Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jidáše: Tradiční velikonoční pečivo je vláčné a nadýchané, podává se potřené ingrediencí, která údajně brání hadímu uštknutí
Zdroj: Toprecepty.cz

Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo. Jejich podoba ale může být různá. Nezapomeňte si je upéct tak, abyste je měli lehce potřené medem připravené k snídani na Zelený čtvrtek

Kdy péct jidáše

Jidáše jsou starodávným obřadným pečivem, které tradičně jíme na Zelený čtvrtek. Jíst by se měly ráno ještě před východem slunce, což by mělo zajistit pevné zdraví. Dříve jidáše dostávali chlapci právě na Zelený čtvrtek, když chodili po vsi s řehtačkami.

Jidášky mohou mít různé tvary. Nejčastější jsou to stáčené provazy, které symbolizují zradu Jidáše na Ježíšovi. Sám se na něm totiž oběsil. Jidášky ale mohou mít také podobu ptáčků, housátek, hadů, ale také třeba šneků nebo raků.

Z čeho upéct jidáše

Jidáše nejsou složité na přípravu. Dají se upéct z kynutého drožďového i kváskového těsta. Protože nabývají, označují se jako symbol hojnosti. Kynuté sladké těsto se podobá těstu na mazance nebo na vánočky. Je ale tučnější, což mu vůbec neubírá na chutnosti.

Na pečení z drožďového těsta potřebujeme pouze mouku, máslo, droždí, mléko, cukr a vanilkový cukr. Většinou se dovnitř nic nepřidává, když ale budeme chtít, báječně se hodí rozinky. 

Jak upéct jednoduché jidáše z droždí

Na zhruba 50 kusů si připravte: 1 kg polohrubé mouky, 30 g čerstvého droždí, 350 ml vlažného mléka (i více, podle potřeby), 120 g másla, 100 g cukru krupice, 2 žloutky a 1 špetku soli. Dále: 1 vejce na potření, tekutý med a moučkový cukr. 

Jak na to? Máslo nechte změknout. Do vyšší misky nalijte malé množství vlažného mléka, lžičku cukru a rozdrobené droždí a vše zasypte troškou mouky. Dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.

Do mísy zatím prosijte mouku s cukrem a špetkou soli. V další misce utřete žloutky do pěny a spolu se změklým máslem je přidejte k mouce a zalijte kváskem. Podle potřeby můžete dolít vlažné mléko. Vypracujte do hladkého a nelepivého těsta. Zakryjte ho čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě.

Troubu předehřejte na 180 °C. Po vykynutí z těsta nakrájejte kousky, zakulaťte je, udělejte z nich tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 20 cm dlouhé, a stáčejte je do spirálek, případně dalších typických tvarů.

Plech vyložte pečicím papírem, naskládejte na něj kousky jidášů a nechte je ještě mírně dokynout. V hrnku rozšlehejte vejce a potřete jím jidášky. Plech dejte do trouby a pečte dozlatova.

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Proč a čím potřít jidáše

Jidáše se mají před podáváním potírat medem, prý proti hadímu uštknutí nebo píchnutí hmyzem, ale také by měl chránit před lidskou zradou. Medem natřete ještě horké jidáše. 

Náš tip: Připravte si jidáše podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více