Jarní nádivkové muffiny: Obměna velikonoční nádivky je vláčná, chybět nemohou speciálně upravené kopřivy
13. 3. 2024 Vaření
Součástí velikonočního období bývá i příprava nádivky. A nemusí být jen uvnitř masa nebo z pekáče. Upečte si jarní nádivkové muffiny. Zjistěte, co do nich dát, aby byly vynikající.
Co je velikonoční nádivka
Nádivka bývá součástí velikonočního hodování a připravujeme ji na konec půstu. Většinou nádivku dáváme do kuřete, ale někdy také pečeme samostatně v pekáčku. Vlastně jde o variantu nákypu.
Můžeme ale udělat i drobnou změnu a místo na pekáč dát těsto do formiček na muffiny. Nádivka tak bude vypadat efektněji, obzvlášť pokud formičku vyložíme papírovými košíčky, třeba s květinovým vzorem.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do jarní nádivky
Základem je pečivo nakrájené na kostky, maso (obvykle uzené), máslo, vajíčka a mlékem. Do jarní nádivky také patří bylinky, které jsou aktuálně k dispozici. Od kopřiv přes medvědí česnek, pažitku, špenát až po petrželku. Dříve se dělávala i ze surovin, které se využívají na přípravu krupicové kaše.
Chuť dodají nádivce bylinky, maso, můžeme ji ještě osolit a opepřit. Často se také přidává muškátový květ. Využít můžeme i chuťově výrazný sýr, jako jsou parmazán, čedar nebo třeba niva.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Jak připravit jarní nádivkové muffiny
Na jarní nádivkové muffiny potřebujete: 6 nejlépe den starých rohlíků, 3 vejce, asi 150-200 ml mléka, sůl, pepř, muškátový květ, 250 g libového uzeného masa, misku mladých kopřiv, hrst petrželky, hrst medvědího česneku a kousek másla.
Jak na to? Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a dejte je do mísy. Do dvou vyšších misek rozklepněte žloutky zvlášť, bílky zvlášť. Ke žloutkům přilijte mléko, rozšlehejte je a směsí zalijte rohlíkové kostičky. Nechte je chvíli nasáknout. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
Uzené maso nakrájejte nadrobno, kopřivy spařte v cedníku vařící vodou a nechte je okapat. Pak je nasekejte spolu s petrželkou a medvědím česnekem nadrobno. Do navlhčených rohlíků vmíchejte maso a bylinky, osolte, opepřete, přidejte muškátový květ a nakonec vmíchejte sníh z bílků.
Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si formičky na muffiny. Pokud je potřeba, vymažte je máslem a dejte do nich připravenou směs. Do každé mističky přidejte navrch tenký plátek másla. Mističky dejte do trouby a slané muffiny pečte asi 20-25 minut. Vynikající jsou teplé i studené.
Náš tip: Připravte si velikonoční muffiny naslano podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Už jste ochutnali jablka v županu? Oblíbená dobrota našich babiček nám přijde k chuti během podzimních dnů
Do moučníků zužitkujeme i jablka padaná, která by jinak dlouho nevydržela. Podle receptu na "jablka v županu" jablka zabalíme do těsta podobně, jako… Číst více
20 báječných receptů z listového těsta na každý den. Chutnají nasladko i naslano
Když není doma nic k jídlu, listové těsto je v mrazáku vždycky - říkala naše babička. Z listového těsta lze totiž připravit menu na celý den a… Číst více
Jak se dělá domácí jogurt. Oblíbené postupy na snadnou přípravu v domácích podmínkách
Domácí jogurt Nejprve ohřejeme mléko. Čerstvé a domácí mléko přímo od farmáře je nutné zahřát na 90–93 °C po dobu 5 minut. Pokud tento krok… Číst více
5 tipů, jak péct listové těsto: Vyzkoušejte jednoduché rady a vaše pečivo bude dokonalé nejen na pohled, ale i svou chutí
Listové těsto si můžeme připravit doma, získáme ho prokládáním dvou těst. Do listového těsta používáme pouze žloutky, ne bílky, a hladkou mouku.… Číst více
Rolovaná zmrzlina: Původně asijský hit zvládnete vyrobit podle našeho návodu i doma!
S tenkými pláty zmrzliny stočenými do ruliček… Číst více
Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!
Balkánský burek je dobrota, kterou mnozí z nás… Číst více
Co připravit pro návštěvu - vynikající a oblíbené recepty, tentokrát se špenátem. Velký přehled atraktivního pohoštění
Barevné špenátové pohoštění Špenátu stačí krátká tepelná úprava. Jeho výrazná barva a výborná chuť skvěle a atraktivně doplní pokrmy, které jsou… Číst více
Koláčky až z Lisabonu: Víte, že za objev pastéis de nata vděčíme mnichům z portugalského kláštera?
Křupavé pastéis de nata jsou nejslavnějším… Číst více
9 tipů na slané dobroty z listového těsta: Upečte si pizza šneky, závin i party válečky!
Stává se, že se nečekaně ohlásí návštěva a vy… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více