Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujete pařížskou šlehačku a rádi byste si ji přichystali doma? Tato lahodná dobrota vzniká spojením smetany ke šlehání, kakaa nebo čokolády, a cukru. Zjistěte, jak ji připravit. Zvládne to každý.

Co je pařížská šlehačka

Pařížskou šlehačku nemusíme pořizovat v cukrárně, snadno ji přichystáme i doma. Máme pro vás dvě varianty postupů i názorné video. 

Šlehačku připravujeme s kakaem, nebo čokoládou. Výsledek je pak součástí řady oblíbených zákusků. Vynikající je i samotná, třeba s čerstvým ovocem. Pařížská šlehačka s Paříží nejspíš nemá nic společného. Ve Francii ji pod tímto názvem neznají, v angličtině se jí říká cream chocolate. Dala ovšem název i pařížskému dortu a pařížským rohlíčkům. 

K nám se dostala nejspíš z Rakouska jako součást vídeňské cukrařiny. Tam ji ale označují jako pařížský krém a tak ji najdeme i ve Velké kuchařce Viléma Vrabce

Co je potřeba, aby se pařížská šlehačka povedla

Pařížská šlehačka se liší od klasické přidáním kakaa nebo čokolády ke klasické tučné smetaně ke šlehání, která je jejím základem. Pro propojení se šlehá, jako jsme tomu zvyklí u klasiky.

Důležité je pařížskou směs nechat alespoň 12 hodin vychladit. Teprve pak ji šleháme. Musí uzrát, a kdybychom to ošidili, nepovedla by se vyšlehat.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit pařížskou šlehačku

Na první způsob přípravy potřebujete: 250 ml smetany ke šlehání, 350 g moučkového cukru a 100 g holandského kakaa

  1. Do hrnce dejte smetanu ke šlehání, přisypte moučkový cukr. Postavte na sporák a zahřívejte, dokud se ze směsi nezačne kouřit, a stále ji přitom míchejte. 
  2. Pak přidejte kakao a důkladně ho rozmíchejte metličkou.
  3. Nechte směs přejít varem, a pak ihned hrnec odstavte ze sporáku.
  4. Nalijte do mísy a nechte zchladnout. Pak mísu dejte do lednice a nechte ji tam do druhého dne
  5. Druhý den vytáhněte misku z lednice, nechte šlehačku trochu povolit a vyšlehejte ji do husté pěny. 

Na druhý způsob přípravy potřebujete: 100 g tmavé čokolády na vaření a 250 ml smetany ke šlehání.

  1. Čokoládu nasekejte nahrubo.
  2. Do hrnce nalijte smetanu na šlehání a zahřívejte ji, dokud se z ní nezačne kouřit, pak ji odstavte.
  3. Do hrnce ke smetaně přidejte čokoládu a míchejte do rozpuštění.
  4. Přelijte do misky a nechte zchladnout. 
  5. Zchladlou směs dejte do lednice a nechte ji tam do druhého dne. 
  6. Druhý den vyndejte misku z lednice, nechte šlehačku trochu povolit a vyšlehejte ji do husté pěny

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více