Bůček v kysaném zelí: Šťavnaté jídlo z jednoho hrnce dokonale propojí chutě obou ingrediecí a prospěje mu i černé pivo
22. 2. 2024 Vaření
Vepřový bůček a kysané zelí do české kuchyně patří a báječně spolu ladí. Připravte si bůček v kysaném zelí v jednom hrnci a uvařte vynikající oběd. Chutě obou ingrediencí se krásně prolnou.
Bůček a kysané zelí
Bůček sice není nejzdravější kus masa, ale do české kuchyně patří. Oproti tomu kysané zelí má na organismus příznivý vliv. Obzvlášť, pokud si kvašené zelí připravíme doma. Jde to i v paneláku. Kysané zelí obsahuje díky procesu fermentace zdraví prospěšné látky, jako jsou probiotika a zvyšuje obsah vitaminů, minerálů a antioxidantů, jak uvádí studie z roku 2021.
Když bůček zkombinujeme s kysaným zelím a připravíme obě potraviny najednou, vznikne velmi dobré propojení chutí.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na bůček s kysaným zelím
K bůčku a kysanému zelí určitě patří cibule, chuť můžeme doplnit česnekem. Zajímavou kombinací se zelím je nastrouhané jablko. Z koření pak přidáme kmín, pepř a sůl. Chuti prospěje i anglická slanina. Vše můžeme zalít silným hovězím vývarem. Velmi zajímavou variantou je místo něho využití černého piva. Jestliže nechceme zelí zahustit moukou, můžeme k tomu využít nastrouhanou bramboru varného typu C.
Pokud bychom přece jen chtěli nahradit bůček, můžeme zvolit třeba plecko nebo krkovičku.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
Bůček v kysaném zelí
Na přípravu tohoto jídla si připravte: 600 g vepřového bůčku bez kosti, 400-500 g kysaného zelí (nejlépe domácího), 1 jablko, 1 střední cibule, 4 stroužky česneku, polohrubá mouka, masox, kmín, pepř, sůl a 10 dkg anglické slaniny.
Jak na to? Pěkný prorostlý bůček pokrájejte na kostky cca 2 x 2 cm, osolte ho a opepřete. Přichystejte si hlubší pánev nebo kastrol, nádobu rozehřejte a vložte do ní maso. Opékejte tak dlouho, dokud nepustí tuk. Maso vyndejte a dejte stranou.
Česnek oloupejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pokud zbude hodně tuku, tak část slijte a na zbylé pak orestujte cibuli do světle hněda. Slaninu nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli. Těsně před koncem restování prolisujte do směsi česnek a krátce ho osmahněte.
Kysané zelí nechte okapat a pokrájejte ho. Jablko nastrouhejte a spolu se zelím přidejte k cibuli. Směs pokmínujte, případně přidejte půl až kostku masoxu, podlijte cca 1 dcl vody a duste pod pokličkou cca 20 minut. Pak zelí zaprašte polohrubou moukou, pořádně promíchejte, vraťte zpět maso, přilijte cca 1-1,5 dcl vody a duste dalších 20-30 minut. Jako příloha jsou vhodné třeba šťouchané brambory s orestovanou cibulkou.
Zdroj:
ncbi.nlm.nih.gov: Anti-Inflammatory and Immunomodulatory Properties of Fermented Plant Foods
Náš tip: Připravit si také můžete nakládaný bůček podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Retro okénko: UHO neboli univerzální hnědá omáčka může být skvělým základem mnoha jídel. Podle tohoto receptu se povede každému
UHO neboli univerzální hnědá omáčka je lidový… Číst více
Retro okénko: Slavný moučník opilý Izidor voní ořechy a rumem a je tak dobrý, že jeden kousek obvykle nikomu nestačí
Honí vás mlsná na něco opravdu sladkého, zkrátka… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!
Jak upéct nejlepší dukátové buchtičky a uvařit lahodný vanilkový krém. Oblíbené recepty na sladkou pochoutku našeho dětství
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 12 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 13 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 14 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 22 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Šťouchané brambory: Jednoduchá klasika s osmaženou křupavou cibulkou a čerstvými bylinkami chutná fantasticky
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů