Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pavlína Saudková je za Jana vdaná již dvacet let.
Zdroj: Se svolením Extra.cz / Pavel Dvořák

Pavlína Saudková chystá pohodové svátky nejen pro svého manžela, světoznámého fotografa Jana, ale také pro další členy rodiny. Pro Toprecepty.cz prozradila, co najdeme na štědrovečerním menu u Saudků, zda cukroví kupuje nebo peče, i proč musí připravovat jedno speciální jídlo.

Procházka už i z povinnosti

Štědrý den v rodině proslulého fotografa Jana Saudka začíná podle jeho manželky už několik let stejně, tedy snídaní s přáteli. „Pak už záleží na tom, jak moc jsem dokázala přípravy zvládnout o den dřív. Buď se jdeme projít městem, nebo jdu umíchat bramborový salát. Bohužel je častější právě varianta hurá udělat salát,“ popsala pro Toprecepty.cz uznávaná novinářka s tím, že bez procházky to nepůjde, jelikož mají v rodině pár měsíců psa.

Zvyky se omezují

Ne každý se ovšem v rodině Saudkových na svátky těší. „Můj muž Vánoce rád nemá, tak zvyky omezujeme na minimum. Lehce lze utajit krájení jablka, méně pak lití olova. Zatímco já si ráda pustím vánoční desku Boba Dylana, děti jsou spíš pohádkové. Ale zas o rok vyrostly, tak bůhví, jaké to bude letos,“ říká Saudková.

„Znojmo“ pro slavného fotografa

U štědrovečerní tabule se standardně schází šest lidí. „Já, Jan, naše tři děti a moje máma. Tak to je už několik let,“ prozradila Pavlína společně s tím, jak u nich doma vypadá sváteční menu.

„Kdysi jsem dělávala kubu, dva druhy bramborového salátu, řízky, kapra, lososa a okouna – aby si každý vybral, co je po chuti. Rybí polévku vozí moje máma,“ popsala manželka slavného fotografa.

„Jan by nejraději znojemskou omáčku s houskovým knedlíkem, ale s tou se snažím mu udělat radost o den dřív, aby se trochu na Vánoce naladil. Už tolik nevyvařuji, protože toho jídla bylo ažaž a nebylo v ničích silách vše sníst, tak máme už jen klasický bramborový salát, řízky a kapra,“ dodala. 

Cukroví vždycky domácí

Kromě vaření slavnostní večeře má na Pavlína na starosti i pečení cukroví. Jak sama říká, nikdy ho nekupovala. „Kdysi jsem dělávala klidně šest druhů vanilkových rohlíčků a dvanáct druhů dalšího cukroví, ale času je míň a míň,“ říká.

„Také děti už si vybraly, co jim nejvíc chutná, takže základem jsou perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky a vosí hnízda. A k tomu něco navíc,“ říká Saudková s tím, že letos zatím pekla jen na vánoční trhy, kde se prezentoval Nadační fond Be Charity, jehož je předsedkyní.

Pomoc potřebným

„Máme několik pilířů aktivit, ať už jsou to příspěvky na rehabilitační, neurorehabilitační pobyty, léčbu a zdravotnické pomůcky pro stovku konkrétních dětí,“ popsala pro Toprecepty.cz Saudková fungování fondu.

„Staráme se i o financování primárních operačních zákroků a koupě nejmodernějších přístrojů pro nemocnice, stejně tak zaměstnávání dospěláků s kombinovaným postižením, nebo podpora dětí s vrozenými vadami srdce,“ dodala.

Vánoční čas podle Saudkové není pro fond nejdůležitějším obdobím, v němž bývají někteří lidé ohleduplnější a hodnější. „Myslím, že máme to štěstí, že se kolem Be Charity setkáváme s těmi, kteří jsou hodní celoročně,“ říká.

Náročné Prostřeno 

Zvláštní druh vaření si měla Saudková možnost vyzkoušet nedávno, kdy se zúčastnila natáčení pořadu Prostřeno.

„Vlastně to bylo hezkých pět dní s ženami, které jsou také v nezisku a jejich práce si nesmírně vážím a vím, že ji dělají od srdce. Bylo nesmírně příjemné si povídat o filantropii a moci ji prezentovat divákům,“ popsala Pavlína.

„Na druhé straně to byly dny hodně náročné, protože natáčení zabere spoustu času. Vaření mám ráda, i když samozřejmě před kamerami to byl nezvyk. S Bárou (Nesvatbovou, která s ní v televizním pořadu vystupovala - pozn.red.) jsme si navíc uvědomily, že jsme spolu vařily naposledy snad před dvaceti lety, a to ještě jen salát s kuskusem (smích),“ zavzpomínala Pavlína Saudková.

Náš tip: Pokud máte chutě jako Jan Saudek, vytvořte si doma podle našeho videoreceptu znojemskou omáčku:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více