Nejjednodušší vláčný mazanec je z tvarohového těsta, krásně kyprý z kynutého a nadýchaný kváskový potřebuje víc času
12. 3. 2024 Vaření
Blíží se Velikonoce a s tím i pečení mazance. Hledáte, z jakých těst připravit toto typické pečivo? Máme pro vás tipy na osvědčené recepty, díky kterým si budete moci vychutnat výborné mazance.
Velikonoční mazanec
Sváteční mazanec je jedním z typických symbolů tradiční velikonoční kuchyně. Pečení mazance vypovídalo o ukončení půstu před Velikonocemi a křížek, který bývá navrchu, má připomínat ukřižování Ježíše Krista. Dříve se pekl na Bílou sobotu a příprava bývala důkladná. Než se začal konzumovat, nosíval se totiž do kostela k posvěcení. Až pak mohl zamířit na jídelní stůl.
Mazanec si sice můžeme koupit, ale doma upečený bývá lahodnější. Těsto se často podobá tomu vánočkovému, ale tvar je kulatý, a proto i snazší na přípravu. Vybrat ale můžeme z několika druhů těst.
Mohlo by vás zajímat
Mazanec z kynutého těsta
Tradiční mazanec připravujeme z kynutého těsta. Dáváme si pozor na to, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu. Z dobře vzešlého kvásku připravíme těsto, které necháme na teplém místě kynout v zakryté míse. Po vykynutí a vytvarování ho necháme znovu kynout v míse nebo na prkénku. Opět zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě. Těsto ale nesmí překynout. Správně vykynuté těsto má dvojnásobný objem, je hladké, lesklé a pružné. Když do něj prstem píchneme, těsto se hned vrátí zpět.
Mazanec je voňavý díky muškátovému oříšku, citronové kůře, máslu a případně mletému fenyklu. Dovnitř se dávají rozinky a navrch plátky mandlí. Můžete ho navrch i poprášit moučkovým cukrem.
Náš tip: Připravte si vláčný kynutý mazanec.
Mazanec z tvarohového těsta
Tvarohové těsto bývá jednoduché pro rychlost přípravy. Nečeká ho totiž žádné kynutí. Oblíbené je také díky vláčnosti, které se docílí právě tvarohem. Kyprost zajistí prášek do pečiva a vyšlehaná vajíčka. Těsto můžeme ochutit kandovanou pomerančovou kůrou nebo rozinkami, ideálně namočenými v rumu.
Náš tip: Tvarohový mazanec s kandovanou pomerančovou kůrou je vynikající.
Mazanec z kvásku
Pokud máme rádi kváskové pečivo, můžeme vyzkoušet mazanec v této variantě. Je ovšem potřeba počítat s tím, že na rozdíl od kvasnic kynutí trvá déle a příprava zabere více času. Kromě toho je důležité znát pravidla pečení s kváskem.
Náš tip: Kváskový mazanec je sice náročnější, ale výborný.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…
Skladování mazance
Nejlepší variantou skladování mazance je ta, kterou se řídily i naše babičky. Tedy pečivo zabalit do utěrky a uchovávat ho při teplotě asi 20 °C. Než mazanec nakrojíme, musí dobře vychladnout, jinak by se mohl srazit.
Náš tip: Připravte si vláčný velikonoční mazanec podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Pekař František radí, jak upéct dokonalý velikonoční mazanec. Nejdůležitější je bochánek správně „utáhnout"
Jak upéct kváskový chleba. Provedeme vás postupem krok za krokem, aby byl správně nakynutý
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 7 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 8 hodinami
Banana split
Přidáno před 8 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 21 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 22 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 22 hodinami