Holka u plotny: Hermelín zapečený v listovém těstě jako dýně vtipně vypadá a skvěle chutná, příprava je snadná
9. 10. 2024 Vaření
Sezona dýní je stále v plném proudu a tak po dýňových mufinech, které jsem vám nabídla minule, přichází čas na něco slaného. Hermelín zapečený v listovém těstě sice jako dýně jen vypadá, ale i tak do dýňových dnů krásně zapadá. Až zkusíte, sami uvidíte, jaká je to dobrota.
Doba dýňová - od koláčů po housky
Každý rok touto dobou se sociální sítě plní vším možným ve tvaru dýní a oblíbené jsou i recepty s použitém této zeleniny. Ostatně, je pro to dobrý důvod. Dýně je levná, široce dostupná a chuťově téměř univerzální zelenina. Navíc se dá využít do slaných i sladkých jídel.
Připomeňme si alespoň krémovou dýňovou polévku, nebo jednoduché vláčné dýňové "cufiny", výborný dýňový chléb, či kompot z dýně s chutí ananasu. Neposledním přírůstkem v naší online kuchařce jsou parádní nadýchané dýňové housky. Zkrátka, jedeme na oranžovou!
A oranžová tak trochu zazáří i v následujícím receptu, který sice využívá z dýně jen její roztomilý tvar, ale zato je snadný na přípravu a ve výsledku získáte chuťově fantastické jídlo plné bílkovin. Na hermelín zapečený v listovém těstě do tvaru dýně potřebujete jen hermelín, potravinářský provázek, listové těsto a papriku.
Mohlo by vás zajímat
Recept na hermelín v listovém těstě
Na 1 porci budete potřebovat: 1 hermelín (nebo camembert), mletou sladkou papriku, trochu oleje, sůl a listové těsto (zhruba 1/3 až 1/2 balíčku rozváleného těsta). Na dokončení pak 1 rozšlehané vejce.
Jak na to? Hermelín podélně překrojte a potřete směsí papriky a oleje. Obě půlky spojte a hermelín potřete i zvenku. Nechte zabalený půl hodinky nebo klidně do druhého dne odpočívat v lednici.
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Listové těsto vyjměte z obalu a nechte povolit, aby se s ním lépe pracovalo. Odkrojte potřebnou část (tedy kolo větší než hermelín) a sýr posaďte doprostřed (viz galerie). Poté sýr obalte ze všech stran těstem a lehce přitiskněte.
Provázek si nastříhejte na 6 stejně dlouhých šňůrek a rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem přes sebe do hvězdice (viz galerie). Zabalený hermelín posaďte doprostřed hvězdy a provázkem utáhněte (ne moc silně, ani ne lehce).
Takto připravený sýr potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte v předehřáté troubě zapéct dozlatova. Po upečení vyjměte, opatrně odstraňte provázek a hermelín dozdobte omytou stopkou z papriky. Bude tak vypadat jako malá dýně.
Jak na to krok za krokem zjistíte z naší galerie:
Fotogalerie - Holka u plotny: Hermelín zapečený v listovém těstě jako dýně vtipně vypadá a skvěle chutná, příprava je snadná
Z hermelínu si můžete také připravit salát podle našeho video receptu:
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny peče: Dýňové cupcakes jsou vláčné, voní kořením a s krémem z bílé čokolády chutnají božsky
Jak na nejlepší dýňovou polévku: Chuti pomůže vývar a opečená cibule, krémovou konzistenci zajistí smetana
Holka u plotny radí: Domácí Lipánek jen ze tří ingrediencí připravíte do 5 minut a zachutná úplně všem
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny vaří: Jak na svatomartinské kuře à la husa? Se zelím a mini lokšemi chutná jako poctivá pečínka
Jak na skvělý nadýchaný dýňový chléb? Upečte si ho voňavý a krásně křupavý, uplatní se pak na svačinu i k večeři
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů