Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bůček v kysaném zelí: Šťavnaté jídlo z jednoho hrnce dokonale propojí chutě obou ingrediecí a prospěje mu i černé pivo
Zdroj: Toprecepty, BILKOVAI

Vepřový bůček a kysané zelí do české kuchyně patří a báječně spolu ladí. Připravte si bůček v kysaném zelí v jednom hrnci a uvařte vynikající oběd. Chutě obou ingrediencí se krásně prolnou.

Bůček a kysané zelí

Bůček sice není nejzdravější kus masa, ale do české kuchyně patří. Oproti tomu kysané zelí má na organismus příznivý vliv. Obzvlášť, pokud si kvašené zelí připravíme doma. Jde to i v paneláku. Kysané zelí obsahuje díky procesu fermentace zdraví prospěšné látky, jako jsou probiotika a zvyšuje obsah vitaminů, minerálů a antioxidantů, jak uvádí studie z roku 2021

Když bůček zkombinujeme s kysaným zelím a připravíme obě potraviny najednou, vznikne velmi dobré propojení chutí. 

Ingredience na bůček s kysaným zelím

K bůčku a kysanému zelí určitě patří cibule, chuť můžeme doplnit česnekem. Zajímavou kombinací se zelím je nastrouhané jablko. Z koření pak přidáme kmín, pepř a sůl. Chuti prospěje i anglická slanina. Vše můžeme zalít silným hovězím vývarem. Velmi zajímavou variantou je místo něho využití černého piva. Jestliže nechceme zelí zahustit moukou, můžeme k tomu využít nastrouhanou bramboru varného typu C.  

Pokud bychom přece jen chtěli nahradit bůček, můžeme zvolit třeba plecko nebo krkovičku.

Kysané zelí

Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Bůček v kysaném zelí

Na přípravu tohoto jídla si připravte: 600 g vepřového bůčku bez kosti, 400-500 g kysaného zelí (nejlépe domácího), 1 jablko, 1 střední cibule, 4 stroužky česneku, polohrubá mouka, masox, kmín, pepř, sůl a 10 dkg anglické slaniny.

Jak na to? Pěkný prorostlý bůček pokrájejte na kostky cca 2 x 2 cm, osolte ho a opepřete. Přichystejte si hlubší pánev nebo kastrol, nádobu rozehřejte a vložte do ní maso. Opékejte tak dlouho, dokud nepustí tuk. Maso vyndejte a dejte stranou.

Česnek oloupejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pokud zbude hodně tuku, tak část slijte a na zbylé pak orestujte cibuli do světle hněda. Slaninu nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli. Těsně před koncem restování prolisujte do směsi česnek a krátce ho osmahněte.

Kysané zelí nechte okapat a pokrájejte ho. Jablko nastrouhejte a spolu se zelím přidejte k cibuli. Směs pokmínujte, případně přidejte půl až kostku masoxu, podlijte cca 1 dcl vody a duste pod pokličkou cca 20 minut. Pak zelí zaprašte polohrubou moukou, pořádně promíchejte, vraťte zpět maso, přilijte cca 1-1,5 dcl vody a duste dalších 20-30 minut. Jako příloha jsou vhodné třeba šťouchané brambory s orestovanou cibulkou.

Zdroj: 

ncbi.nlm.nih.gov: Anti-Inflammatory and Immunomodulatory Properties of Fermented Plant Foods

Náš tip: Připravit si také můžete nakládaný bůček podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více