Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarohový mazanec bez kynutí je krásně vláčný a voní rumem a citronem. Příprava je snadná a zvládne ji každý
Zdroj: Toprecepty

Bez mazance si nedokážete představit Velikonoce, ale na přípravu domácího kynutého si netroufáte? Než pro něj vyrazíte do obchodu, vyzkoušejte ten tvarohový. Nemusíte ho nechávat kynout, přesto chutná téměř jako ten klasický. A zvládne jej upéct i kuchařský začátečník. 

Mazanec jako tradiční velikonoční pečivo

Mazanec na svátečním velikonočním stole nesmí chybět stejně jako beránek. Podobné pečivo pekli naši předkové již v dávných, ještě pohanských, dobách, kdy měl zlatavý bochánek připomínat slunce a přivolávat jaro. Posléze křížem vyříznutým na jeho povrchu odkazoval na Ježíše Krista. Hospodyně ho za starých časů vždy pekly na Bílou sobotu, aby ho mohly odnést na Boží hod velikonoční do kostela a nechat posvětit. Poté se jedl s medem, neboť se věřilo, že tak zajistí zdraví. 

Klasika s droždím

Klasický mazanec se peče z podobného těsta jako na vánočku, má být však mnohem bohatší.  V minulosti se dokonce říkalo, že ve správném mazanci má být až třicet vajíček. Ta pak doplňovala smetana nebo ještě tvaroh. Na tradiční kynutý mazanec potřebujete samozřejmě kvásek a také spoustu času, aby měl prostor dostatečně vykynout a byl pak nádherně nadýchaný.

Kynuté těsto však samozřejmě skýtá různá rizika. Mazanec vám nemusí vykynout, během pečení vám může tzv. spadnout nebo se rozjet a místo krásného bochánku vám pak vznikne placka.

Mazanec nemusí být jen kynutý

Dokonalý mazanec, který vypadá výstavně, se dá udělat i bez droždí nebo bez kvásku. Krásnou nadýchanost mu zajistí obyčejný prášek do pečiva. Základem tohoto mazance je tvaroh, jenž mu dodá vláčnost. Na chuti však tvaroh nepoznáte a navíc mazanec vydrží vláčný několik dní.

Pak už stačí přidat jen klasické ingredience jako do normálního mazance, tedy rozinky, nasekané mandle, citronovou kůru, případně kandované ovoce a téměř nepoznáte rozdíl. 

Chuť vylepší rozinky v rumu a anýz

Tvarohový mazanec můžete navíc mnoha způsoby vylepšit, třeba pomocí koření. Do mazance se obvykle dává vanilka a muškátový oříšek, je však možné přidat i trochu anýzu nebo špetičku šafránu, aby byl mazanec krásně žlutý. Rozinky je dobré před přidáním do těsta namočit na nějakou dobu do rumu. Díky tomu změknou a mazanec navíc bude obohacen o příjemné rumové aroma

Jak upéct tvarohový mazanec?

I mazanec z tvarohového těsta je třeba pořádně vytvarovat, aby měl podobu kulatého bochánku. Těsto však není nutné dlouze hníst. Tvarohový mazanec rovněž není třeba nařezávat do kříže, což se v případě kynutého dělá i proto, aby měla kudy unikat pára. U toho tvarohového by však naříznutí způsobilo jen to, že by vám zbytečně moc prasknul a rozjel se. A jak tedy tvarohový mazanec uděláte?

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžíci citronové kůry, 150 g másla, 150 g třtinového cukru, 2 vanilkové cukry, 4 vejce, 500 g měkkého tvarohu, 2 lžíce kandované pomerančové kůry (nebo zlatých rozinek), 60 g nasekaných mandlí, 1 vejce na potření a plátky mandlí na posypání. 

  1. Plech vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 160 °C. Máslo, cukr, vejce, citronovou kůru a vanilkové cukry vyšlehejte do pěny. Přidejte postupně oba měkké tvarohy a zamíchejte. Mouku promíchejte s práškem do pečiva, prosijte a postupně vsypejte do vyšlehané pěny. Vypracujte hladké těsto. Vmíchejte do něj nasekané mandle a kandovanou pomerančovou kůru.
  2. Vše zamíchejte a vytvarujte dva bochánky. Ty pak položte na připravený plech. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí. Vložte do trouby a pečte na 160 °C cca 18-20 minut. Po této době stáhněte teplotu trouby na 140 °C a bochánky dopečete dalších 20 minut. Pokud by se vám na povrchu připalovaly, zakryjte je alobalem. Hotové mazance vyjměte z trouby a nechte vychladnout při pokojové teplotě.

Náš tip: Pokud byste se chtěli přece jen pustit do kynutého mazance, můžete vyzkoušet aspoň tento jednodušší hrníčkový podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více