Jablkovník bez lepku, mléka a vajec

petram Kuchařka: petram

Moučníky , Dia a bezlepkové 5 názorů

Suroviny

500 g bezlepkové mouky
120 g cukru
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky xanthanu
4 lžíce oleje
400-500 ml vody (podle šťavnatosti jablek)
hrst sekaných vlašských ořechů
2 velká jablka
1 lžíce citronové šťávy
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jablka i se slupkou nastrouháme na hrubším struhadle a zakápneme je citronovou šťávou.

  2. Všechny pevné suroviny včetně poloviny ořechů odměříme do hlubší mísy a promícháme je.

  3. Přidáme olej, vodu a nastrouhaná jablka a důkladně promícháme.

  4. Podle potřeby přilijeme trochu vody, aby vzniklo ne příliš husté těsto. To nalijeme na plech vyložený pečicím papírem, posypeme zbytkem sekaných ořechů a pečeme při 160 °C asi 30 min.
    Při pečení můžeme do trouby vložit plecháček s vodou, koláč se pak tolik nevysuší.

Poznámka

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jablkovník bez lepku, mléka a vajec

  • petram petram(autorka receptu)

    Julijana:
    Dobrý den,
    "gumový" koláč znám velmi dobře, hlavně ze začátku jsem se srážením těsta také velmi bojovala, vlastně se mi srazil téměř každý. Postupně jsem vypozorovala několik věcí, které při pečení pomáhají:
    - používám samokypřící Doves Farm mouku a i tak přidávám prášek do pečiva (celý na 400 g mouky), obzvlášť je-li v těstě nějaké ovoce, které ho má zvlhčit
    - těsto nepřipravuji moc vlhké, tj na Vašich 300 g mouky bych dala pouze jedno jablko, těžké a vlhké těsto má větší tendenci se srazit
    - peču v elektrické troubě na pečicím papíře
    - do trouby přidávám na dno plecháček s vodou, která zabraňuje vyschnutí těsta
    - peču při nízké teplotě a dlouho (obvykle při 160 °C asi 30-40 minut)
    - po upečení plech vyndám z trouby, nechám velmi krátce "vydýchat" (cca 2-3 minuty) a pak ho pomocí okrajů pečicího papíru vyndám z plechu a přendám na mřížku, kde má možnost dýchat i odspodu a nezapaří se. Na vyndáváni je lepší, aby byli dva, každý chytne na dvou krajích a koláč se jakoby přenese.

    Snad Vám to takto pomůže, vím, jak ty neúspěchy člověka sráží na kolena, také jsem si tím prošla. A nemyslete si, ani teď, po třech letech na dietě, není každý den posvícení a občas se mi něco nezdaří.

    Odpovědět

  • Julijana Julijana(neregistrovaná)

    Dobrý den Petro,
    na fotce to vypadá dobře, ale u nás se nezadařilo, což už se mi taky jindy stalo při mých pokusech např. s mícháním několika obilných mouk dohromady. Dělala jsem z 300g DF, dala celý prášek, pekla jsem snad hodinu a výsledek - tuhá zdrclá placka - jakoby jen zdrclé těsto. Kde jsem udělala chybu?

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :yes:yes::yes::

    Odpovědět

Tématické fráze: pečení bez lepku pečeme bez lepku recepty pečení bez lepku recepty pečení bez lepku a vajec pečeme bez lepku recepty pečeme bez lepku pečeme bez lepku a vajec pečení bez mléka pečení bez vajec a lepku jablkovnik pečení bez lepku vajec a mléka pečení bez lepku a mleka peceni bez mleka a vajec recepty na pečení bez lepku pečení bez vajec moučník bez lepku a vajec recepty jablkovník recepty pečeí bez lepku peceni bez vajec a mleka bez lepku

Zapomněl/a jsem heslo