Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na tu nejlepší zelňačku? Základem je dobré zelí, vylepší ji dobrá uzenina, kysaná smetana, ale třeba i sušené švestky
Zdroj: Toprecepty, mika59

Zelná polévka je jednou z našich oblíbených polévek. Je plná vlákniny, zahřeje a dokonale zasytí. Pro vylepšení zelňačky můžete využít různé uzeniny, papriku a na závěr také smetanu.

Která zelňačka je nejlepší

Zelňačka se v našich krajích připravuje poměrně často. Hlavně v chladnějších měsících. Zasytí a krásně prohřeje. Existuje ale řada variant této polévky, ať už krajových či rodinných. 

Pokud chceme nejlepší zelňačku, důležité je hlavně dobré zelí, výborná klobáska a vhodné dochucení. V případě zelí záleží na tom, jak je nakrouhané, jestli najemno nebo nahrubo. Důležitá je také jeho chuť, tedy slanost a kyselost. Toto vše se pak projeví na výsledné podobě polévky.

Co patří do klasické zelňačky

Základem klasické zelňačky je kysané zelí, klobása, cibule, česnek a často se přidávají i brambory. Někdy bývá polévka zahuštěná jíškou, kterou dáváme hned ze začátku přípravy, aby se stačila mouka provařit.

Přidávané zelí raději pokrájejte, aby šla polévka lépe jíst. Ostatně pro tyto dlouhé kousky zelí se jí říkalo couračka. Zelí není třeba v polévce vařit příliš dlouho. Stačí mu zhruba pět minut. Pokud přesto chceme zelí měkčí, můžeme ho vařit delší dobu. 

Na závěr vaření dáváme uzeninu. Sáhneme po dobré, protože se projeví na chuti polévky. Využít můžeme uzenou klobásu, ostravskou, variantou je i klobása s příchutěmi, jako je papriková, případně česneková. Klobáse prospěje, když ji předem necháme opéct na pánvičce. V polévce by se neměla vařit dlouho, protože by přišla o chuť.

Kdy přidat brambory do polévky

Při přípravě zelňačky je také důležitý správný moment pro přidání brambor. Základní otázkou je tedy to, jak moc je chceme mít měkké. Pokud máme raději pevnější brambory, můžeme je vařit v hrnci se zelím. Jestliže ale chceme brambory měkké, je třeba vařit je zvlášť v osolené vodě a přidat je do hotové zelňačky

Vařením brambor v kyselém prostředí (má nižší pH) zůstane jejich struktura pevnější a neuvaří se zcela doměkka.

Čím vylepšit zelňačku

Někdo raději uzené maso místo klobásky. Významnou roli hraje v zelňačce také mletá paprika. Můžete sáhnout třeba po uzené a stejně jako tu sladkou ji dáme až na konci smažení cibulky a hned po promíchání s tukem ji zalijeme tekutinou. 

Chuti prospěje zalití dobrým masovým vývarem, který polévce dodá i sílu. Do zelné polévky není neobvyklé přidat třeba sušené švestky. Zelňačku také na závěr vaření můžeme zjemnit smetanou, případně zakysanou smetanou. Po jejich přidání by se už polévka neměla vařit. 

Kysané zelí

Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Jak připravit výbornou zelňačku

Na zelňačku si připravte: 800 g uzeného žebra, 2 l vody, 1 velkou cibuli, 1 lžičku sladké papriky, 250-500 g kysaného zelí, kmín, sůl, mletý pepř, 1 lžíci mouky, trochu cukru, 4 kuličky pepře, 2 bobkové listy a 4 větší brambory.

Jak na to? Žebra zalijte vodou, osolte a povařte asi 1,5 hodiny doměkka. Po uvaření dejte vše stranou vychladnout, vývar použijete později. Cibulku oloupejte a pokrájejte ji nadrobno. Do hrnce dejte tuk a cibuli v něm nechte osmahnout. Zaprašte ji moukou, promíchejte, zaprašte paprikou, znovu promíchejte a hned zalijte vývarem, aby nezhořkla. Můžete doředit vodou.

Brambory oloupejte a pokrájejte na kostky. Do hrnce dejte pepř, kmín, bobkový list, brambory a vařte je doměkka. Scezené zelí nechte okapat a případně ho trochu pokrájejte. Ke konci vaření ho přidejte do polévky. Uzené maso pokrájejte na kousky a dejte do hrnce. Provařte chvilku zelí a zelňačku dochuťte solí a cukrem (pokud je hodně kyselá).

Náš tip: Připravte si zelňačku s klobásou podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více