Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

smažené nudle s tuňákem a vejci
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Jarní cibulka je osvěžující zelenina, která má pestré využití. Přesto se stane, že ji nezvládnete spotřebovat. Přečtěte si, jak ji uchovat, abyste o rostlinu zbytečně nepřišli. Inspirujte se tipy, jak jarní cibulku využít.

Výběr jarní cibulky

Jarní cibulka je skvělou surovinou. Jedná se o mladou cibuli, sklizenou dříve, než doroste. Má mírnější chuť než klasická cibule a je i trochu nasládlá. Mezi jejípříbuzné" patří šalotka, pórek, pažitka, česnek. Jarní cibulka, pokud ji nemáte doma, se dá koupit jen ve svazku. Ten je ale poměrně objemný a poměrně dlouho trvá, než ho zpracujete. Aby se nezkazila – neuschla nebo nezplesnivěla, potřebujete ji poměrně brzo použít. Uvadlá jarní cibulka není na první pohled nic vábného. Určitě je důležité, abyste už při nákupu vybírali volně svázané jarní cibulky (bez obalu), které budou vypadat pevně a svěže. Neměly by být poškozené. Ty by určitě příliš dlouho nevydržely.

Skladování jarní cibulky v chladu

Jarní cibulku potřebujete skladovat ve tmě a chladu. Jinak by mohla přijít o své cenné látky. Kam tedy s ní? Ideálně do sklepa, případně do ledničky. V těchto prostorách většinou vydrží týden, jen se budou objevovat usychající části, ty otrhávejte. Dobu skladování také prodlouží navlhčený papírový ubrousek, kterým omotáte konce jarních cibulek a dáte je do misky. Možná jste si tento trik oblíbili při přenášení různých rostlin. Dá se toho využít i u různých svazků bylinek.

Mražení jarní cibulky

Když víte, že nevyužijete celou jarní cibulku, tak ji můžete zamrazit. Proveďte to co nejdříve, aby byla zelenina v dobré kondici. Nejdřív ji důkladně omyjte a dobře osušte. Pak ji pokrájejte na kolečka a nasypejte do mrazicího sáčku. Důležité je, abyste z něj důkladně vytlačili vzduch. V této podobě vydrží jarní cibulka zhruba 4 měsíce. Když ji budete chtít využít, nerozmrazujte ji, ale hned dejte na určité jídlo, při tepelné úpravě hezky povolí.

Jarní cibulky ve sklenici

Když víte, že tolik jarní cibulky nezpracujete, odřízněte si potřebné množství. Zbývající cibulky zbavte gumičky a postavte je do skleničky s vodou. Ve vodě by měly být kořínky, nemusí jí tedy být moc. Vodu je třeba pravidelně měnit a proplachovat kořínky. Vždy si odeberete potřebnou část a zbytek nechte ve vodě na příště. A dokonce vám začne jarní cibulka dorůstat. Sklenice skladujte v chladu.

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Jarní cibulka jako ozdoba i důležitá ingredience

Pokud je čerstvá, skvěle se jarní cibulka hodí na ozdobu. Když jarní omytou cibulku pokrájíte, můžete ji oblanšírovat. Známý kuchař Jamie Oliver uvádí, že jemnější chuť a křupavost, což je obvykle důsledkem blanšírování, zajistí i ponoření pouze do ledové vody. Výborně se hodí nejen do pomazánek, ale i do salátů a do slaných palačinek. Skvělá je v různých slaných koláčích a zapečených pokrmech.

Jarní cibulku najdete i v salsách a spoustě receptů asijské kuchyně. Výborně se hodí třeba ke smaženým nudlím, tuňáku a vejcím. Zajímavé je také vyzkoušet netradiční verzi vařených cibulek a dopřát si je se strouhankou a vlašskými ořechy. Jarní cibulka je také ideální ingrediencí do smetanové kopřivové polévky. Když grilujete maso, případně ovoce, zkoušeli jste už grilovat tuto zeleninu? Je skvělá.

Zdroje informací:
en.wikipedia.org
jamieoliver.com
bbcgoodfood.com

Recepty k tomuto článku