Rajčatový salát jako čerstvý i v zimě: Stačí ho jednoduše zavařit, postup je snadný, salát skvěle chutná a vydrží několik měsíců
13. 8. 2024 Vaření
Rajčatový salát patří k těm vůbec nejoblíbenějším. Především proto, že na něj potřebujete pouze pár surovin a máte ho připravený za pár minut. Lehkou nevýhodou může však být fakt, že nejlépe chutná v létě, protože jsou rajčata čerstvá ze zahrádky a nemusíme používat kupovaná. Existuje ovšem způsob, jak si skvělý salát uchovat třeba i na zimu.
Oblíbený nejen u nás
Rajčatový salát je oblíbeným pokrmem po celém světě. Tento jednoduchý, ale osvěžující pokrm má totiž mnoho variant a může být podáván na různé způsoby. Kromě toho „našeho“, do nějž přidáváme nejčastěji jen rajčata, cibuli, ocet, sůl a pepř, se s ním můžeme setkat například v Itálii.
Zdejší „insalata di pomodori“ se často podává s mozzarellou a bazalkou jako variace na slavný salát Caprese, populární je také v Řecku. V Mexiku je rajčatový salát často součástí pikantních pokrmů a obsahuje přísady, jako jsou koriandr a chilli papričky.
Mohlo by vás zajímat
K čemu se hodí
Rajčatový salát je velmi univerzální a může být podáván různými způsoby. Jako příloha se perfektně hodí k grilovanému masu nebo rybám. Můžeme ho podávat i jako předkrm, je totiž lehký a osvěžující, tím pádem vhodný před hlavním chodem. Pokud přidáme bílkoviny, jako jsou mozzarella, tuňák nebo kuřecí maso, může být v létě i skvělým hlavním jídlem. Nebojte se ho přidat i do sendvičů, přinese jim svěžest.
Pokud máte rádi experimenty, můžete vyzkoušet různé druhy koření, které salát ochutí. Někdo rád přidá čerstvou bazalku, která se k rajčatům hodí skvěle, jiní zvolí oregano, či koriandr. Klasickou cibuli můžete zaměnit za červenou, která přidává pikantní chuť a křupavost, česnek zase potěší milovníky silnějších chutí. Pokud máte rádi balsamikový ocet, zvolte ho místo tradičního jablečného.
Skladování má svá pravidla
Čerstvý rajčatový salát je nejlepší konzumovat co nejdříve po jeho přípravě, aby si uchoval svou chuť a pevnost rajčat. Pokud však potřebujete salát skladovat, uchovávejte ho v ledničce. Když použijete vzduchotěsnou nádobu, nejenže pomůžete zachovat čerstvost salátu, ale také zabráníte zabránit absorpci pachů z jiných potravin v lednici.
Čerstvý rajčatový salát je nejlepší konzumovat do 24 hodin. Pokud jej skladujete déle, chuť a textura rajčat se mohou zhoršit. Existuje však varianta, která pomůže uchovat rajčatový salát jako čerstvý až několik měsíců. Ačkoliv to může znít zvláštně, zkuste si oblíbenou pochutinu zavařit. Příprava je snadná a trochu připomíná tvorbu populárních utopenců.
Zavařený rajčatový salát
Na přípravu rajčatového salátu „na později“ budete potřebovat: 1,5 kg rajčat, 4 cibule, celý i mletý pepř, 6 bobkových listů, sušenou bazalku a sůl.
Jak na to?
- Rajčata nakrájejte na silnější kolečka, cibuli naopak na slabší kolečka.
- Do umytých a suchých sklenic vrstvěte vždy kolečka rajčat a na ně cibuli (nebojte se na suroviny přitlačit, aby se jich do sklenice vešlo víc).
- Každé „patro“ rajčete a cibule lehce posolte a popepřete, podle chuti můžete přidat sušenou bazalku. Navrch sklenice přidejte bobkový list.
- V rychlovarné konvici ohřejte vodu a ještě před bodem varu ji vlijte do sklenice se zeleninou. Sklenice pevně zavřete víčkem.
- Do většího hrnce dejte na dno utěrku, naskládejte sklenice a nalijte vodu do výšky sklenic. Nechte vařit 5-7 minut.
- Poté sklenice vyndejte na suchou utěrku dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Před podáváním obsah sklenice promíchejte s octem, abyste docílili oblíbené chuti.
Naše rada: Pokud máte rádi hodně cibule i v klasickém rajčatovém salátu, nebojte se přidat i do jeho zavařené verze.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělý rajčatový salát s řapíkatým celerem:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Oschlé ředkvičky vrátíte do formy velmi snadno: Pomůže voda i lednice, jen je třeba dbát na osvědčená pravidla
Jak zavařit lečo na zimu? Směs letní zeleniny se sádlem a solí přijde vhod nejen v chladných měsících
Domácí kečup podle finalisty MasterChef Česko Kuby: Voní skořicí a lehce připálenými rajčaty, hotový je do hodiny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jáhly s dýní a žampiony
Přidáno před 11 hodinami
Fazole s rajčatovou omáčkou a kuřecím masem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí žaludky na žampionech
Přidáno před 20 hodinami
Dýňové kari s kuřecím masem
Přidáno před 21 hodinami
Žitnopšeničný chleba s psylliem a ořechy
Přidáno 10. 9. 2024 01:23
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno 9. 9. 2024 20:45
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí kuřecí stripsy jako z KFC máte hotové hned: Hrníčkový recept na oblíbenou klasiku baví internet
Retro rajčatový salát: Potřebujeme krásně vyzrálé plody, dobře ochucenou zálivku z oleje a octa, navrch pak jemně nakrájenou cibulku
Jak na ty nejlepší utopence? Kouzlo spočívá v dokonale ochuceném láku, oloupaných špekáčcích a dostatečně dlouhém odležení