Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vojtěch Vrtiška o svém cukrářském umění přesvědčil veřejnost už při své vítězné cestě soutěží Peče celá země. Nyní mladý student medicíny vydává svou první kuchařku, ve které chce ukázat, že péct jak on může zvládnout každý. V rozhovoru pro Toprecepty.cz Vojtěch prozradil, jaké recepty do své knížky zařadil, i jak se dá zvládat psaní, škola a další povinnosti.

Krok k profesionalitě?

Třetí řada populární soutěže Peče celá země měla ve Vojtěchovi Vrtiškovi favorita hned od prvních kol. Bylo totiž jasné, že tehdy 21 letý student má nadání, cit pro detail i velkou chuť se zlepšovat. Přestože se zdálo, že by úspěch v televizní show mohl znamenat Vojtěchův vstup mezi profesionální cukráře a pekaře, zatím se tak nestalo. Dalším krokem ovšem může být kniha s prostým názvem „Kuchařka“.

Právě o ní jsme si s Vojtou povídali nejvíc...

Náročná doba

Vojtěchu, od vašeho vítězství v Peče celá země, uběhlo už šest měsíců a vy jste za tu dobu stihl spoustu věci. Jaké to bylo období?
Poslední půlrok pro mě byl opravdu nabitý. Vždy mám pocit, že si po nějaké zlomové události odpočinu a ono je to ve finále spíše naopak. Dokončoval jsem kuchařku, proplouval zkouškovým obdobím na univerzitě a tvořil obsah pro své sociální sítě.

Už ale ten stres ze všech věcí, které jste musel a musíte stihnout, trochu polevil, ne?
Myslím, že velké procento nároků a tlaku vzniká především u mě samotného, takže zatím tlak nepolevuje, spíš se snažím si na něj zvyknout a pracovat s ním, abych měl čas i na svou rodinu a přátele, které jsem poslední dobou trochu zanedbával.

Mezi všechny povinnosti jste stačil ještě vměstnat přípravu své první kuchařky, o čem bude?
Bude o tom, s čím mě mají mí fanoušci asi nejvíce spojeného. O dortech, tartech a minidezertech. Bude o neobvyklých chutích a snad i trochu jiném náhledu na cukrařinu jako takovou…

Najdeme v ní tedy pouze recepty, na které jsme zvyklí z televizních obrazovek a vašeho Instagramu, nebo nás naučíte i něco „obyčejnějšího“. Třeba nějaké cukroví?
Kuchařka má poměrně specifický koncept. Každý recept tam totiž naleznete ve dvou různých verzích. V té složitější, s více komponenty a s důrazem na kreativní, propracovaný vizuál, a v té jednoduché, kterou upeče v podstatě každý. Chuť ale bude u obou receptů podobná, ne-li stejná, a o tom to celé je. Místo cukroví najdete v knížce recept na vánoční dort.

Poradíte v pekařině méně zkušeným čtenářům i se základy nebo půjdete rovnou na věc?
Úvodní část kuchařky je věnovaná pouze teorii. Čtenáři se seznámí se surovinami, pomůckami a technikami, se kterými v kuchařce pracuji, takže se není třeba vůbec ničeho bát (smích).

Kolik času a práce vlastně obnáší připravit kuchařku? Radil vám někdo zkušenější, na co si dát pozor?
Pro mě to byl více než rok kontinuální práce. A poslední tři velmi náročné měsíce, kdy jsem v receptech v podstatě i usínal. Kuchařku jsem zároveň i fotil a ilustroval, takže odvedené práce bylo opravdu hodně. Naštěstí jsem měl kolem sebe úžasný tým s včele s mojí redaktorkou Katarínou Belejovou, grafikem Tomášem Cikánem a Ondrou Krásou, kteří mi byli velkou oporou.

Kdy se můžeme těšit na křest a uvedení kuchařky do prodeje?
Nyní spouštíme předprodej spolu s drobným dárkem, jinak na pultech knihkupectví moji knížku najdete od 4. 11. 2024. Křtít budeme 12. 11. 2024.

Už máte vybrané kmotry? Chybět asi nebude Josef Maršálek, že?
Kmotry už mám vybrané. Jejich jména zatím necháme jako překvapení (smích).

Náš tip: Pokud se budete chtít s Vojtěchem setkat osobně, máte příležitost 9. listopadu na podzimním Apetit pikniku, který se letos odehraje v Národním zemědělském muzeu.

Jak probíhala Vojtěchova cesta soutěží Peče celá země, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Vojtěch Vrtiška - vítěz Peče celá země

Ukázat 44 fotografií

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělé krémy do dortů.

Apetit piknik 2025

Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.

Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti. 

Slavné tváře na Apetit pikniku

Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.

 

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli