Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vynálezce Samuel Morse jedl skromně. Pizzu považoval za druh nechutného koláče, který jako by vytáhli z kanálu
Zdroj: Wikimedia Commons, Mathew Brady, Public Domain

Americký malíř a sochař Samuel Morse byl všestranně nadaný muž. Jeho jméno máme spojené s vynálezem telegrafu a speciální abecedou z teček a čárek. Svérázný vynálezce několikrát navštívil Evropu, ale jídla na starém kontinentě ho nezaujala.

Morse byl malíř, sochař i vynálezce

Morseovku už dávno nahradily modernější technologie, přesto se u jejího vynálezce na chvíli zastavíme. Samuel Morse se narodil 27. dubna 1791 ve městě Charlestown v americkém státě Massachusetts. 

Mimořádně talentovaného a po vzdělání toužícího chlapce rodiče všemožně podporovali. Mladý Samuel měl ale rozkročeno mezi vědou a uměním. Umění sice zvítězilo a Morse se dokonce nějakou dobu živil malbou, ale na druhou stranu ho táhla láska k technice. Ve zkratce tedy připomeňme, že začátkem 40. let 19. století se začal používat k telegrafním spojení nový kód – Morseova abeceda.

Byl zvyklý na jednoduchou stravu

Samuel Morse pocházel z oblasti, které se říkalo Nová Anglie. Obyvatelé této části Spojených států (mezi Kanadou a New Yorkem) byli až do konce 19. století proslulí tím, že v jídle preferovali jednoduchost. Ve spojení s kalvínskou vírou, ve které byl Morse vychován (jeho otec byl kalvínský kazatel), je jasné, že byl zvyklý na hodně jednoduchou a prostou stravu.

Kořeněné jídlo bylo považováno za smyslný požitek

Novoanglické zvyklosti spojovaly i obyčejné vaření se zbožností. A jak se to projevovalo na talíři? Lidé tady vařili jednoduše a byli doslova nepřátelští k luxusním nebo hodně kořeněným jídlům, která považovali za formu smyslného požitku. Stejně tak se vyhýbali tzv. silným chutím, tedy složitým omáčkám a používání česneku, které byly spojovány s katolickými vlivy.

Rodina Morseových nebyla chudá, přesto byli Samuel a jeho sourozenci vedeni ke skromnosti. Připravovaly se pokrmy, které připomínaly starou vlast. 

Maso, chléb a ryby

Proto se nejčastěji servírovalo pečené nebo dušené maso, a to skopové nebo jehněčí či zvěřina, na jídelníčku byly i sladkovodní a mořské ryby. Přílohou byl většinou chléb a vařená zelenina.

Chléb se hodně jedl i se sýrem, oblíbené byly masové a zeleninové vývary. Běžné byly také slané koláče, v nichž se vyžívaly zbytky masa. Pekly se také sladké koláče se sezónním ovocem.

Podobný styl stravování dodržoval Morse i později jako ženatý otec rodiny. První manželka Lukrecia zemřela na následky třetího porodu, s druhou Sarah měl další čtyři děti. Nic na tom neměnil ani fakt, že patent na telegraf přinesl do rodiny velké peníze a Morse pravidelně přispíval na charitu.

Pizza mu připadala odporná

Samuel Morse často přijímal pozvání na zahraniční cesty, a to z pozice vynálezce telegramu i jako profesor malby na newyorské univerzitě. Navštívil několikrát Británii, podíval se mj. do Francie, do Švédska. Puritánský Morse rozhodně nedocenil místní gastronomii. Nejblíž jeho zvyklostem byl tradiční britský jídelníček.

Nepřekvapí tedy, že francouzské a italské kulinární pochoutky ho nechaly naprosto klidným. A úplně obyčejná pizza, kterou ochutnal během svého pobytu v italské Neapoli, v něm vyvolala doslova odpor.

„Druh nejnechutnějšího koláče, pokrytý plátky rajčat, obložený malými rybami, posypaný černým pepřem a nevím jakými dalšími ingrediencemi, vypadá to jako kus chleba, který byl vytažený z kanálu.“

Samuel Morse se dožil úctyhodných 80 let. Zemřel 2. dubna 1872 v New Yorku.

Zdroje informací:

biography.com: Samuel F.B. Morse

virdex.it/en: Samuel Morse hated Pizza

digitalhistory.uh.edu: Food in America

Recepty k tomuto článku