Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasický mazanec už vás nudí a rádi byste vyzkoušeli něco méně tradičního? V tom případě vás možná nadchne mazanec, který Josef Maršálek upekl v dalším díle pořadu Buchty po ránu. Jeho mazanec je totiž plný netradičních ingrediencí, a navíc je mnohem vláčnější díky jogurtu v těstě. 

Mazanec z Buchet po ránu

Nejnovější díl oblíbeného pořadu Buchty po ránu se stylově nesl v duchu Velikonoc. Josef Maršálek s Terezou Bebarovou pekli tradiční velikonoční moučníkyberánka a mazanec, a navíc ještě barevné velikonoční sušenky. Mazanec neboli velikonoční bochánek by se měl péct, jak velí tradice, na Bílou sobotu, aby se mohl v neděli odnést do kostela na posvěcení a pak slavnostně nakrojit.

To se dnes již obvykle nedělá a pro mnohé je stejně hlavním velikonočním dnem Velikonoční pondělí, kdy se chodí na pomlázku. Pokud jste se tedy ještě do pečení mazance nepustili nebo jste jej již snědli, nic není ztraceno. Tradiční velikonoční pečivo si můžete klidně upéct ještě dnes a rovnou můžete vyzkoušet méně obvyklou verzi podle Josefa Maršálka, v níž nejsou běžné ingredience, tedy mandle a rozinky, ale bílá čokoláda a mrazem sušené maliny

Jednoduché kynuté těsto na záraz

Josef Maršálek zvolil u mazance jednoduché těsto tzv. na záraz, což znamená, že se všechny ingredience (kromě másla a soli) dají do mísy najednou. Mazanec je z kynutého těsta, které podle Josefa Maršálka, „má rádo pokojovou teplotu, aby dobře kynulo“.

Mazanec se připravuje z podobného těsta jako na vánočku, podle slov cukráře jde „...o tzv. tuhá těsta, u nichž chceme, aby po upečení měla hezký objem a velkou výšku a aby těsto uneslo ten tvar. Proto je necháváme kynout dlouho a kyne většinou pomalu".

Jak ochutit mazanec?

Mazanec voní i zajímavým kořením, tedy anýzem, slavný cukrář však říká, že jej můžete vyměnit i za muškátový květ, muškátový oříšek, vanilku nebo kardamom. Jako tuk používá do těsta máslo, radí však použít i sádlo nebo olivový olej. Důležité je těsto dobře vypracovat a zapracovat do něj další ingredience (tedy čokoládu a maliny) tak, aby vše zůstalo uvnitř. „Všechno, co vyleze na povrch, se totiž během pečení připálí,“ vysvětluje Josef Maršálek.

Aby mazanec nepopraskal

Mazanec je výjimečný i tím, že se z těsta netvaruje klasický bochánek, ale splétá jej z pramenů. Díky tomu má hotový mazanec krásný tvar. Při pečení mazance se často stává, že popraská. Josef Maršálek vysvětluje, že za to může několik faktorů:„Většinou je to způsobeno tím, že bylo těsto málo vypracované, přidal se příliš brzy tuk nebo se přisypávaly ingredience.“

Upečený mazanec je nakonec nutné nechat dobře vychladnout předtím, než jej budete krájet, jinak by se zdeformoval a vznikl by tzv. brousek. A jak tedy mazanec uděláte?

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 150 g kvalitního bílého jogurtu, 100 g bílé čokolády (pecky nebo tabulkovou nasekanou na kousky), 5 g soli, 20 g droždí, 2 g mletého anýzu, 1 citron, 10 g mrazem sušených malin, 1 vejce M, 70 g cukru krupice, 75 g másla a 100 g mléka. Na polevu si připravte: pudrový cukr a citronovou šťávu.

  1. Do mísy prosijte mouku, přidejte cukr, anýz, citronovou kůru, droždí, vejce, jogurt a mléko. Krátce promíchejte. Pak těsto propracujte v robotu asi 2 minuty a přidejte sůl a povolené máslo. Opět hněťte 6-7 minut, dokud se těsto nelepí na mísu ani na hák. 
  2. Vypracované těsto lehce zmáčkněte na placku a do středu dejte bílou čokoládu a lyofilizované maliny a opatrně je zapracujte do těsta, abyste je úplně nerozdrobily. Zároveň tak těsto tzv. přetužíte a ono bude lépe kynout.  Z těsta vytvarujte bochánek, zakryjte utěrkou nebo fólií a nechte kynout na asi dvojnásobný objem.
  3. Vykynuté těsto pak rozdělte na kousky (6 o váze 180 g). Jednotlivé kousky zploštěte a pak je stočte tak, aby vznikly prameny dlouhé asi 35 cm (během překládání průběžně zplošťujte, aby pramen dobře držel). Pokud by se smrskávaly, radí Josef Maršálek je nechat chvíli odpočívat a pak dále válet. 
  4. Prameny na jednom konci všechny spojte a rozdělte je, aby byly po dvou a pak upleťte klasický cop ze tří pramenů (jeden pramen se skládá ze dvou). Konce pořádně na obou stranách zmáčkněte.
  5. Cop otočte vzhůru nohama a z kratší strany zaviňte jako roládu. Potřete nebo přestříkejte vodou, zakryjte utěrkou a nechte kynout cca 1 hodinu při pokojové teplotě. Během kynutí klidně ještě jednou přestříkejte. 
  6. Hotový bochánek potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlovými lupínky a vložte do trouby předehřáté na 160 °C, horkovzduch cca 40-45 minut. První půlhodinu neotvírejte troubu. To, zda je mazanec upečený, zkontrolujte špejlí. 
  7. Pudrový cukr smíchejte s citronovou šťávou do polotekuté polevy. Hotový ještě teplý mazanec potřete polevou, která na něm vytvoří hezkou krustičku. 

Náš tip: Sázíte-li na klasiku, můžete upéct tradiční mazanec podle našeho video receptu.

Na přípravu mazance z pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Mazanec - Buchty po ránu

Ukázat 8 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Druhá série odstartovala 4. února. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více