Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonalé donuty: Tvar uděláte pomocí dvou skleniček, chuti a konzistenci prospěje kynutí přes noc
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Americké příbuzné našich koblih zná u nás v současnosti snad každý a hlavně děti je často upřednostňují před klasickými českými koblížky s marmeládou uvnitř. Koblihy ve tvarů kroužků totiž lákají mnohem víc pestrobarevnými polevami a cukrovými posypkami.

Americké versus české koblihy

I když na první pohled vypadají koblihy a donuty úplně jinak, mají toho mnoho společného. Kromě podobného kynutého těsta a smažení je to třeba i společný původ.

Jak už jsme psali v našem starším článku, na předchůdcích dnešních donutů a koblih si pochutnávali již zřejmě v 15. století v německém Norimberku. Říkalo se jim Krapfen a právě z nich se asi vyvinuly všechny koblihy světa, od německých berlinerů, přes polské pączki, italské bomboloni až třeba po mexické buñuelos.

Donuty nebo také doughnuty jsou specifické dírou ve svém středu, kterou zřejmě získaly v 19. století a za níž údajně vděčí Američanům. Právě otvor uprostřed měl vyřešit častý problém s nedopečeným středem. Když se vyřízl, donut byl pak krásně propečený.

A ještě tak vznikly malé kobližky z vykrojených středů, jimž se říká donut holes. Američané sice donuty nejvíc proslavili, dnes jsou ovšem populární po celém světě, a to dokonce natolik, že vznikla i jejich speciální verze z trochu odlišného těsta, známá jako cronuty

Místo marmelády poleva

Americké koblihy se od těch českých liší hlavně tvarem a polevou (cukrovou mnoha příchutí nebo čokoládovou), která nahrazuje náplň typickou pro naše koblihy.

Polevy mívají různé příchutě a často se doplňují i posypkami, a to nejen třeba cukrovými srdíčky, čokoládovými kuličkami nebo nasekanými oříšky, ale také nalámanými kousky sušenek (velmi oblíbené jsou třeba Oreo) nebo mrazem sušeným ovocem či dokonce jedlými květy.

I když v původní verzi je donut s polevou shora, někdo dává ještě jednu náplň dovnitř koblihového prstence, takové donuty pak uspokojí i ty nejzmlsanější jazýčky. 

Nejlepší donuty jsou ty kynuté přes noc

Pokud byste se chtěli držet klasiky, je ale příprava donutů dokonce jednodušší než v případě koblih, neboť nemusíte osmažené pečivo plnit. Základem vynikajících donutů je kvalitní kynuté těsto, které musí bát dobře prohnětené (na ruční hnětení si vyhraďte až půl hodiny, v robotu stačí 10 minut) a dostatečně vykynuté. Kynutí můžete zvolit to běžné cca hodinové někde v teple.

Zrovna donutům ale výrazně prospěje, nechat těsto kynout přes noc někde v chladu, nejlépe v lednici (minimálně 6 hodin). Těsto je pak díky takovému kynutí pevnější, ale přitom stále nadýchané jako obláček. Navíc se s ním lépe pracuje a je i chutnější. 

Jak na ty pravé donuty?

Tvarování donutů je poměrně snadné. Těsto stačí jen rozválet na plát silný asi 1 cm a pak z něj vykrajovat větší pomoučenou skleničkou tvar koblih, z něhož pak menší skleničkou nebo vykrajovátkem vykrojíte střed.

Samozřejmě existují i speciální vykrajovátka na donuty, ale skleničky úplně stačí. Donuty pak už jen necháte opět kynout, nyní už v teple na dvojnásobnou velikost, cca 45 minut.

Před smažením se doporučuje je dát na asi 10 minut do lednice, aby trochu lépe držely tvar. Donuty by se měly smažit v dostatečné vrstvě oleje rozehřátého na 170-180 °C z obou stran krásně dozlatova. Oleje by mělo být tolik, aby v něm donuty plavaly.

A jak tedy pravé americké donuty uděláte?

Budete potřebovat: 266 ml plnotučného mléka, ¼ šálku cukru, 2 a ¼ lžičky sušeného droždí, 2 celá velká vejce, 140 g rozpuštěného másla, 4 šálky hladké mouky, ½ lžičky soli a olej na smažení. 

  1. Mléko zahřejte na teplotu max. 40 °C. Nalijte je do mísy, přidejte cukr a droždí,  a promíchejte. Pak nechte vzejít kvásek.
  2. Do mísy dejte rozšlehaná vejce a rozpuštěné máslo a promíchejte. Pak přidejte mouku, sůl a kvásek a vypracujte hladké těsto. Těsto přendejte do mísy, tu zakryjte fólií a těsto uložte přes noc do lednice. Vyjměte těsto z lednice, nechte je chvíli při pokojové teplotě a pak je rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na tloušťku 1-1,5 cm. 
  3. Z těsta pak pomocí skleniček či vykrajovátka vykrajujte donuty. Donuty přeneste na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte je kynout, dokud nezdvojnásobí svou velikost, přibližně jednu hodinu. 
  4. V pánvi rozehřejte silnou (aspoň 3cm) vrstvu oleje, do něj pak opatrně vkládejte donuty a smažte je dozlatova, asi 1,5 minuty z každé strany. Pomocí děrované lžíce vyjměte z horkého oleje a nechte okapat na papírové utěrce a mírně vychladnout.
  5. Hotové donuty můžete přelít třeba klasickou čokoládovou polevu, výborně se na ně hodí i cukrová poleva s javorovým sirupem. Tu uděláte tak, že smícháte v misce 120 g moučkového cukru, 1 a ½ - 2 lžíce mléka, 1 lžíci javorového sirupu, případně ¼ lžičky javorového extraktu a špetku soli. Míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Vrchní část každé koblihy pak namočte do polevy, poté přeneste na mřížku a nechte ztuhnout. Chcete-li silnější vrstvu, můžete donut namočit do polevy dvakrát. 

Náš tip: Při přípravě donutů můžete postupovat i podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: List of doughnut varietiesDoughnut
Thespruceeats.com: The History of Doughnuts
Blessthismessplease.com: Homemade Glazed Yeast Donuts


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více