Výběr zralého melounu v obchodě je hračka: Stačí jen znát pár fíglů, jak kvalitu objevit. Rozhoduje váha, pruhy i poklepání
17. 8. 2024 Historie a zajímavosti
Výběr melounu v obchodě je disciplínou, kterou zvládá jen málo jedinců. Přitom nejde o nic složitého, a pokud si zažijete několik zásad, na které máte dbát, abyste doma nebyli z nákupu nešťastní, už se nebudete výběru obávat. Nespoléhejte na reklamní nápisy obchodníků, ale od teď si vybírejte skutečně ten nejlepší meloun. Poradíme vám, jak na to.
Zklamání končí
Znáte ten moment, kdy stojíte v obchodě, berete do ruky jeden meloun za druhým a doufáte, že se vám podaří zvolit a dát do košíku právě ten, který bude ze všech nejlepší. Mnohdy se ovšem stane, že ačkoliv i prodejce garantuje, že jeho produkty jsou „stoprocentně skvělé“, doma zjistíte, že se šlo pouze o reklamní tah.
Proto je dobré se naučit několik věcí, díky nimž nebudete mít do budoucna s výběrem sladkého a chuťově perfektního melounu žádné problémy. Jak na to, ukázal na sociální síti majitel společnosti FerMato Radim Stráník. Díky tomu, že se specializuje na výrobu fermentovaných zálivek do salátů, s výběrem kvalitní zeleniny má zkušenosti.
Mohlo by vás zajímat
Šest pravidel
Podle Radima je důležité si dát pozor na šestici znaků, podle nichž zaručeně poznáte, že jste sáhli po tom správném melounu:
- Kulatost - meloun by měl být kulatý, to znamená, že krásně rovnoměrně celý dozrál.
- Skvrna - velká pěkná skvrna na melounu nesmí chybět, protože na tomto místě ležel a měl šanci dozrávat
- Barva - měl by být tmavě zelený, chybět nesmí ani krémové pruhy.
- Poklepání - když na meloun zaklepete, měl by znít jako barel plný vody.
- Váha - na svoji velikost by měl být správně dozrálý meloun hodně těžký.
- Praskliny - pokud nějaké na melounu najdete, tak by měly být vyschlé. Znamená to, že cukr z melounu se „snaží dostat“ ven a plod je tak skvěle dozrálý.
Sladká varianta
Meloun je univerzální ovoce, které najde své uplatnění jak ve sladké, tak i ve slané kuchyni. Ve sladkých pokrmech se meloun často kombinuje s dalšími druhy ovoce, například při tvorbě osvěžujících salátů, smoothie nebo zmrzliny.
Díky vysokému obsahu vody a přírodní sladkosti je ideální přísadou pro letní dezerty, jako je například melounový sorbet či domácí melounová limonáda. Jeho svěží chuť také skvěle vynikne v kombinaci s mátou nebo limetkou.
Sůl neuškodí
Ve slané kuchyni meloun překvapí svými netradičními kombinacemi. Často se používá ve spojení s ingrediencemi, jako jsou sýr feta, parmská šunka nebo olivy. Například melounový salát s fetou a mátou je oblíbeným letním pokrmem.
Dalším příkladem, jak lze meloun využít ve slané kuchyni, je netradiční salsa. V ní se meloun často kombinuje s rajčaty, cibulí a chilli papričkami, čímž vzniká pikantní a osvěžující příloha. V neposlední řadě lze meloun využít i jako ingredienci do studených polévek, jako je melounové gazpacho.
Náš tip: Podle našeho video receptu si snadno připravíte melounový sorbet s limetkou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vylepšit chuť nevýrazného melounu? Sladkost pomůže zvýraznit jedna poměrně překvapivá ingredience
Radim dělá zálivky na saláty z fermentovaných rajčat: Propašovat se tam dá cokoliv, ale správný olej vytvoří symfonii
Rajčatový salát jako čerstvý i v zimě: Stačí ho jednoduše zavařit, postup je snadný, salát skvěle chutná a vydrží několik měsíců
Přečtěte si Zobrazit více
Pozor na salmonelu z melounu! Hrozí hlavně u těch nakrájených, ale i u melounů doma špatně skladovaných
Samosběr melounů 2024: Na Moravě se prodávalo kilo za 5 Kč, u Prahy teď stojí kilo 10 Kč a na výběr jsou různé odrůdy
Grilování levou zadní: Jak poznat zralý meloun a jak z něj připravit skvělou grilovací omáčku