Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií aneb O lepku v hranolkách, nepovedené čočkové polévce i parádní zmrzlině
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

V druhém díle našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa se s vámi podělím o to, jaké byly naše první bezlepkové prázdniny. Zvykání na novou situaci pokračovalo a nejedna záludnost nás překvapila.

Od teď to nemůžeš

Když jsme se dozvěděli, že naše Anička trpí celiakií, sice nás to trochu překvapilo, ale brali jsme to celkem v klidu. Vždyť lepku se dnes spousta lidí vzdává dobrovolně. I když vysvětlete sedmiletému dítěti, že najednou něco nemůže a že si zčistajasna nesmí dávat vše, na co má chuť.

Hlavně, když Aniččina mladší ségra Dorinka ještě pořád všechno může. A když navíc ta mladší ségra hned využije příležitosti k sourozenecké pomstě. „Kiš kiš, ty tohle nesmíš a já jooo!“

Já jako máma jsem si vlastně v tu chvíli říkala, že je dobře, že bezlepková dieta potkala právě Áňu, která všechno bere tak nějak smířlivěji. S Dori by asi byla větší potíž.

Bezlepková celá rodina

Kamarádka, která má starší dceru rovněž s celiakií, mi kdysi vyprávěla, že tenkrát, při zjištění diagnózy, na dietu přešli celá rodina. Vzpomínám si, jak mě to překvapilo...  Proč všichni dobrovolně jedí něco, co nechutná tak jako jídlo, na které byli zvyklí?

Docvaklo mi to brzy. Jasně, že když už vaříte těstoviny k obědu, je jednodušší uvařit celou várku bezlepkovou, než si přidělávat práci nadvakrát. To samé s pečením. Koláč raději rovnou upečete z bezlepkové mouky. Nejen, že je to snazší, ale taky se tím eliminuje riziko záměny. Aby Anička nechtíc nesnědla něco s lepkem. À propos, lepek... Začínala jsem mít pocit, že je všude...

Lepek, kam se podíváme

S bezlepkovou dietou jsme začínali během prázdnin. Naštěstí. Ohlídat si vše doma bylo totiž docela v pohodě. O to horší je to na cestách, jak jsem záhy zjistila. Když se někdo zmíní o bezlepkové dietě, spousta lidí si řekne: „Na a co, tak přestanu jíst chleba a rohlíky, to je toho“.

Kéž by to bylo tak snadné! Všichni víme, že lepek se rád ukrývá i tam, kde byste ho možná nečekali, ale k mému překvapení byl třeba i v některých druzích zmrzliny.

Populární sušenkové příchutě jako Lotus, Oreo nebo jahodový cheesecake jsou jasné, ale někdy vás může lepek překvapit i ve zmrzlině čokoládové nebo stracciatella. A když už jsme u té čokolády, v lentilkách bych ho bývala taky nečekala. 

Co se týká zmrzlin, brzy jsme si našli ověřené druhy a teď už sázíme na jistotu, což jsou řemeslné zmrzlinárny. Aspoň máme pádnou výmluvu, proč si zajít sice na dražší, ale kvalitnější zmrzku. 

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Lepek v čočkové polévce i v hranolkách

Stejně jako mě některé věci překvapily u zmrzlin, "učili jsme se za pochodu" i při návštěvě restaurací. To, že mnoho lidí o lepku v potravinách nebo jídlech nemá moc povědomí, to mi až tak nevadí, horší je, že se to týká i restaurací. Což jsem si ověřila hned na první dovolené, kam jsme vyrazili ještě to léto po odhalení Ániny celiakie.

S partou kamarádů jsme měli zarezervovanou chalupu v Orlických horách a plány, jak budeme chodit po výletech. Konečně jsem pochopila, proč si má bezlepková kamarádka nosí s sebou na výlety jídlo. 

Samozřejmě jsme nečekali, že budou mít v běžné horské hospodě speciální bezlepkový chleba nebo těstoviny, ale zapomněli jsme na český „nešvar“ zahušťovat všechno moukou.

A tak se třeba stalo, že nám v jedné restauraci na základě otázky, zda mají něco bezlepkového, nabídli jen čočkovou polévku. Že byla zahuštěná jíškou, nikdo neřešil. A že se hranolky smaží ve stejném oleji, kde byl předtím řízek, taky ne.

Tehdy Áňa nakonec obědvala jen kukuřičný křupavý chléb se sušeným masem jerky, které nás naštěstí napadlo vzít s sebou.

Zvykli jsme si docela svižně, že je zkrátka nutné si všechno prověřovat. Alespoň tady v Čechách určitě. Naštěstí naše Áňa je „nenáročná“ a vůbec jí nevadí poobědvat třeba jen pečené kuřecí stehno nebo samotný párek. A aspoň je ušetřena těch rodičovských rad a připomínek: „Nejez to bez chleba.“ 

Prázdniny se chýlily ke konci a nás čekal návrat do školního koloběhu. V tu chvíli jsme si uvědomili, že musíme řešit další problémy. Budou naší Áně vařit ve škole bezlepkově a pokud ne, jak to budeme řešit? 

Náš tip: Třeba tuto čočkovou polévku si v klidu mohou dát i bezlepkáři.

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více