Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejjednodušší vláčný mazanec je z tvarohového těsta, krásně kyprý z kynutého a nadýchaný kváskový potřebuje víc času
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Blíží se Velikonoce a s tím i pečení mazance. Hledáte, z jakých těst připravit toto typické pečivo? Máme pro vás tipy na osvědčené recepty, díky kterým si budete moci vychutnat výborné mazance.

Velikonoční mazanec

Sváteční mazanec je jedním z typických symbolů tradiční velikonoční kuchyně. Pečení mazance vypovídalo o ukončení půstu před Velikonocemi a křížek, který bývá navrchu, má připomínat ukřižování Ježíše Krista. Dříve se pekl na Bílou sobotu a příprava bývala důkladná. Než se začal konzumovat, nosíval se totiž do kostela k posvěcení. Až pak mohl zamířit na jídelní stůl. 

Mazanec si sice můžeme koupit, ale doma upečený bývá lahodnější. Těsto se často podobá tomu vánočkovému, ale tvar je kulatý, a proto i snazší na přípravu. Vybrat ale můžeme z několika druhů těst. 

Mazanec z kynutého těsta

Tradiční mazanec připravujeme z kynutého těsta. Dáváme si pozor na to, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu. Z dobře vzešlého kvásku připravíme těsto, které necháme na teplém místě kynout v zakryté míse. Po vykynutí a vytvarování ho necháme znovu kynout v míse nebo na prkénku. Opět zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě. Těsto ale nesmí překynout. Správně vykynuté těsto má dvojnásobný objem, je hladké, lesklé a pružné. Když do něj prstem píchneme, těsto se hned vrátí zpět.

Mazanec je voňavý díky muškátovému oříšku, citronové kůře, máslu a případně mletému fenyklu. Dovnitř se dávají rozinky a navrch plátky mandlí. Můžete ho navrch i poprášit moučkovým cukrem.

Náš tip: Připravte si vláčný kynutý mazanec.

Mazanec z tvarohového těsta

Tvarohové těsto bývá jednoduché pro rychlost přípravy. Nečeká ho totiž žádné kynutí. Oblíbené je také díky vláčnosti, které se docílí právě tvarohem. Kyprost zajistí prášek do pečiva a vyšlehaná vajíčka. Těsto můžeme ochutit kandovanou pomerančovou kůrou nebo rozinkami, ideálně namočenými v rumu.

Náš tip: Tvarohový mazanec s kandovanou pomerančovou kůrou je vynikající.

Mazanec z kvásku

Pokud máme rádi kváskové pečivo, můžeme vyzkoušet mazanec v této variantě. Je ovšem potřeba počítat s tím, že na rozdíl od kvasnic kynutí trvá déle příprava zabere více času. Kromě toho je důležité znát pravidla pečení s kváskem. 

Náš tip: Kváskový mazanec je sice náročnější, ale výborný.

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Skladování mazance

Nejlepší variantou skladování mazance je ta, kterou se řídily i naše babičky. Tedy pečivo zabalit do utěrky a uchovávat ho při teplotě asi 20 °C. Než mazanec nakrojíme, musí dobře vychladnout, jinak by se mohl srazit. 

Náš tip: Připravte si vláčný velikonoční mazanec podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více