhledem k obsahu vajíček vydrží přibližně týden.  

Máslový se salkem

Přeborníkem v trvanlivosti je máslový krém se slazeným kondenzovaným mlékem neboli salkem. Ten vám v chladu s přehledem vydrží měsíc. Navíc je příprava takového krému neskutečně jednoduchá.

Stačí jen jedno balení (250 g) povoleného másla ušlehat se slazeným kondenzovaným mlékem. Hotový krém lze dochutit kakaem nebo třeba mletými ořechy. Použít na něj můžete i karamelové salko nebo si jej můžete nechat zkaramelizovat a hned máte krém karamelový

Hustá ganache

Milovníky čokolády asi nejvíc osloví ganache. Tímto názvem se označuje čokoláda rozpuštěná ve smetaně, která se využívá hlavně jako poleva na dorty nebo jiné zákusky. Pokud ji ale uděláte hustší, můžete ji využít i jako náplň do cukroví, třeba do košíčků, markonek nebo mini laskonek. A jak ganache uděláte?

Na dva díly čokolády použijte jeden díl smetany. Smetanu nalijte do kastrolu a zahřejte ji na mírném plameni. Mezitím si do kovové nebo porcelánové misky nalámejte čokoládu. Mírně vroucí smetanu pak nalijte do misky na čokoládu a asi minutu počkejte, až se čokoláda trochu rozpustí. Poté směs prošlehejte metličkou, až vznikne hladký krém. Nechte jej vychladit, pak jej přendejte do cukrářského sáčku a naplňte jím cukroví. Cukroví s ganache spotřebujte do týdne. 

Náš tip: Máslový krém na cukroví snadno vyrobíte i podle našeho video receptu.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více