Zajíčkové jidáše

Merylas Kuchařka: Merylas

16 ks Moučníky , Kynuté 2 názory

Suroviny

250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
70 - 80 g moučkového cukru
špetka soli
80 g másla
1 žloutek
230 - 240 ml mléka - dle potřeby
20 g čerstvého droždí
Na dohotovení:
rozinky na oči
1 vejce
20 g másla + 3 lžíce medu na potření povrchu
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Obě dvě mouky, sůl a cukr smícháme a prosijeme. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto, mléko musí být vlažné a máslo rozpuštěné, ale vlahé. Já jsem použila domácí pekárnu, kde se jako první dávají tekutiny, nakonec mouka a nahoru rozdrobené droždí. Program Těsto.

  2. Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme na 16 stejných kousků, z kterých začneme tvarovat válečky. Z jednoho konce odkrojíme větší kousek na hlavu a z druhého menší kousek na ocásek. Zbylý váleček ještě doválíme do tenka a svineme do spirály. Uložíme na plech s teflonovou fólií, nebo papírem na pečení. Pak vytvarujeme hlavičku - váleček, který na jedné straně nařízneme a vytvarujeme uši (viz. foto). Spodní část hlavičky potřeme bílkem a přilepíme k tělu. Pak vytvarujeme kuličku jako ocásek a taky přilepíme bílkem. A rovněž přilepíme rozinky na místo očí, zamáčkneme je do těsta.

  3. Jidáše na plechu přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 15 - 20 minut. Pak je pomašlujeme zbytkem bílku prošlehaného se žloutkem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 15 - 20 minut při 170°C.

  4. Po upečení se ještě teplé zajíčky potírají rozpuštěným máslem smíchaným s medem - to jsem ale nedělala, do těsta jsem proto dala 80 g cukru. Po vychladnutí se podávají.

Poznámka

Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem, poupraveno.

Jak na kynuté těsto: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Věřím, že se zajíčky budou líbit hlavně dětem a že budou pomáhat s jejich přípravou. :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 49 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zajíčkové jidáše

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    hazel: Děkuji, jsem moc ráda, že recept nezklamal. A pokud jste při tvarování měli legraci, tak to je bonus navíc. Děti tohle baví, u nás to bylo stejné. :-):-K

    Odpovědět

  • hazel hazel

    Vcera jsme pekli s vnoucaty tyto zajicci. Krasny a dobry recepis. Vsichni jsme meli legraci je vyrabet a kazdy hned ochutnaval ,tak ze jich moc nezbylo. Urcite budu delat na kazde Velikonoce. Dik za recepis

    Odpovědět

Tématické fráze: kynuté zajicci jidáše zajíček

Zapomněl/a jsem heslo