Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

medvědí česnek, česneková sůl
Zdroj: Pixabay, FinjaM

Medvědí česnek je bylinka, ze které můžete mít radost po poměrně krátkou dobu, protože se objevuje jen pár týdnů na jaře. I tak se dá bohatě využít. A právě nyní jeho sezona pomalu končí, tak si pospěšte!

Jak naši předkové využívali medvědí česnek

Tuto bylinku znali již naši předkové a využívali její jarní sílu. Dávali medvědí česnek do všech možných jídel: od polévek, přes pomazánku, upravovali ho podobně jako špenát. Tuto bylinku jste mohli najít i ve slaných koláčích, jarních nádivkách, masových směsích. Medvědí česnek konzumovali ale i v syrovém stavu.

Jaký vliv má medvědí česnek na zdraví

Podle knihy Léčivé rostliny se u této bylinky využívá vlivu proti vysokému krevnímu tlaku a sází se na prevenci změny cév vlivem stárnutí. Autoři knihy uvádí, že má medvědí česnek podobný vliv jako česnek kuchyňský, tedy působí i na chřipku a nachlazení. Podle knihy Zuzany Švédové Štědrý bylinářův rok by se nikdy neměl konzumovat pro své dráždivé účinky nalačno a ani ve větším množství (více než 150 g denně).

Podle Štědrého bylinářova roku je medvědí česnek skvělým zdrojem vitamínu C, dodává železo a má vliv na léčbu zlatého stafylokoka. Autorka zmiňuje i působení na zánětlivá onemocnění žaludku, střev, funkci žlučníku a jater a také posílení imunitního systému. Pokud prý potřebujete dodat energii a celkově povzbudit, je tato zelená bylinka tou pravou volbou.

Jak poznat medvědí česnek

Pokud se na něj vydáte do lesa, dejte pozor, abyste si ho nespletli s konvalinkou vonnou. Rozdíl je v květenství, kdy se jedovatá konvalinka chlubí svými zvonečky. Typickým rozdílem je také česneková vůně celé rostliny v případě medvědího česneku. Odlišnost také najdeme u listů, které v případě medvědího česneku vyrůstají ze země, na rozdíl od konvalinky, pro níž je typický společný stonek. Medvědí česnek jde zaměnit i s jedovatým ocúnem jesenním. Také ocún má naprosto jiné květy a kvete koncem léta. Listy podobně jako v případě konvalinky vyrůstají na jednom stonku.

Jak uchovávat medvědí česnek

Protože se tato bylinka objevuje jen krátkou část roku (zhruba březen, duben, květen), je vhodné si ji uchovat. Připravit se dají třeba aromatické soli, tinktura, ale i olej a ocet. Můžete si také přečíst, jak si připravit skvělé pesto. To pak má bohaté využití. Přidejte si ho do těstovin, rizota, ochuťte s ním maso, polévku.

V některých případech se radí spařit medvědí česnek podobně jako špenát. Ale známý foodbloger Martin Kuciel alias pan Cuketka radí místo spařování nechat česnek s rozehřátým máslem rychle povolit (velmi krátce) na pánvičce a dobře dochutit solí.

Pomazánka s medvědím česnekem

Připravit si můžete také pomazánku s medvědím česnekem. Postup je podobný, třeba jako když využíváte pažitku. Někdy se dokonce obě bylinky kombinují. Skvěle se hodí dohromady s tvarohem, tvarohovým sýrem.

Budete potřebovat 400 g tvarohového sýra, svazek čerstvého medvědího česneku, hrstičku opražených vlašských ořechů, pepř a sůl, pečivo k podávání. Tvarohový sýr dejte do misky, přimíchejte nasekaný medvědí česnek, opepřete a osolte podle chuti. Namažte na čerstvé pečivo a posypejte opraženými ořechy. Můžete vyzkoušet i kombinaci s posekanou pažitkou.

Olej z medvědího česneku

Skvělou možností, jak uchovat medvědí česnek je také olej, který může vydržet zhruba i rok. Ideálně použijte extra virgin olivový olej. Při celém procesu dávejte pozor na čistotu. 150 g omytých a důkladně osušených (jinak by se mohl olej zkazit) listů medvědího česneku rozmixujte, přidejte lžičku soli a 150 ml oleje. Promíchejte a dejte do naprosto čisté skleničky (před začátkem prací ideálně nechte 10-15 min. sterilizovat v troubě na 100 °C). Dolijte olejem a zavíčkujte a dejte do lednice.

Máslo s medvědím česnekem

S medvědím česnekem můžete pro změnu vyrobit i skvělé bylinkové máslo. Stačí rozmíchat 1 změklé máslo, zhruba 60 g medvědího česneku a ½ lžičky soli a krátce rozmixovat. Hodí se jen tak namazat na chleba, ale například dát plátek k masu.

Zdroje informací:

Zuzana Švédová Štědrý bylinářův rok, Grada, 2021
Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství, 2010

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie