Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nebaví vás škrábání brambor? Nás také ne, nebojte. Ne vždy ho však lze obejít vařením brambor ve slupce. Poradíme vám, jak se vyhnout chybám, které ze škrabání a okrajování brambor dělají ještě otravnější činnost.

Rádi vaříme pro celou rodinu - ale jen než nám dojde, že se jako příloha hodí vařené brambory. Jejich příprava k vaření je zdlouhavá, nudná a chyby nás připraví o mnohem více času, než je nutné. Vyvarujte se jich a ušetřete čas, který lze strávit lépe.

Chyby při okrajování a škrabání brambor

Ano, i při těchto základních činnostech se dá chybovat. Snadno tomu předejdete:

  1. Brambory okrajujete nožem? Velká chyba, protože nedocílíte tak tenké odkrojené slupky, jako při použití škrabky. Vyhodíte tedy zbytečně velké kusy brambor, které by se daly upotřebit k jídlu.
  2. Zbytečně si přiděláváte práci, pokud používáte škrabku na nové brambory. Stačí k tomu totiž jen hrubší žínka nebo příborový nůž.
  3. Síla není na místě. Na hlízu během škrábání moc netlačte, abyste se nezbavili přílišného množství živin, kterých je nejvíce právě pod slupkou. Také by byla škoda vyhazovat více odpadu, než je nutné.
  4. Musíte jedno místo přejet opakovaně několika tahy, než odstraníte slupku? Vsaďte na kvalitní škrabku s kovovým ostřím, pak to půjde jako po másle.

Při výběru nové škrabky nezapomeňte zohlednit, zda jste pravák nebo levák, aby vám dobře padla do ruky. Brambory jsou v kuchyni velmi variabilní a lze zpracovat i ty z předešlého dne. Vyzkoušejte chutnou gratinovanou cuketu s bramborami:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli