Sedlácké brambory: Šťavnatost a vůni dodá bůček, chuť speciálně upravené zelí. Na snadné jídlo stačí jen pár ingrediencí
18. 3. 2024 Vaření
Sedlácké brambory je skvělé si připravit, když zatoužíte po jednoduchém, šťavnatém a rychlém jídle. Jako oběd příjemně zasytí. Kysané zelí, bůček a uzenina se v báječně chuťově doplňují.
Jídla z brambor
Jídla z brambor bývají poměrně vděčná, většina z nich je jednoduchých a rychlých. Stejně jako dnešní recept na sedlácké brambory. Na toto jídlo stačí jen pár ingrediencí. Přesně takové, které si spojíte s pojmem "sedlácké brambory".
Můžeme znát farmářské brambory. To jsou vlastně oloupané uvařené brambory, které nakrájené na kolečka smažíme na rozpáleném oleji. Pak se osolí a posypou kořením na americké brambory, které obsahuje mj. granulovaný česnek a cibuli, sladkou papriku, kmín, petrželové listy, koriandr, pepř, hořčici, tymián a muškátový ořech. Vše se smaží s nakrájenou slaninou dozlatova.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na sedlácké brambory
Tento pokrm se trochu liší. Kromě brambor do něj patří pořádná dávka kysaného zelí a k tomu se hodí uzený bůček nebo anglická slanina, kvalitní klobásky, cibule a něco na dochucení. Dobře poslouží základní koření pepř, kmín a také sůl. Když jídlo na talíři doplníme bylinkami (majoránka, libeček, pažitka, petrželka), bude navíc krásně barevné.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Recept na sedlácké brambory
Na sedlácké brambory si připravte: 500 g brambor, 500 g kysaného zelí, 2 klobásy, 150 g uzeného bůčku (nebo anglické slaniny), 1 cibuli, sůl, mletý pepř, kmín, cukr a sádlo podle potřeby.
Jak na to? Cibuli oloupejte, nakrájejte ji nadrobno, slaninu a klobásu nakrájejte na kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte je na kousky. Dejte je do hrnce s vodou a se solí a kmínem je uvařte do měkka. Na pánvičce rozehřejte trochu sádla a cibulku na něm opečte dozlatova. Zelí nakrájejte, přidejte k cibuli a mírně podlijte vodou. Duste doměkka. Hotové lehce doslaďte.
Slaninu nebo bůček s klobásou opečte dokřupava. Brambory sceďte a přidejte je k bůčku. Chvíli společně dopékejte. Nakonec přisypte kysané zelí a společně prohřejte. Dochuťte pepřem, případně solí a můžete podávat.
Náš tip: Připravte si sedlácké brambory podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Naplánovat si práci tak, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a chaosu, je potřeba obzvlášť před významnými událostmi a svátky, jakými jsou i Vánoce.… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Připravme se na poklidné prožití adventu bez chaosu a stresu. Dobré plánování je základem
Dárky objednáme a koupíme v předstihu, ve volných chvilkách je podle možnosti i zabalíme. Spoustu dárků můžeme vyrobit vlastními silami a výborným… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si naplánovat na druhý adventní týden
Týden po druhé adventní neděli bychom měli mít hotová těsta, odleželá v chladu, a postupně je odebírat a zpracovávat. Je čas na sněhové pečivo z… Číst více
MasterChef Česko 2022: Slanina guanciale je běžně k dostání a vylepší chuť mnoha jídel, od špaget po omeletu
V posledním díle MasterChefa musela Betty vařit… Číst více
Black Friday: Kuchařky, kulinární kurzy, kalendáře a další se slevou až 50 % už čekají na všechny gurmety
Váháte, co sami sobě nebo svým blízkým nadělit… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si připravit, než začneme péct. Rady a tipy, které se vyplatí, práce nám pak půjde lépe od ruky
Než začneme péct, zkontrolujeme, zda máme nakoupené a nachystané vše potřebné, aby naše přípravy nebyly plné zmatků a nervozity. Hodí se připomenout… Číst více
Skvělý mrkvový dort podle paní Columbové z Hliněné bašty: Moučník voní skořicí a ořechy a je neskutečně vláčný
Restauraci Hliněná bašta najdete v Průhonicích u… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více