Lyonský salám a legendární Junior: Téměř stejná uzenina, jen jiné jméno. Vychutnat si ji můžete třeba ve vynikajícím salátu
Znáte lyonský salám? Tato měkká, růžová uzenina jemné struktury na první pohled trochu připomíná legendární Junior. Tento salám je tak trochu světoběžník, ačkoli jeho pojmenování odkazuje k Francii, je znám i pod německým názvem a nejblíž má k vyhlášené italské uzenině mortadelle.
Salám z Lyonu nebo Bologni?
Na lyonský salám jste určitě v obchodě už někdy narazili. Tento měkký salám bývá označován jako salám boloňského typu. Tam se řadí různé podobné salámy vyznačující se na řezu hladkou strukturou. Zatímco o boloňském salámu se říká, že pochází z italského města Bologna, ten lyonský salám má prý zase kořeny ve francouzském Lyonu, odkud je údajně recept na oblíbenou uzeninu. Ve Francii se jí ale neříká lyonská, ale cervelas. A aby těch zmatků nebylo málo, název Lyoner Fleischwurst se zase používá v Německu.
Jde však o podobné salámy, které byly pravděpodobně inspirovány známým italským salámem mortadella, jenž pochází právě z italské Bologni. A stejně jako do mortadely se i do lyonského salámu občas dávají zelené pistácie nebo kousky papriky či žampionů, které po rozkrojení vytvářejí v salámu barevnou mozaiku. Opomenout v tomto případě nelze ani legendární český salám Junior, který v minulosti býval oblíbenou pochoutkou studentů, neboť byl levný.
Článek z magazínu
Jemný masný výrobek
Lyonský salám se většinou připravuje většinou z vepřového masa, jehož bývá v salámu 80-84 %. Maso pak doplňuje sádlo a koření, jako je pepř, muškátový oříšek, nové koření, koriandr, česnek nebo zázvor. Díky tomu má salám jemně slanou a kořeněnou chuť.
V některých salámech tohoto typu je kromě vepřového i hovězí. Maso se obvykle mele hodně najemno, pak se dává do hovězího nebo umělé střívka, nechá vychladnout, spaří horkou vodou a nakonec se krátce vyudí zatepla. Výsledkem je tepelně opracovaný masný výrobek pružné a soudržné konzistence, který trochu připomíná jemné párky nebo špekáčky, jen má větší průměr.
Lyonský salám na chlebíčky i do salátu
Oblíbenou uzeninu si vychutnáte v teplé i studené podobě, což doporučuje pro Toprecepty.cz i Petr Korejs z rodinné společnosti LE & CO, která se výrobou uzenin zabývá již od 90. let minulého století. „Lyonský salám patří do kategorie měkkých (mělněných) salámů a vyznačuje se hladkou strukturou a typickou chutí po použitém koření. Stejně jako ostatní měkké salámy je jej možné použít pro přímou konzumaci i pro další použití v kuchyni. Kupříkladu pro výrobu chlebíčků, salátů i pro použití v teplé kuchyni.“
Můžete jím zkrátka obložit toasty, chléb nebo housky. Salám se ovšem dá i tepelně upravovat. Ve Francii mají třeba v oblibě specialitu zvanou cervelas chaud à la beaujolaise, což je Lyoner dušený v troubě na šalotce v červeném víně Beaujolais, který se podává s bramborami nebo s čočkou. V Německu tento salám zase rádi přidávají do různých vydatných salátů.
Připravit se z něj můžete třeba vyhlášený Wurstsalat podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 300 g lyonského salámu, 200 g ementálu, 100 g nakládaných okurek, ředkvičky nakrájené na plátky na ozdobu a 2 cibule. Na zálivku si připravte: 3 lžíce octa, 3 lžíce vody, 4 lžíce oleje, 1 lžičku soli a ¼ lžičky bílého pepře.
- Klobásu nakrájejte nejprve na plátky a poté na jemné proužky. Také sýr a okurky nakrájejte na proužky a cibuli na tenká kolečka. Vše společně s ředkvičkami dejte do mísy.
- Z octa, vody, oleje, soli a pepře vyšlehejte zálivku a zalijte jí suroviny v míse. Nechte asi 1 hodinu marinovat v chladu a podávejte nejlépe s čerstvým pečivem.
Zdroje informací:
Fletcherová, N.: Klobásy, párky a salámy
Chefkoch.de
Le-co.cz
Cz-test.cz
Masovnorme.cz
Témata: salám, uzenina, salát, italská kuchyně, francouzská kuchyně, německá kuchyně
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Představitel Jamese Bonda Roger Moore miloval koláč s hovězí kýtou a ledvinkami. V mládí kvůli němu bojoval s nadváhou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 13 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 19 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno před 23 hodinami

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno 28. 5. 2023 10:53
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.